Mokslo populiarinimo projektuose – temų ir jų sklaidos įvairovė

Įsibėgėja 11 mokslo populiarinimo projektų, kuriuos konkurso būdu atrinko ir remia Lietuvos mokslų akademija (LMA). Įmonės, viešosios įstaigos ir kitos organizacijos, pasitelkusios audiovizualines priemones – vaizdo klipus, radijo laidas, plakatus, konkursus, virtualias ekskursijas ir kitas – siekia originaliai ir patraukliai pristatyti mokslo svarbą ir pasiekimus, didinti mokslininko profesijos patrauklumą, skatinti tyrėjų ir visuomenės dialogą.

Projektų temos ir priemonės joms atskleisti itin įvairios. Lietuvių kalbos institutas rengia pirmąją kilnojamą edukacinę parodą svarbiausiems lituanistikos ir kalbotyros pasiekimams pristatyti. Jos eksponatai – kalbos žaislai, leidžiantys paliesti lietuvių kalbą rankomis. Pvz., vienas jų imituoja Didįjį lietuvių kalbos žodyną, tačiau jis turi ne puslapius, bet langelius, kuriuos atvėrus bus galima daugiau sužinoti apie įvairius lietuviškus žodžius. Parodą planuojama pristatyti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

VšĮ „Mokslas ir menas“ kartu su partnere VšĮ „Istorinės žinutės“ kviečia apsilankyti keturiose virtualiose ekskursijose po šiuolaikines laboratorijas, mokslinių tyrimų centrus ir daugiau sužinoti apie saulės elementų gamybą, genų „karpymą“, istorinių pokyčių pėdsakus ir gamtinės įvairovės problemas. Kiekvieną ekskursiją sudaro vaizdo pasakojimas ir trys komiksai, leidžiantys žaismingai pristatyti informaciją. Visas ekskursijas apjungs bendras interaktyvus komiksas.

VšĮ „Artlora“ kuriama edukacinė vaizdo apybraiža sklaido mitus apie klinikinius vaistų tyrimus. Daugeliui dažnai stinga elementariausių žinių apie vaistų kūrimą ir klinikinius tyrimus, jų reikšmę, galimą naudą ir riziką, pacientų teises. Vaizdo pasakojime savo įžvalgomis šiais klausimais dalijasi gydytojai, mokslininkai, klinikinių vaistų tyrimų dalyviai ir su jais nesusidūrusieji.

UAB „Inmodus“, siekdama didinti astronomijos mėgėjų gretas, ruošiasi skelbti dangaus kūnų fotografijų konkursą, atnaujina astronomijos mėgėjų portalą www.astronomija.info. Tikimasi, kad portale pateikti nesudėtingi praktiniai patarimai, kaip nepasiklysti dangaus skliaute, rasti norimą planetą ar žvaigždyną, paskatins daugiau žmonių išbandyti naktinius stebėjimus ir įminti dangaus paslaptis.

Nuo sausio mėnesio kiekvieną trečiadienio vakarą „Žinių radijo“ laidoje „Mokslas kuria pasaulį“ mokslininkai pasakoja apie savo atliekamus tyrimus, kuriamas pažangias technologijas, o verslininkai dalijasi patirtimi, kaip mokslo naujoves pritaiko praktiškai. UAB „AIM invest“ iniciatyva bus parengta daugiau kaip 20 tokių radijo laidų.

Dar viena įmonė – UAB „Friday Productions“ – trumpų filmų cikle atskleidžia, kas sieja mokslą ir skirtingas meno rūšis: muziką, dailę ir literatūrą. Mokslo populiarinimo filmuose nagrinėjama, kokią įtaką menas daro mokslui, kaip šiuolaikiniai mokslo tyrimai padeda pažvelgti į meną kitomis akimis.

Visi LMA remiami mokslo populiarinimo projektai bus įgyvendinti iki 2014 m. birželio vidurio. Jie finansuojami projekto „Nacio-nalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ lėšomis. Pagal šį projektą LMA taip pat parengė vaizdo pasakojimų ciklą „Mokslas iš arti“, leidžia mokslo populiarinimo dvylikos knygų seriją „Mokslas visiems“, vykdo kitas veiklas. Šių metų balandžio 15 d. 11 val. LMA vyks spaudos konferencija, kurioje bus pristatyta studija apie mokslo populiarinimo sistemą.

Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo ir LR valstybės biudžeto lėšomis pagal 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“ priemonę „Žinių apie mokslą ir technologijas gilinimas ir sklaida tarp mokinių ir jaunimo bei lyčių lygybės moksle skatinimas“.

LMA_logotipasESF

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.