Mokslininkui, peržengusiam savo laikmetį

Juozas Algimantas Krikštopaitis. (2016) Gyvenimas paaukotas mokslui. Dramatiška Theodoro Grotthusso istorija. Vilnius: Lietuvos mokslų akademija, 212 p.

Tai jau antroji mokslo istoriko, chemiko ir eseisto, habilituoto humanitarinių mokslų daktaro J. A. Krikštopaičio knyga apie vieno iš įdomiausių Lietuvos mokslininkų, palikusių itin ryškų pėdsaką pasaulio moksle, asmenybę, skirta plačiam skaitytojų ratui. Didžiąją savo trumpo gyvenimo (1785–1822) dalį praleidęs toli nuo didžiųjų mokslo centrų, gyvenęs nuošaliame Pakruojo rajono Gedučių dvare, jis prisidėjo prie esminių elektrodinamikos sąvokų formavimo. 1805 m. paskelbė pirmąją pasaulyje elektrolizės teoriją, atrado pagrindinius fotochemijos dėsnius, paaiškino fosforescencijos reiškinį.

 

Knygos autorius, aptardamas Theodoro Grotthusso indėlį į pasaulio mokslo raidą, nuodugniai išnagrinėjo mokslinės veiklos galimybių Baltijos šalyse priklausomybę nuo politinių įvykių ir socialinių aplinkybių. Dramatiškai susiklosčiusio gyvenimo analizė pateikta remiantis kultūrinės ir socialinės antropologijos įžvalgomis.

Knygos išleidimą parėmė Vilniaus ir Klaipėdos universitetai, Kauno technologijos universitetas, Fizinių ir technologijos mokslų centras, kelios su mokslu glaudžiai bendradarbiaujančios įmonės: „Argate“, „Bioeksma“, „Interlux“, „Grota“ ir kt.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.