Lietuvos piliečiai rengė siūlymus dėl mokslinių tyrimų aktualumo visuomenei

2016 m. rugsėjo 24 d. Vilniuje vyko nacionalinė piliečių konsultacija. Šios konsultacijos tikslas įtraukti piliečius į  ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Horizontas 2020“ peržiūrą bei padaryti finansuojamus mokslinius tyrimus aktualesniais visuomenei. Paraleliai konsultacijos vyko dar 29 Europos valstybėse.

horizon2020Konsultacijoje dalyvavo 35 piliečiai, mokslininkai, studentai ir moksleiviai iš įvairių Lietuvos regionų. Jos metu dalyviai darbo grupėse metu tobulino ankstesnių konsultacijų metu sukurtas tyrimų programas bei joms rengė galutinius pasiūlymus. Tyrimų programos driekiasi nuo skaitmeninės įtraukties, socialinės ekonomikos iki sveikatos ir švietimo politikos.

 

„Piliečių įtraukimas įvairiose stadijose į mokslinius tyrimus (angl. citizen science) yra būtinas ir skatintinas tyrimų atributas Vakarų Europoje. Lietuvoje šia tema diskutuojama ne taip dažnai, bet situacija po truputi gerėja. Dalyvavusių konsultacijoje piliečių atsiliepimai rodo, jog piliečiams tai ir įdomu, ir svarbu. Beje, visi tie, kurie neturėjo galimybės dalyvauti fizinėje konsultacijoje, savo nuomone gali išsakyti internetinės konsultacijos metu“, – teigė „Žinių ekonomikos forumo“ analitikė Rasa Ibelhauptaitė.

Šiuo metu visoje Europoje vyksta internetinė piliečių konsultacija, kurioje galima dalyvauti iki spalio 20 d. Norintys išsakyti savo nuomonę, tai gali padaryti paspaudę šią nuorodą: http://consultation.cimulact.eu/Default.aspx?country=LI.

 

Galutiniai visų konsultacijų rezultatai bus aptariami lapkričio mėnesį vyksiančioje konferencijoje Briuselyje ir po naujų metų pristatomi atsakingiems už mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Horizontas 2020“ atnaujiną asmenims bei Europos Komisijos atstovams.

 

Daugiau informacijos: http://www.cimulact.eu/.

Kontaktinis asmuo: Asociacijos „Žinių ekonomikos forumas“ direktorius Arminas Varanauskas, arminas@zef.lt, 86 18 00 519.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.