Mokslo ir studijų įstatymas neturi prieštarauti Konstitucijai

Seimo Pirmininkas prof. dr. Viktoras Pranckietis susitiko su Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo atstovais, su kuriais aptarė šalies aukštųjų mokyklų valdymo problemas.

Profsajunga Pranckietis 2017 02 02
Aukštųjų mokyklų profsąjungų atstovai susitiko su LR Seimo Pirmininku Viktoru
Pranckiečiu. Olgos Posaškovos nuotr.

Susitikime dalyvavo LAMPSS vadovė doc. Asta Lapinskienė, pavaduotoja Vitalija Skėruvienė ir Trišalės tarybos atstovas prof. dr. Sigitas Vaitkevičius. LAMPSS atstovų teigimu, didžiausią nerimą kelia 2016 m. birželio mėnesį priimtas Mokslo ir studijų įstatymas, kuriame, pasak jų, išliko antikonstitucinių nuostatų, sudarančių sąlygas universitetų atstovams piktnaudžiauti einamomis pareigomis.

 

LAMPSS atstovų teigimu, universitetų tarybų funkcijos yra per plačios, o senatai, likę tik aukštosios mokyklos akademinių reikalų valdymo organais, neturi lemiamos įtakos priimant svarbiausius, su aukštąja mokykla susijusius sprendimus. Pasak jų, universitetai neturi autonomijos, yra valdomi iš išorės, kartais net neteisėtai. LAMPSS atstovai mano, kad valdančioji dauguma turėtų skubos tvarka kreiptis į Konstitucinį Teismą ir prašyti išaiškinti, ar šis įstatymas atitinka Konstituciją.

 

Seimo Pirmininkas sutinka, kad Mokslo ir studijų įstatymas neskatina universitetų darbuotojų įgyvendinti valstybės strateginių siekių mokslo ir studijų srityje. Pirmininko nuomone, būtina suteikti universitetams didesnę autonomiją ir sudaryti sąlygas demokratiniams sprendimams, aiškiai apibrėžiant aukštųjų mokyklų valdymą ir grąžinant senatams didesnius įgaliojimus. Parengta pagal LR Seimo pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.