ENGAGE – geriausias atvirosios prieigos inovatyvios edukacijos projektas

Atvirosios edukacijos konsorciumas („Open Education Consortium“, JAV) Europos Komisijos 7-osios bendrosios programos finansuojamą projektą ENGAGE paskelbė nugalėtoju atvirosios prieigos šaltinių ir projektų, skirtų inovatyviai edukacijai, kategorijoje. TuoLEU logo džiaugiasi 14 projektą vykdančių partnerių kartu su daugiau kaip 15 000 gamtos mokslų mokytojų iš 80 šalių. Apdovanojimas projekto koordinatoriams bus įteiktas Keiptaune (Pietų Afrikos Respublika) 2017 m. kovo mėn.

 

Kaip teigia darbo grupės vadovas, Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) Gamtos, matematikos ir technologijų fakulteto (GMTF) Biologijos ir chemijos katedros doc. dr. Dalius Dapkus, LEU buvo vienintelis Pabaltijo šalių universitetas, pakviestas prisijungti prie kuriamo partnerių konsorciumo, įsitraukęs į ENGAGE projekto veiklas prieš trejus metus, subūręs LEU GMTF mokslininkus, turinčius tarptautinių projektų vykdymo patirties: prof. dr. Palmirą Pečiuliauskienę, doc. dr. Reginą Venckienę, lekt. Kęstutį Grinkevičių. ENGAGE projektas vykdo socialiai atsakingų tyrimų ir inovacijų („Responsible Research and Innovation“) taikymo edukacijoje sklaidą. Socialiai atsakingų tyrimų ir inovacijų terminas buvo sukurtas Europos Komisijos prieš šešerius metus, norint padėti suprasti mokslo inovacijų riziką ir naudą.

 

Projekto koordinatorės dr. Alexandra‘os Okada‘os (Atvirasis universitetas, Jungtinė Karalystė) teigimu, buvo suburta lyderiaujanti gamtamokslinio ugdymo tyrėjų komanda. Įvairiose Europos šalyse, naudojantis atvirosios prieigos mokymo šaltiniais, buvo teikiama pagalba mokytojams paaiškinant socialiai atsakingus mokslo pasiekimus ir pritaikant tyrinėjimu grindžiamą mokymąsi kasdieniniame gyvenime.

ENGAGE projekto tikslas – padėti gamtos mokslų mokytojams taikyti šiuolaikinio mokslo žinias, ugdyti mokytojų kompetencijas, žinias ir praktinius įgūdžius taikant socialiai atsakingus tyrimus ir inovacijas, suformuoti tvirtą mokinių požiūrį apie gamtos mokslų sritis, su kuriomis jie susidurs ateityje. ENGAGE projektas skatina edukaciją, grindžiamą nauju mąstymu, reiškinių esmės atskleidimu, pritaikomumu, prieinamumu, tinkamumu, atvirumu.

ENGAGE 02461 award

Suburta virtuali mokslininkų, mokytojų, mokinių bendruomenė. Buvo remiamasi žiniasklaidoje pateikiamomis aktualiomis mokslo naujienomis, sukuriant dilemas, kurios neturi aiškaus sprendimo. Išskirta 10 tyrinėjimu grindžiamo mokymosi gebėjimų, susijusių su socialiai atsakingų tyrimų ir inovacijų ugdymo prieiga, apimančių komunikacijos inicijavimą, klausimų iškėlimą, informacijos analizę, rizikų, pasekmių vertinimą, etikos principų naudojimą, išvadų formulavimą ir nuomonių pagrindimą. Taip sudarytos prielaidos mokinių diskusijoms, darbui grupėse, mokslo žinias pritaikant kasdieniniame gyvenime. Naudotasi šiuolaikinėmis mokymo(si) technologijomis, organizuoti mokytojų kvalifikacijos tobulinimo kursai virtualioje erdvėje, naudojant „OpenEdx MOOC“ platformą – tai buvo prieinama dešimčia skirtingų kalbų. Sukurta daugiau nei 30 mokomosios medžiagos paketų, apimančių įvairias gamtos mokslų temas: nagrinėta skalūnų dujų išgavimo problema, galimos gyvybės paieškos Saturno palydove Encelade, mobiliaisiais telefonais rašomų žinučių ar dyzelino poveikis žmogaus sveikatai, elektroninių cigarečių, bandymų su gyvūnais, plastikinių maišelių, kai kurių gaiviųjų gėrimų ar buitinių prietaisų galimas uždraudimas Europos Sąjungos šalyse, Ebolos, Zikos virusų ar invazinių augalų keliamos problemos, genetiškai modifikuotų uodų ar ekologiškų telefonų sukūrimas ir kt.
ENGAGE projekto svetainę lietuvių kalba galite rasti adresu http://www.engagingscience.eu/lt

Atvirosios edukacijos konsorciumo paskelbtus 2017 m. atvirosios prieigos edukacijos šaltinių ir projektų laimėtojus galite rasti adresu http://www.oeconsortium.org/2017/02/the-oec-is-honored-to-present-the-2017-winners-of-oer-project-awards-for-open-education-excellence/.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.