Apie mokslą – patraukliai, įdomiai ir suprantamai

Įmonės, viešosios įstaigos ir kitos organizacijos įgyvendina vienuolika mokslo populiarinimo projektų, kuriuos konkurso būdu atrinko ir remia Lietuvos mokslų akademija (LMA). Vaizdo klipai ir filmai, radijo laidos, plakatai viešojo transporto stotelėse, konkursai, parodos ir kitos audiovizualinės priemonės padės ne tik geriau suvokti mokslo reikšmę visuomenės gyvenime, bet ir įsitikinti, koks įvairiapusiškas ir įdomus jis gali būti.

Lietuvos kartografų draugija kuria mokslo populiarinimo filmą, kuriame pasakojama, kaip, kur ir kada gali būti naudojami žemėlapiai. „Tai efektyvus žinių sklaidos, atskirties mažinimo, tarptautinės komunikacijos ir tyrimų įrankis“, – teigia projekto vadovė Giedrė Beconytė. Filme pristatoma keliasdešimt žemėlapių, turėjusių įtakos ne tik kartografijos mokslo, bet ir žmonijos kultūros raidai, atspindinčių reikšmingus Lietuvos istorijos įvykius. Žiūrovai supažindinami su georeferenciniais, analitiniais, krizių valdymo, bendravimo, sąmonės, manipuliavimo visuomenės nuomone ir kitais žemėlapiais.

VšĮ „Ketvirta versija“ iniciatyva į TV eterį grįš laida „Didžioji Lietuva: lietuvių kalbos istorija“. Kuriama dvylika naujų ciklo laidų, kuriose nagrinėjamos aplinkybės leidusios išlikti lietuvių kalbai, kaip kito mūsų ir kaimynų kalbos, kodėl lietuvių tauta, buvusi gerokai skaitlingesnė už germanus ir slavus, šiandien tokia maža, bet unikali ir t. t. Projekto kūrybinė grupė seka baltiškais pėdsakais Rusijoje, Ukrainoje, Rumunijoje, Italijoje ir kitose valstybėse, kalbina žymiausius Lietuvos ir užsienio šalių baltistikos, istorijos, archeologijos ir etnologijos specialistus, analizuoja žemėlapius, kronikas ir kitus informacijos šaltinius.

VšĮ „Mokslas ir menas“ planuoja mokslo populiarinimo kampaniją Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos viešojo transporto stotelėse. „Pernai Lietuvoje vyko pirmasis mokslinių vizualizacijų konkursas „Art in Science“. Įvairių mokslo sričių tyrėjai ir institucijos pateikė jam per 60 darbų, iš kurių atrinkome 12 geriausiai atspindinčių šiuolaikines mokslo tendencijas. Jie gegužės mėnesį bus eksponuojami didžiuosiuose Lietuvos miestuose“, – pasakoja projektų vadovė Vaiva Kulbokaitė. Atrinktuose darbuose parodytos biomedicinos, fizinių ir technikos mokslų naujovės, apie kurias dažnai galima išgirsti, bet sunku įsivaizduoti vizualiai. Vaizdai iš laboratorijų itin panašūs į meno kūrinius, jiems būdingos abstrakčios formos, ryškios spalvos.

Naujienų portalas „Delfi“, siekdamas padėti suprasti mokslininkų darbą ir didinti šios profesijos patrauklumą, rengia 10 vaizdo interviu su jaunaisiais Lietuvos tyrėjais. Juose pasakojama apie perspektyviausius šalies mokslininkus, siekiama pristatyti ne tik jų mokslinę veiklą, bet ir kasdienį gyvenimą už laboratorijų sienų. Atrinkti mokslininkai – įdomios ir išskirtinės asmenybės, o jų vykdomi tyrimai aktualūs daugeliui.

Kito konkurso laimėtojo – UAB „Friday Productions“ – kuriami trumpi vaizdo klipai skirti pagrindinėms žodžių rašybos taisyk-lėms prisiminti. Pvz., kada žodžių šaknyse reikia rašyti nosines raides, kada daiktavardžių vienaskaitos naudininke rašome „ai“, o kada – „ei“ ir t. t. „Klipuose nebus atkartojamos ilgos, nuobodžios ir painios rašybos taisyklės iš vadovėlių. Jos bus pateiktos trumpai, aiškiai ir šmaikščiai“, – žada „Friday Productions“ direktorius Julius Juchnevičius. Planuojama sukurti 10–15 tokių vaizdo klipų.

LMA remiami mokslo populiarinimo projektai bus įgyvendinti iki 2014 m. birželio vidurio. Jie finansuojami projekto „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ lėšomis. Pagal šį projektą LMA taip pat parengė vaizdo pasakojimų ciklą „Mokslas iš arti“, leidžia mokslo populiarinimo knygų seriją „Mokslas visiems“, vykdo kitas veiklas. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo ir LR valstybės biudžeto lėšomis pagal 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“ priemonę „Žinių apie mokslą ir technologijas gilinimas ir sklaida tarp mokinių ir jaunimo bei lyčių lygybės moksle skatinimas“.

Academy_logoESF

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.