Ginklai kosmose

Ne paslaptis, kad kosmosas vėl militarizuojamas, ir, nors tokie projektai yra įslaptinti, įtariama, kad kariniai palydovai turi ir priemonių kitų palydovų ryšių slopinimui, ir lazerių optinių sistemų apakinimui, ir kitokių priešakinių ginklų.

Tačiau šį kartą apie kitokius ginklus kosmose – tuos, kuriuos turėjo astronautai ir kosmonautai. Kai kurie – tikri ginklai, skirti apsisaugoti, nusileidus į pavojingą vietovę, kai kurie – pavadinkime, dvejopos paskirties.

 

Astronauto kišeninis peiliukas

„Camillus“ 1959 metų gamybos kišeninis peiliukas, kurį turėjo JAV astronautas Alanas Šepardas bandomajame „Mercury Freedom 7“ skrydyje 1961 metų gegužės 5-tą dieną, trukusiame tik 15 minučių.

1a
nuotr. National Air and Space Museum, Smithsonian Institution

 

Pirmasis orbitinis išlikimo peilis (1960-1963)

Tai „Model 17 Astro“, pagamintas firmos „Randall Made Knives“; jį turėjo „Mercury“ misijos astronautai. Jo 14 cm ilgio geležtė buvo pakankamai tvirta, kad ja būtų galima atidaryti nusileidimo kapsulės liuką, jei to prireiktų, o rankenoje turėjo įrengtą nedidelę slaptavietę.

2a
nuotr. National Air and Space Museum, Smithsonian Institution

 

„Case M-1“ mačetė

Šis peilis buvo NASA patvirtintas kaip gelbėjimosi komplekto sudedamoji dalis „Gemini“ ir „Apollo“ misijų astronautams. Jis turėjo lengvo polipropileno rankeną, buvo net 17 colių (41 cm) ilgio, su dantyta viena ašmenų briauna. Šių raketų nusileidimo kapsulės leisdavosi į vandenyną netoli Žemės ekvatoriaus, ir toks peilis turėjo padėti tankiose džiunglėse, jei kapsulė nukryptų nuo kurso ir nusileistų ne į vandenį.

3a
nuotr. National Air and Space Museum, Smithsonian Institution

 

Penetrometras

Šis prietaisas buvo naudojamas įvertinti Mėnulio gruntą, juo tiesiog duriant į paviršių, norint įsitikinti, kad jis pakankamai tvirtas ir yra saugu juo vaikščioti.

4a
nuotr. National Air and Space Museum, Smithsonian Institution

 

Golfo lazda

Ja astronautas Alanas Shepardas Mėnulyje pamėgino į kraterius įmušti pora golfo kamuoliukų. Tai įvyko 1971 metų  vasario 14-tą.

5a
nuotr. National Air and Space Museum, Smithsonian Institution

 

„Apollo“ treniruoklis

Jis buvo naudojamas raumenims mankštinti nedidelėje „Apollo 11“ kajutėje. Nors ir ne ginklas, tačiau kaip laidynę panaudoti būtų galima.

6a
nuotr. National Air and Space Museum, Smithsonian Institution

 

Stalo įrankiai

Kosminės laboratorijos „Skylab II“ stalo įrankiai.

7a

 

„Victorinox Swiss“ armijos peilis

Garsieji multifunkciniai šveicariški Victorinox peiliukai pabuvojo ir kosmose. Juos NASA įtraukė į būtinų kosminio skrydžio daiktų sąrašą aštuntojo dešimtmečio pabaigoje.

8a
nuotr. NASA

 

TP-82, sovietinis pistoletas-mačetė

Nors šaunamųjų ginklų kosminiame laive naudoti nerekomenduojama, Sovietų sąjungos „Sojuz“ nusileidimo kapsulėje buvo šis trivamzdis ginklas. Peilis – mačetė galėjo būti panaudotas ir kaip jo buožė. Du vamzdžiai buvo skirti signalinėms raketoms, o vienas, graižtvinis – kulkoms. Šis ginklas buvo sukurtas specialiai kosmonautams, ir skirtas apsiginti nuo laukinių žvėrių, jei kosmonautai nusileistų atokiuose rajonuose, tokiuose kaip Sibiras.

Šio ginklo sukūrimo iniciatorius buvo kosmonautas Aleksejus Leonovas, kuriam po vieno skrydžio teko kelias dienas laukti, kol bus surastas gelbėtojų. Nuo 1982 iki 2006 metų kosmonautai visada nusileidimo kapulėje turėjo  TP-82. Teigiama, kad nuo 2007 metų šį ginklą pakeitė standartinis pusiau automatinis pistoletas, nes agentūra „Roskosmos“ nustojo gaminti specialius TP-82 šaudmenis.

10aaa
nuotr. RSC Energia

10a 10aa

 

Sovietinis lazerinis pistoletas

Tai 80-aisiais specialiai kosmonautams sukurti ginklai.  Pistoletai šaudė specialiomis pirotechninėmis kulkomis, kurių paskirtis buvo išvesti iš rikiuotės priešo palydovo optinius jutiklius. Teigiama, kad lazerinis pistoletas turėjo ir pakankamai galingą lazerį, galintį apakinti priešininkus 20 metrų atstumu.

Kiek primena slaptą MI6 laboratoriją iš filmų apie Džeimsą Bondą.

11a 11aa

 

Laužtuvas

Astronautas Kenetas D. Boversoksas demonstruoja laužtuvą iš įrankių rinkinio kosminiame laive „Space Shuttle Columbia“, 1995 metai.

12a
nuotr. NASA

 

Peilis „Emerson Specwar“

13a

Tokie sulankstomi peiliai buvo pagaminti NASA užsakymu 1999 metais. Jie buvo naudoti „Shuttle“ skrydžių metu ir Tarptautinėje kosminėje stotyje.

 

Elektriniai įrankiai

Astronautai naudojo ir kelių tipų akumuliatorinius elektrinius įrankius. Čia NASA astronautas Džonas Grunsfeldas kaip tik ir demonstruoja vieną tokį įrankį „STS-125“ misijoje, skirtoje aptarnauti „Hubble“ kosminį teleskopą 2009 metais.

14a

Įdomu, kad dabar plačiai paplitę akumuliatoriniai įrankiai ir atsirado dėl kosminės pramonės sukurtų inovacijų.

 

Rusiška mačetė

Šis trikampio formos peilis buvo „Sojuz“ išgyvenimo rinkinio komplekte.

15a

 

Makarovo pistoletas

Makarovo 9 milimetrų kalibro pusiau automatinis pistoletas buvo plačiai naudojamas tiek SSRS karinėse pajėgose, tiek ir milicijoje. Šis ginklas taip pat buvo ir „Soyuz“ išgyvenimo rinkinio dalimi.

16a

 

Gizmodo

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.