„ChangeMakers‘ON“: kaip originalią idėją paversti sėkmingu verslu?

Vasario 24-26 dienomis Kaune organizuojamas pirmasis Lietuvoje tarptautinis socialinio verslo ir inovacijų startuolių renginys „ChangeMakers‘ON“. Jo metu verslininkai, drauge su Kauno technologijos universiteto (KTU) mentoriais, dalinsis žiniomis ir įžvalgomis, siekdami socialines inovacijas ir iniciatyvas paversti tvariais socialiniais verslais. Renginyje taip pat dalyvaus užsienio startuolių grupės bei verslo atstovai iš kitų valstybių.
Renginiu ketinama atkreipti fizikų, inžinierių, chemikų, IT ir kitų specialistų dėmesį, nestokojančių originalių idėjų ir galinčių pagaminti reikiamus prototipus, bet susiduriančių su komercializavimo sunkumais. Šiuos ir kitus iškilusius sunkumus jiems padės spręsti ekspertai, tuo pačiu prisidėdami prie tvarių socialinių verslų kūrimo.

 

Socialinė atsakomybė versle

KTU jungiasi prie Jungtinių Tautų (JT) Darnaus vystymosi programos, siekiančios gerinti žmonių ateitį. Jos darbotvarkėje įvardijama 17 globalių darnaus vystymosi tikslų (DVT17), kuriems pasiekti iki 2030 metų numatyti 169KTU is paukscio skrydzio uždaviniai.

DVT17 – strateginė pasaulio vystymosi kryptis, orientuota į įvairius dalyvius – nuo politinio, valstybinio, iki verslo ir asmeninio žmonių indėlio – imantis drąsių ir pokyčius skatinančių priemonių.

„Suprasdamas DVT17 svarbą, aktualumą ir atsakomybę prieš jaunąją kartą – mūsų universitetas siekia integruoti šiuos tikslus savo veikloje. Tikime, kad studentai, derindami savo žinias ir darnaus vystymosi kompetencijas taps atsakingais ir geresnę ateitį kuriančiais lyderiais“, – teigė KTU darnaus vystymosi veiklų koordinatorė Inga Gurauskienė.

 

JT Darnaus vystymosi darbotvarkė taikoma tiek valstybinėms institucijoms, tiek politikos formuotojams, tiek gyventojams. Prie jų prisidėti galima ir kasdienėje, ir profesinėje veikloje, tereikia pasirinkti keletą aktualių problematikų ir pradėti jas spręsti.

„Drąsa, tolerancija rizikai ir novatorišku mąstymu pasižymintys žmonės kuria startuolius. Tad socialinės inovacijos yra puiki niša startuoliams, įprasminant savo veiklas ir atrandant naujas, globalių iššūkių padiktuotas rinkas, prisidedančias ne tik prie jų plėtimo, bet ir prie dabartinių iššūkių sprendimo“, – sakė KTU „Startup Space“ verslo vystymo specialistė Gintarė Ambrozaitytė.

 

Bendras tikslas – verslas

„Mūsų „Startup Space“ dirba gausus būrys iššūkių nebijančių komandų. Jas visas vienija bendras tikslas –  savo idėją paversti sėkmingai veikiančia įmone. Vienareikšmiško atsakymo, kaip tai padaryti, nėra, bet sėkmė auga aplink save buriant bendraminčius. Būtent tokią galimybę suteiks pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas „ChangeMakers‘ON“ renginys“, – teigė KTU „Startup Space“ vadovas Donatas Smailys.

Jis įsitikinęs, kad kuriant stabilų socialinio verslo modelį, svarbiausia grąža ir nauda yra ne pinigai, o pridėtinė vertė visuomenei, kai sprendžiamos įvairios socialinės ir globalios problemos: „Socialinių inovacijų ir verslumo startuolių renginys turėtų paskatinti burtis visus, neabejingus tokioms problemoms ir iššūkiams.“

 

Startuoliai kuria žaidimus

Socialinio verslo idėją vystanti KTU „Startup Space“ komanda „Geradariai“ sukūrė pirmą Lietuvoje raidžių žaidimą „Raidelių namai“, skirtą vaikams su klausos ir kalbėjimo negalia.

„Žaidime yra namas su keturiais kambariais: virtuve, miegamuoju, vonia ir vaiko kambariu. Juose pavaizduoti interaktyvūs daiktai, tad klausos ir kalbėjimo negalią turintys vaikai gali pamatyti, kokiu rankos gestu vaizduojama kiekviena raidė pagal lietuvišką daktilinę abėcėlę. Šis žaidimas gali būti pravartus ir sveikiems vaikams, gyvenantiems šalia tokią negalią turinčių bendraamžių, kurie jiems suprantamu būdu išmoktų su jais bendrauti“, – pasakojo G.Ambrozaitytė.

 

„ChangeMakers‘ON“ – „VšĮ „Europos socialinio verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų instituto“, VšĮ. „Verslios Lietuvos“ bei KTU bendras projektas. Renginiu pradedamas bendradarbiavimas socialinio verslo ir socialinių inovacijų srityje. „ChangeMakersON“ renginys yra pirmasis ir tęstinis šio bendradarbiavimo pavyzdys. Prie renginio įgyvendinimo prisideda per 20 Lietuvos ir tarptautinių organizacijų.

Renginyje taip pat dalyvaus užsienio startuolių grupės bei verslo atstovai iš kitų valstybių.

Vasario 24 dieną renginys vyks KTU „Santakos slėnyje“ (anglų kalba). Norintieji jame dalyvauti kviečiami iš anksto registruotis: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfdsYdI12Jww7yfmQiRDdmjnShlnvXGWbC3eKuntlgY275ThA/viewform

Norintys dalyvauti viso savaitgalio renginyje, vystant socialines inovacijas ir verslus, kviečiami registruotis: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSehN1rn3naW-S1HqLWxwiJW_ZGmnXTOe7H5ICL_if2cNRelnA/viewform

Jei domina savanorystė renginio metu, registracija: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe2GMS4CeGIBEiETNlaetKc3Yt6foeAOngNBe5Tr-eH-HiQiA/viewform

Daugiau apie renginį: www.changemakerson.lt

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.