Lietuvos medicina. Pažanga ir asmenybės

VšĮ Leidybos idėjų centras išleido išskirtinio turinio ir formos prestižinį albumo formato leidinį „Lietuvos medicina. Pažanga ir asmenybės“, reprezentuojantį šalies medicinos laimėjimus ir pristatantį žymiausius, labiausiai nusipelniusius ir toli už šalies ribų garsius dabarties Lietuvos medicinos elito atstovus. Anot leidinio vyriausiosios redaktorės Kristinos Pečiūraitės, daugiau nei 600 puslapių apimties knygoje pristatomi dabarties Lietuvos medicinos profesoriai, habilituoti daktarai, profesoriai emeritai. Žymiausius šalies medicinos specialistus rekomendavo medicinos mokslo ir gydymo įstaigos, visuomeninės ir profesinės medikų organizacijos. „Esame įsitikinę, kad po 20 ar 50 metų apie šiuos žmones bus rašoma medicinos vadovėliuose ir enciklopedijose, todėl siekėme įamžinti jų vardus, darbus, atradimus ir apdovanojimus. Esame labai dėkingi garsiems Lietuvos medikams, maloniai sutikusiems pasidalyti savo mintimis apie Lietuvos sveikatos apsaugos sistemą, mediko darbą ir jo reikšmingumą kiekvieno mūsų gyvenime”, – pasakoja vyriausioji redaktorė.

 

„Gydymo sėkmę lemia ne vien pažangi aparatūra ar naujausios metodikos, bet ir savo profesionalumu geriausiems pasaulio medikams nenusileidžiantys Lietuvos gydytojai. <…> Daugelį jų, kaip puikius specialistus, subrandino kartu dirbantys kolegos – profesoriai, habilituoti daktarai ar tiesiog savo darbą labai mylintys ir jam visą savo dėmesį skiriantys gydytojai”, – rašoma knygos apžvalgoje „Lietuvos medicina XX–XXI amžių sandūroje“.

Leidinį sudaro trys dalys. Pirmoje pateikta apžvalga „Lietuvos medicina XX–XXI amžių sandūroje“. Antrojoje yra 345 labiausiai nusipelniusių Lietuvos medicinos elito atstovų biografijos su nuotraukomis ir 181 pagal pačių profesorių pasakojimus bei suteiktą informaciją parašyta biografinė apybraiža. Trečiojoje dalyje aprašoma šalies medicinos mokslo ir gydymo įstaigų, profesinių organizacijų, draugijų veikla ir pasiekimai.

Leidybos idėjų centro misija – išliekamąją vertę turinčiuose leidiniuose išsaugoti iškilių Lietuvos asmenybių pasiekimus ir nuveiktus darbus, kuriais didžiuojamės, iš kurių galime mokytis ir kurie padeda kurti geresnę valstybę. Leidiniai: „Kraštiečiai. Palanga“, „Kraštiečiai. Klaipėda“, „Kraštiečiai. Šiauliai“, „Lietuvos medicina. Pažanga ir asmenybės“, „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“ ir kt.

 

 

Lietuvos mokslų akademijoje ir kitose institucijose pristatytos knygos:

 

Jonas Grigas. (2015) „Ateitis jau atėjo“. Vilnius: Tyto alba, 267 p.

Libertas Klimka, Juozas Algimantas Krištopaitis. (2015) „Istorijos vėjų pagairėje. Lietuvos mokslo ir švietimo bruožai“. Vilnius: Didakta, 464 p.

Libertas Klimka, Ričardas Kazlauskas, Živilė Lazauskaitė. (2015) „Po tėviškės dangum: knyga vaikams, suaugusiems, šeimai, pedagogams“. Sudarytoja O. Verseckienė. Vilnius: Žara, 2015, 170 p.

