Europos lazerinių ir puslaidininkinių tyrimų ekscelencijos centrą planuojama kurti Vilniuje

Fizinių ir technologijos mokslų centras kartu su partneriais iš Vokietijos inicijuoja projektą, kurio tikslas – iki 2020 m. Vilniuje įkurti regioninį lazerinių ir puslaidininkinių tyrimų centrą. Naująjį ekscelencijos centrą planuojama įkurti Nacionaliniame Fizinių ir technologijos mokslų centre – Saulėtekyje (Vilniuje).

Fizinių ir technologijos mokslų centro direktorius prof. Gintaras Valušis
Fizinių ir technologijos mokslų centro direktorius prof. Gintaras Valušis

Čia įsikurs laboratorijos, skirtos naujos kartos fotonikos komponentų bei mažų matmenų fotoninių sistemų kūrimui. Bendra projekto vertė – 20 mln. eurų. Dalį lėšų šiam projektui planuojama gauti iš Europos Komisijos.

 

Rengdamas šį projektą FTMC bendradarbiauja su partneriais iš Ferdinando Brauno instituto Berlyne ir Fraunhoferio Taikomosios optikos ir tiksliosios inžinerijos instituto Jenoje. Projektas teikiamas pagal programos „Horizon 2020“ kvietimą „Teaming“. „Slėniai privalo turėti ne tik studijų ir mokslo komponentus, bet ir stiprią inovacinę bazę. Mūsų turimos technologinės galimybės leis sukurti stiprų tarptautinį kompetencijos centrą šiame Europos regione“, – teigia centro direktorius Gintaras Valušis. Naujajame centre, remiantis Lietuvos lazerių pramonės tradicijomis, sukaupta patirtimi ir naujomis technologinės infrastruktūros galimybėmis, bus siekiama sukurti miniatiūrines „protingas“ fotonines sistemas, kurios galės ne tik matuoti, bet ir analizuoti gautus signalus bei daiktų internetu perduoti gautus duomenis į mobiliuosius įrenginius.

 

Puslaidininkinius lazerius gaminančios, tarptautinį pripažinimą jau pelniusios įmonės UAB „Brolis Semiconductors“ direktorius Dominykas Vizbaras remia tokio projekto idėją ir pripažįsta, kad tai būtų svarbus žingsnis fotonikos verslo plėtrai regione – nauja pakopa aukštą pridedamąją vertę kuriančio fotonikos verslo bendradarbiavime su šalies mokslo institucijomis ir jų partneriais Vokietijoje. Lietuvos lazerių asociacijos vykdomasis direktorius dr. Petras Balkevičius pastebi, kad Fizinių ir technologijos mokslų centrui, sukūrusiam pastovių dalykiškų ryšių su fotonikos srities įmonėmis ir su Vilniaus universiteto fotonikos krypties mokslininkais tinklą, būtina tapti visą inovacijų ekosistemą jungiančia grandimi. Lietuva jau dabar žinoma kaip lazerių mokslo ir pramonės centras, todėl naujasis projektas pasitarnaus kaip stipri paskata mūsų valstybei išaugti į pasaulinio lygio fotonikos mokslo ir gamybos centrą. Tikimasi, kad šis projektas sulauks tvirto valdžios ir verslo struktūrų palaikymo. Parengta pagal Strateginės komunikacijos bendrovės „OMConsulting“ pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.