Lietuvos mokslininkas – Jungtinių Tautų ekspertas

Lietuvos mokslo taryba sveikina Kauno technologijos universiteto profesorių habil. dr. Jurgį Kazimierą Staniškį, tapusį Jungtinių Tautų ekspertu.

Jurgis Kazimieras Staniskis
Jungtinių Tautų Organizacijos
ekspertas, KTU prof. Jurgis Kazimieras
Staniškis

Pirmą kartą Lietuvos mokslininkas tapo Jungtinių Tautų nepriklausomos mokslininkų grupės nariu. Tarp 15 valstybių ekspertų, kurie rengs pasaulio darnaus vystymosi ataskaitą, Lietuvos mokslo tarybos ir Lietuvos mokslų akademijos siūlymu Jungtinių Tautų Generalinis Sekretoriatas patvirtino KTU Aplinkos inžinerijos instituto direktorių J. K. Staniškį. Jis tapo ir vieninteliu Rytų Europos atstovu šioje grupėje.

 

Į nepriklausomą JT mokslininkų grupę ekspertai atrinkti pagal pasaulinio darnaus vystymosi ataskaitos temas, ekspertų mokslinių interesų sritis. Buvo siekiama užtikrinti geografinę ir lyčių pusiausvyrą bei mokslo sričių ir institucijų įvairovę Į ekspertų grupę 193 valstybės nominavo 60 gamtos ir socialinių mokslų sričių ekspertų iš viso pasaulio. 23 kandidatus pasiūlė Vakarų Europa ir JAV, 12 – Azija, 14 – Afrika, 6 – Rytų Europa, 6 – Lotynų Amerikos šalys. Ekspertų grupėje dalyvauja mokslininkai iš Austrijos, Belgijos, Danijos, Ganos, Indonezijos, Jamaikos, Jordanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kamerūno, Lietuvos, Meksikos, Pietų Korėjos, Prancūzijos, Suomijos, Šveicarijos.

JT tvarumas asociatyvi nuotrauka2
Ekologiški sprendimai architektūroje

Kaip rašoma JT pranešime, ataskaita yra pagrindinė priemonė stebėti ir vertinti, kaip sekasi siekti iki 2030 m. numatytų darnaus vystymosi tikslų. Numatyta stiprinti mokslo ir politikos sąveiką ir valstybių vadovams pateikti mokslu pagrįstą instrumentą, padėsiantį skatinti skurdo mažinimo ir darnaus vystymosi politiką.

 

JT tvarumas asociatyvi nuotrauka
Vėjo jėgainės

Ataskaitoje, kuri bus paskelbta 2019 m. pabaigoje, bus pateiktas mokslinis požiūris į darnų vystymąsi ekonominiu, aplinkosaugos ir socialiniu aspektais. Parengta pagal LMT pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.