Kaip išmanųjį telefoną paversti mikroskopu

Tai pasiūlė Italijos technologijų instituto (Istituto Italiano di Tecnologia) darbuotojai, sugalvoję gaminti nedidelius prie išmaniojo telefono prilipdomus lęšius, ir šiam projektui sukūrę kompaniją „SmartMicroOptics“.

blips3Tiesą sakant, idėja visai nenauja – internete jau keliolika metų plinta patarimai, kaip tai pasidaryti pačiam. Paprasčiausias – tiesiog išėmus lęšiuką iš seno CD ar DVD leistuvo ar lazerinės rodyklės ir jį prilipdžius prie telefono kameros permatoma izoliacine juosta. Sudėtingesni projektai siūlo pasidaryti medinį ar organinio stiklo rėmelį, net su stebimo objekto pašvietimu,  ant kurio galima pasidėti išmanųjį telefoną.

Italai šią idėją kūrybiškai pritaikė, suprasdami, kad „pasidaryk pats“ koncepcija skirta tik entuziastams, o pasiūlius dizaino požiūriu patrauklų sprendimą, potencialių klientų ratas gerokai praplatės.

blips2

Ir jie neapsiriko – sutelktinio finansavimo portale „Kickstarter“ paskelbę apie šį projektą, jie surinko beveik 100 tūkstančių JAV dolerių, iki projekto skelbimo pabaigos likus mėnesiui, nors planavo tik 16 tūkstančių.

Šis prietaisas, pavadintas Blips, iš tiesų tėra du skirtingo didinimo lęšiai bei laikiklis telefonui.

Vienas lęšis yra makro, skirtas didinti iki 8-10 kartų, nenaudojant išmaniojo telefono skaitmeninio didinimo, kitas – mikro, smulkiems objektams įžiūrėti.

Mikro lęšio galimybės gana įspūdingos – su juo galima stebėti vos 4 mikronų dydžio detales, o regos laukas yra 5 mm × 3 mm.

blips1

blips3

Įdomu tai, kad vos kelių milimetrų storio lęšiai prie išmaniojo telefono kameros yra laikomi statinės elektros krūvio.

https://youtu.be/gIiY_u5wwaE

 

 

Blips – dar vienas patvirtinimas, kad, atrodo, ir nenaują idėją galima paversti sėkmingu verslu, tiesiog į ją pažiūrėjus kiek kitu kampu.

 

Čia – 2013 metų Youtube įrašas, parodantis, kaip, panaudojus CD grotuvo lazerio lęšiuką, pačiam iš išmaniojo telefono pasigaminti mikroskopą. Labai paprasta.

https://youtu.be/qMufVRSgPUQ

 

 

Kiek sudėtingesnis variantas – su telefono laikikliu ir pašvietimu. Taip pat 2013 metų įrašas.

https://youtu.be/KpMTkr_aiYU

 

BLIPS: The Thinnest Macro & Micro Lenses For All Devices

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.