Intelektinės nuosavybės teisės – ES ekonomikos augimo varomoji jėga

Mokslininkai, studentai, naujo verslo kūrėjai KTU „Santakos“ slėnyje pirmą kartą surengtuose „Intelektiniuose pusryčiuose“ veltui laiko neleido – ne tik mėgavosi rytiniu kavos puodeliu, bet ir susipažino su išradimų teisinės apsaugos problemomis. Intelektinės nuosavybės teisės (INT), apimančios patentus, prekių ženklus, dizainą ir geografines nuorodas, taip pat (atlikėjų, kūrėjų ir transliuotojų) autorių teises ir gretutines teises, egzistuoja jau ne vieną šimtmetį. Atkūrus nepriklausomybę, mūsų šalyje buvo sukurta Europos Sąjungos (ES) teisinės apsaugos standartus atitinkanti intelektinės nuosavybės teisių apsaugos sistema. Sistemos tikslas – sudaryti sąlygas išradėjams, kūrėjams, naudotojams ir vartotojams prisitaikyti prie naujų aplinkybių, atverti naujas galimybes verslui, užtikrinant tinkamą INT apsaugą.

„Intelektinių pusryčių“ dalyviai „Santakos“  slėnyje
„Intelektinių pusryčių“ dalyviai „Santakos“
slėnyje

Nuo idėjos iki jos apsaugos

„Pradinė idėja ir jos teisė priklauso fiziniam asmeniui, todėl reikia imtis tam tikrų veiksmų, siekiant paversti ją materialia išraiška, kuri vėliau priklausytų išradėjui ir būtų tinkamai saugoma“, – pasakojo Kauno technologijos universiteto (KTU) Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (NIVC) Intelektinės nuosavybės valdymo veiklos vadovė Greta Žėkienė. „Intelektinių pusryčių“ dalyviai buvo supažindinti su IN sąvoka, bruožais, objektais, apsaugos priemonėmis, taip pat aptarti ir Kauno technologijos universiteto intelektinės nuosavybės valdymo ir technologijų perdavimo nuostatai. „Pirmenybė teikiama unikaliems produktams, todėl apsaugą stengiamės suteikti tiems išradimams, kurie turi realų komercini potencialą, kadangi patentai kainuoja nemažus pinigus“, – kalbėjo G. Žėkienė.

Bendras Europos patentas

Įsigaliojus Europos Parlamento ir Tarybos patvirtintai bendrai ES patentų išdavimo tvarkai, Lietuvos ir kitų šalių išradėjai galės patentuoti savo išradimus ES paprasčiau, pigiau ir greičiau. „Būsimasis bendras Europos patentas galios visose ES šalyse, bus mokamas vienas mokestis, nereikės daryti vertimų įvairiomis kalbomis, tačiau klasikinis patentas niekur neprapuls“, – tvirtino Jurga Petniūnaitė, „AAA Law“ įmonėje atsakinga už klientų atstovavimą intelektinės nuosavybės registravimo klausimais. „AAA Law“ įmonei atstovaujančios patentinės patikėtinės teigė, kad, teikiant Europos patentą, labai svarbu atkreipti dėmesį į išradimo apibrėžties punktus: juose turi būti nurodyti esminiai, konkretūs ir tikslūs gaminio bruožai. Kitu atveju, idėja nebus tinkamai apsaugota ir tuo gali pasinaudoti tretieji asmenys.

 

Intelektinės nuosavybės teisės – ekonomikos varomoji jėga

Verslo ir intelektinės nuosavybės teisės profesionalai „AAA Law“ padeda Lietuvos ir užsienio klientams ginti intelektinę nuosavybę ir konsultuoja įvairiais verslo bei teisės klausimais. „Džiugu, kad turime unikalią galimybę pirmieji prisiliesti prie to, ką naujo sukūrė mokslas. Mūsų žingsniai didėja ne aritmetine, o geometrine progresija“, – džiaugėsi intelektinės nuosavybės registravimo ir gynimo specialistė Otilija Klimaitienė. INT – vienas iš ES ekonomikos kertinių akmenų ir esminė tolesnio jos augimo varomoji jėga, todėl labai svarbu, kad sukurta intelektinė nuosavybė būtų tinkamai ir laiku apsaugota, kad jos komercializavimas duotų naudą ne tik jos teisių turėtojams, bet ir šalies ekonomikai.

KTU studento sukurtas 3D spausdintuvas. KTU fotoarchyvo nuotraukos
KTU studento sukurtas 3D spausdintuvas.
KTU fotoarchyvo nuotraukos

Diskusija – įžanga į konferenciją

„Intelektiniai pusryčiai“ buvo pirmasis tokio pobūdžio renginys, kuris sulaukė didelio susidomėjimo. „Mes matome aiškų poreikį. Mokslininkai ir verslo pradininkai („startuoliai“) siekia apsaugoti savo išradimus ir nori tai padaryti geriausiais būdais, todėl ateityje planuojame organizuoti didesnę konferenciją, su daugiau pranešėjų, ir kelti tas problemas, kurios buvo aptariamos diskusijos metu“, – mintimis dalijosi KTU NIVC Intelektinės nuosavybės valdymo veiklos vadovė G. Žėkienė.

Parengta pagal Kauno technologijos universiteto Viešosios komunikacijos skyriaus 2016 m. sausio 20 d. pranešimą      

  

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.