Gintautas Tamulaitis. (2015) „Mokslas su prieskoniais“. Vilnius: Tyto alba, p. 391

Milda Damkuvienė [et al]. (2014) „Klientų suvokiama dalyvavimo vertė kaip organizacijos konkurencingumo didinimo veiksnys“. Mokslo studija. Šiaulių universitetas. Vilnius: BMK leidykla

 

NAUJOS KNYGOS LIETUVOS MEDICINOS BIBLIOTEKOJE

 

Bächle-Helde, Bernadette. (2014) „Kompresai ir pavilgai skausmams malšinti“. Iš vokiečių kalbos vertė Indrė Klimkaitė. Vilnius: Aktėja, 134 p.

Clark, Taylor. (2015) „Kaip įveikti nerimą, baimę ir stresą“. Iš anglų kalbos vertė Albinas Šorys. Vilnius: Sofoklis, 367 p.

Informacija ir dokumentavimas. (2015) Tarptautinė bibliotekų statistika (tapatus ISO 2789:2013) Vilnius: Lietuvos standartizacijos departamentas, 72 p.

Evelina Cikanavičiūtė, Justinas Murnikas, Marija Turlinskienė, Eglė Urbutienė. (2014) „Ką valgyti susirgus vėžiu?“ Mitybos vadovas ir daugiau nei 100 receptų onkologiniams pacientams. Sudarė Ieva Drėgvienė ir Eva Giršaitė. Vilnius: Okohematologinių ligonių bendrija „Kraujas“, 423 p.

Lesinskas, Eugenijus. (2014) „Ausų, nosies ir gerklės ligos“. Vadovėlis. Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 414 p.

Jankauskienė, Danguolė [et. al]. (2014) „Sveikatos priežiūros darbuotojų ir gyventojų įtraukimo bei dalyvavimo e-sveikatos sistemoje mastas ir tendencijos Lietuvoje“. Mokslo studija. Vilnius: Mykolo Romerio universitetas, 214 p.

Slušnys, Linas, Šukytė Daiva. (2014) „Dėmesio: paauglystė“. Tėvų knyga. Vilnius: Tyto alba, 199 p.

Drazdienė, Nijolė [et. al] (2014) „Vaikų ligos ir slauga“. Mokomoji knyga medicinos, slaugos, visuomenės sveikatos studijų programų studentams, gydytojams rezidentams. Mokslinis redaktorius-sudarytojas Algimantas Vingras. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, Vilniaus universitetas, 495 p.

„Cukrinio diabeto vadovėlis“. (2013) Parengė Vida Augustinienė. Vilnius: Lietuvos diabeto asociacija, 66 p.

Dovydaitienė, Miglė, Jusienė Roma. (2014) „Konsultavimas mokyklose“. Vadovėlis. Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 146 p.

Lazersonas, Vladimiras. (2014) „Rinktiniai raštai: klaidų taisymai ir papildyti bei pataisyti 5.4 ir 5.5 skirsniai“. Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 31 p.

„Sugrįžusi šviesa“. (2013) Medikų poezijos rinkinys. Sudarytojas ir redaktorius Vladas Buragas. Kaunas: Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjunga, 206 p.

„Higienos institutas 2009–2014 metais“. (2015) Instituto publikacijos. Vilnius: Higienos institutas. 71 p.

Gudaitytė Jūratė, Gerbutavičius Rolandas [et al] (2015) „Ikioperacinės anemijos diagnostikos ir gydymo rekomendacijos“. Mokomoji knyga. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademija. Kaunas: Vitae Litera, 52 p.

Kriščiūnas A. [et al]. (2015) „Sergančiųjų hemofilija reabilitacija“. Mokomoji knyga. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Kaunas: Naujasis lankas, 87 p.

Šimkūnaitė, Eugenija. (2015) „Eugenijos Šimkūnaitės receptų rinkinys“ (Eugenijos Šimkūnaitės biografija: p. 22-23) Leidinys skirtas medicinos ir farmacijos specialistams. Sudarė Birutė Karnickienė. Vilnius: Žuvėdra, 206 p.

 

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.