Origami padėjo sukurti efektyvų skydą policijai ir specialiosioms pajėgoms

Brighamo universiteto (Brigham Young University, JAV) inžinieriai pasinaudojo origami idėjomis ir sukūrė patogų kulkoms atsparų skydą, kuris galėtų apsaugoti teisėsaugos darbuotojus nuo įvairių į juos mėtomų daiktų ir net šūvių.

skydasDirbdami su teisėsaugininkais, universiteto mokslininkai suprato, kad šiuolaikinės asmeninės apsaugos priemonės ne tiek daug pasikeitė nuo tų laikų, kai buvo pradėti naudoti šarvai – nors medžiagos ir smarkiai patobulėjo, dažniausiai tai – dėvimų plokščių rinkinys, apsaugantis tik vieną asmenį, ir dažniausiai – ne visą, paliekant potencialiai pažeidžimas rankas ir kojas. Asmeninės dėvimos apsaugos gerokai apsunkina judėjimą, ir trunka laiko jas apsivilkti.

Naujasis skydas – tai pastatoma apsauga, pagaminta iš 12 sluoksnių kulkoms atsparios medžiagos – kevlaro. Sveria ji 25 kilogramus, tačiau suteikia apsaugą keliems žmonėms, kurie ją gali greitai pernešti į reikiamą vietą.

 

Šis skydas, išsilankstantis origami principu, yra labai kompaktiškas, todėl jį lengva transportuoti, o išlankstyti trunka vos kelias sekundes. Bandymų metu toks skydas atlaikė 9 milimetrų kalibro kulkų šūvius.

Inžinierių teigimu, kol kas vyksta bandymi, tačiau teisėsaugos darbuotojų vertinimai – labai teigiami.

Tai dar vienas pavyzdys, kaip galima pasinaudoti, atrodytų, visai kitos srities – popieriaus lankstymo meno origami idėjomis ir sukurti originalų gaminį.

Engineers design a bulletproof origami shield to protect law enforcement

Daugiau:

Pentagonas užsakė pagaminti šarvus iš voratinklio

Surastas būdas, kaip šilką padaryti tvirtesnį

Patyriminis muziejus vikingų amžių gali atkurti bet kuriame kieme

Atskleista vienų iš atspariausių gyvūnų paslaptis

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.