Netekome pasaulio žmogaus – Martyno F. YČO

Lietuvą pasiekė skaudi žinia – eidamas 97-uosius metus mirė Martynas F. Yčas (1917 12 10–2014 04 22), Vilniaus universiteto garbės daktaras, JAV Niujorko valstijos Sirakūzų universiteto profesorius. Žinią atsiuntė velionio sesuo Evelyna Yčaitė-Tagart. Laiške rašoma: su dideliu gailesčiu pranešu, kad brolis mirė šį rytą Boulder mieste (Kolorado valst., JAV).

Jis gyveno pas sūnų Joną ir marčią Lavinią. Be to, netektyje yra likę ir kiti du sūnūs su šeimomis – Juozas ir vyriausiasis Martynas. Taip pat laiške rašoma: Martynas buvo parkritęs savo bute ir sužalojo savo petį. Atsidūrė ligoninėje trumpai, bet ten nelaikė, nes dar nebuvo taip blogai. Dar man pats paskambino pranešti kas jam atsitiko. Tačiau neužilgo viskas pablogėjo ir po savaitės jau buvo Hospice. Tai tiek tuo tarpu. Dar nežinau koks ir kada bus minėjimas pas jaunuosius Yčus Boulder, kur, žinoma, vyksiu dalyvauti. Perskaitome dar ir dar kartą sesers laišką ir pagalvojame, kad jų amžiui nėra jokių apribojimų. Kaip ir ištikimo tarnavimo Tėvynei. Čia būtina atminti ir jau anksčiau amžinybėn iškeliavusią Evelynos sesutę Hipatiją, lietuvių išeivijos, jos reformatų Bažnyčios ramstį ir šviesulį.

Kaip savo laiku rašė Vilniaus universiteto prof. Dobilas Kirvelis, Martynas F. Yčas – pasaulio ir mokslinio mąstymo žmogus. Rusijoje gimęs lietuvių kilmės JAV pilietis, Niujorko valstijos universiteto profesorius, Vilniaus universiteto garbės daktaras, Afrikoje ir Australijoje dirbęs biologas teoretikas.

apiebiologijalo2
Martyno Yčo knygos „Apie biologiją“ viršelis

M. Yčas gimė Voroneže 1917 m. žymių Lietuvos visuomenės veikėjų – Hipatijos (Šliūpaitės) ir Martyno Yčų – šeimoje, Pirmojo pasaulinio karo metais pasitraukusioje į Rusiją.

Lietuvos jaunimui profesorius padovanojo knygą „Apie biologiją“. Jau iš knygos turinio skaitytojas turbūt pajus paveldėtą platų ir šakotą požiūrį į gamtos ir visuomenės mokslus, filologiją ir kultūrą. Skaitytojas turės galimybę pajusti biologo teoretiko mąstymo specifiką, susipažinti su mokslinio pažinimo metodologija, faktų atradimais bei jų interpretacijų klystkeliais. Taip pat ras ne vieno mokslininko trumpą nestandartinį apibudinimą, kuris leis kitaip pažiūrėti į didybę ir klaidas.

Viena svarbesnių M. Yčo knygos „Apie biologiją“ (1994) gijų veda sielos supratimo link. Tai subtili dvasinio pasaulio problema, apgaubta daugybes įvairiausių aiškinimų, teorijų, koncepcijų. Autorius biologas šią problemą gvildena iš negyvosios gamtos mokslų – fizikos ir chemijos – pozicijų ir mėgina rasti ryši tarp sielos ir atomų, molekulių bei cheminės „mašinos“.

Nors knyga sumanyta humanitarinių polinkių studentams, be jokios abejonės, su didžiausiu įdomumu ją skaito tiek biologija besidomintys moksleiviai ir studentai, tiek filologai, filosofai ir menininkai. Kiekvienas iš jų randa įdomių, ginčytis ir mąstyti skatinančių minčių.

Pažymėtina, kad autorius knygą neatlygintinai dovanojo Lietuvai, jos jaunimui. Be kita ko, joje rašoma: „<…>čia teigiu, kad tarp tiksliųjų ir humanitarinių mokslų praraja tik tariama, nes pasaulis vienas ir nedalomas. Todėl humanitariniai mokslai geriau suprantami, neišleidžiant iš akiračio tiksliųjų mokslų ir atvirkščiai. Tai aš iliustruoju pasitelkdamas biologiją, bet ne vien ją…“

Visų pažinojusiųjų atmintyje – nuostabūs susitikimai su Profesoriumi Vilniuje, Biržų krašte. Jį visur lydėjo ne tik artimųjų meilė, bet ir kitų žmonių nuoširdi pagarba, susižavėjimas ir moksline mintimi ir jos perteikimu.

Užuojautą artimiesiems, giminėms, visiems pažinojusiems velionį reiškia

Lietuvos Reformacijos istorijos ir kultūros draugija

Parengė draugijos pirmininko pavaduotojas
Vytautas A. Gocentas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.