Laive „Mintis“ vyko susitikimas su JAV ambasadore Anne Hall

2017 m. vasario 8 d. KU lankėsi Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė J. E. Anne Hall su patarėju politikos ir ekonomikos klausimais Tedu Janisu. Susitikimo su jūros mokslų ir technologijų mokslininkais vieta – mokslinių tyrimų laivas „Mintis“ – parinkta neatsitiktinai: ambasadorė yra dirbusi JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja vandenynų, tarptautinės aplinkosaugos ir mokslo klausimais, todėl KU mokslininkų tyrimų temos jai puikiai žinomos ir artimos. J. E. Anne Hall sužavėjo modernus laivas, kurio technines ir tyrimų įrangos galimybes pristatė antrasis laivo kapitonas Tomas Žapnickas.

xx2Su JAV ambasadore susitiko KU mokslo ir meno prorektorė doc. dr. Rita Vaičekauskaitė bei jūros mokslų ir technologijų srityje tyrimus vykdantys mokslininkai. Mokslininkai su ambasadore kalbėjosi abiem šalims aktualiomis temomis, kurios susijusios su pasaulio vandenynų būkle globalios klimato kaitos kontekste. KU mokslininkai pristatė Klaipėdos universiteto mokslininkų ir tyrėjų mokslinių tyrimų temas, akcentuodami partnerystę su JAV mokslo ir studijų institucijomis bei siūlydami naujas galimas bendradarbiavimo sritis, kurios susijusios su JAV ir Lietuvos mokslininkų bendradarbiavimo skatinimo bei mokslo komercializavimo galimybėmis. Ambasadorei pristatytas 2018 metais Klaipėdos universitete vyksiantis JAV IEEE/OES bendruomenės bei Klaipėdos universiteto ir Baltijos slėnio asociacijos organizuojamas Baltijos simpoziumas, aptartos JAV ambasados galimybės prisidėti organizuojant kviestinių pranešėjų iš JAV atvykimą.

 

Prof. dr. A. Razinkovas-Baziukas ir prof. dr. Georgas Umgiesseris pristatė Europos lagūnose, tame tarpe ir didžiausioje Europos lagūnoje – Kuršių mariose, vykdomus tyrimus.

Prof. habil. dr. Sergejus Oleninas papasakojo apie jūros ekologijos ir aplinkotyros mokslo daktarų rengimą Klaipėdos universitete, jis pabrėžė, kad būtent šie specialistai sudaro žmogiškojo potencialo branduolį kuriamame Jūriniame slėnyje. Profesoriaus teigimu, iš pat pradžių okeanografiniai tyrimai KU buvo taikomojo pobūdžio. Pristatant jūros dugno buveinių tyrimus, paminėjo jų svarbą planuojant jūros aplinką ir gamtosaugos veiksmus. Kalbant apie jūrinių biologinių invazijų tyrimus, paminėti projektai, susiję su laivų balastinių vandenų valdymo problema. Šie tyrimai aktualūs ir ambasadorės tėvynėje.

Vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Diana Vaičiūtė, dirbanti nuotolinių metodų ir kosminių radarų duomenų taikymo srityje, pasidalijo planais atlikti tyrimus pasitelkiant NASA ekspertų žinias.

 

Jūros technologijų ir gamtos mokslų dekanė doc. dr. Rima Mickevičienė pakomentavo jūros technologijų tyrimų temas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtros planus.

 

Susitikime asmeniniu ambasadorės kvietimu dalyvavo KU Fizinės geografijos programos doktorantas Remigijus Dailidė, pernai laimėjęs Ilinojaus valstijoje (JAV) įkurto Vydūno fondo profesoriaus Stepono Kolupailos vardo premiją.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.