Vilniaus universitete bus eksponuojama unikali Italijos meno vertybė

Vilniaus universitete (VU) Šv. Martyno dieną – lapkričio 11-ąją – pradedama eksponuoti išskirtinė Italijos kultūros ir meno vertybė – Šv. Martyno skydų instituto (Florencija, Italija) įteikta sidabrinė skydų liejimo forma, kurios pagrindu kaldinami bronziniai ir sidabriniai nuopelnų skydai, dovanojami asmenims, pasaulyje ypač pasižymėjusiems geranoriškumo ir solidarumo darbais.

Išvysti šį meno kūrinį, vaizduojantį šv. Martyną iš Tūro, kalaviju atrėžiantį pusę apsiausto sušalusiam varguoliui, bus galima VU bibliotekos Pranciškaus Smuglevičiaus salėje iki 2017 m. spalio mėnesio. Vėliau ši garbė, tikėtina, bus perleidžiama Prancūzijoje įsikūrusiam Sorbonos universitetui.

Vilniaus universitete - unikali Italijos meno vertybė. Edgaro Kurausko nuotrauka
Vilniaus universitete – unikali Italijos meno vertybė. Edgaro Kurausko nuotrauka

VU rektorius prof. Artūras Žukauskas sako, kad suteikta galimybė eksponuoti geranoriškumą simbolizuojantį kūrinį įpareigoja universitetą atsigręžti į visuomenę, globoti ir minėti solidarumą skatinančias iniciatyvas.

„Ši garbė mus įkvepia ir kartu primena, kad privalome prisiminti savo, kaip intelektinio elito, misiją ir puoselėti bei pagerbti iniciatyvas, nusipelniusias daugiau dėmesio, negu jos įprastai jo gauna. Suprasdami šių darbų reikšmę, ketiname tokių iniciatyvų, vykdomų Lietuvoje, į dienos šviesą iškelti daugiau“, – teigia prof. A. Žukauskas.

 

skydai1

Simbolinių nuopelnų skydų, kaldinamų pagal šią formą, gavėjų sąraše galime išvysti ir du lietuvius – už stiprybę ir atsidavimą, dirbant su kraujo vėžiu sergančiais ligoniais ir jų artimaisiais, apdovanotą poetę Dalią Bielskytę ir kunigą salazietį, misionierių, globos namų, amatų mokyklos ir gimnazijos Ruandoje ir Jaunimo sodybos Kretingos rajone Kėkštuose steigėją Hermaną Joną Šulcą. Tarp kitų apdovanotųjų – Motina Teresė iš Kalkutos, Černobylio ir Niujorko katastrofų ugniagesiai, Nobelio premija įvertinta organizacija „Medikai be sienų“.

VU tapo pirmąja aukštojo mokslo institucija pasaulyje, kuriai patikėta saugoti šią skydų liejimo formą. Iki tol ją saugodavo išskirtinai karinės Italijos institucijos. Užmegzti glaudesnį bendradarbiavimą tarp Šv. Martyno skydų instituto ir VU paragino Lietuvos garbės konsulas Florencijoje Enrico Palasciano.

Šv. Martyno skydų institutas įkurtas 1983 m. Florencijoje, Italijoje. Šv. Martynas iš Tūro laikomas vienu reikšmingiausių žmogiško universalaus solidarumo simbolių.

Parengta pagal VU pranešimą spaudai

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.