Tarptautinis mokslo tyrimų bendradarbiavimas auga stebinančiu greičiu

Net specialistai, sekantys mokslo tyrimų pažangą, buvo nustebinti, kaip greitai auga tarptautinis bendradarbiavimas mokslo tyrimų srityje.

Mokslinių straipsnių, kurių autoriai yra daugiau nei iš vienos šalies, nuo 1990 iki 2015 metų išaugo daugiau  nei dvigubai, nuo 10 iki 25 procentų.

Net penkiasdešimt aštuoniomis šalimis daugiau dalyvavo tarptautiniuose tyrimuose 2015 metais, nei tai darė 1990 metais

mokslo tyrimaiŠio tyrimo rezultatai buvo pristatyti Amerikos Mokslo pažangos asociacijoje (American Association for the Advancement of Science).

Tyrimo autoriai, stebintys mokslo tyrimų pokyčius jau daugelį metų, pabrėžė, kad tyrimų tarptautiškumo plėtros greitis jiems buvo netikėta. Dar vienas nelauktas atradimas buvo tai, kad tarptautinis bendradarbiavimas išaugo visose tirtose srityse. Nors buvo galima tikėtis didesnio bendradarbiavimo srityse, kurioms reikalinga brangi ir sudėtinga aparatūra, pavyzdžiui, fizikoje, ir mažiau matematikoje, tačiau rezultatai buvo kitokie.

Viena iš tyrimo autorių, Karolina Vagner (Caroline Wagner) iš Ohajo universiteto (JAV), teigė: “Galima būtų manyti, kad matematikai neturės didesnio poreikio bendradarbiauti tarptautiniu mastu – bet pasirodė, kad ir jie vis daugiau dirba kartu, ir jų tyrimų tarptautiškumas auga. Taigi, tyrimų metodai visai nelemia bendradarbiavimo būdų. Nesvarbu, kaip mokslininkai atlieka savo darbą, šalių sienos turi vis mažiau įtakos.“

Šis tyrimas paskelbtas žurnale Scientometrics. Karolina Vagner su  bendraautoriais nagrinėjo tarptautinio bendradarbiavimo augimą šešiose mokslo srityse: astrofizikoje, matematinėje logikoje, polimerų moksle, seismologijoje, dirvotyroje ir virusologijoje.

Pasirodė, kad visose šiose srityse laikotarpiu tarp 1990 ir 2013 metų bendradarbiaujančių šalių skaičius padidėjo nuo 18 iki 60.

Mokslininkai tikėjosi, kad bendradarbiavimo lyderiu bus astrofizika, nes jai reikia brangios įrangos, tačiau pasirodė, kad labiausiai tarptautinis mokslininkų bendradarbiavimas išaugo dirvotyroje, net 550 procentų.

Iš tirtų sričių didžiausią bendradarbiavimą yra pasiekusi virusologija – šioje srityje moksliniuose tyrimuose bendradarbiauja mokslininkų iš daugiausiai šalių.

Šiuo atveju bendradarbiavimas vyksta ne todėl , kad reikia dalytis brangia įranga, bet todėl, kad sprendžiamos problemos, kaip AIDS, Ebolos ir Zikos virusų tyrimas, yra tarptautinės ir būtina dalytis informacija tarp šalių, norint pasiekti pažangos.

Taip pat buvo mėginama nustatyti, kiek šalys turėjo naudos iš tokio bendradarbiavimo. Buvo vertinamas tarptautinių mokslinių straipsnių, paskelbtų 2013 metais, poveikio indeksas (impact index) – rodiklis, parodantis, kiek kartų straipsnis buvo cituotas kituose darbuose.

Karolina Vagner palygino kiekvienos šalies šių straipsnių bendrą poveikio indeksą su tos šalies išlaidomis moksliniams tyrimams. Tai leido įvertinti, kiek naudos kiekviena šalis gavo už tarptautinį bendradabiavimą mokslo tyrimų srityje.

 

rysiai1

rysiai2

Bendradarbiavimo ryšių tarp šalių palyginimas 1990 ir 2013 metais matematinės logikos srityje.

 

Nors Jungtinės Valstijos ir turėjo didžiausias bendras išlaidas, tačiau poveikio indeksas rodė ir proporcingą mokslinių tyrimų grąžą. Tačiau kelios mažesnės šalys gerokai pranoko JAV pagal poveikio ir išlaidų santykį. Tai – Šveicarija, Nyderlandai ir Suomija. O, pavyzdžiui, Kinija pagal šį rodiklį gerokai atsiliko.

Karolina Vagner teigia, kad tai, be abejo, ne vienintelis metodas įvertinti, kiek šalis gauna naudos iš tarptautinio mokslinio bendradarbiavimo. Bet tai gali būti vienas iš būdų, siekiant nustatyti, kaip efektyviai šalis naudoja savo investicijas į mokslo tyrimus.

Bet kuriuo atveju, šis tyrimas rodo, kad tarptautinis mokslo bendradarbiavimas tampa visuotinis praktiškai visose mokslo srityse.

„Mokslo tyrimai jau dabar yra pasauliniai“ daro išvadą tyrimo autoriai. „Jei 20-ajame amžiuje buvo nacionalinės mokslinių tyrimų sistemos, tai dabar mes jau turime pasaulinę sistemą.“

 

Growth of International Collaboration in Science: Revisiting Six Specialties

International science collaboration growing at astonishing rate
Daugiau:

 

Lietuvos ir Kanados mokslininkų atliktas tyrimas padės suprasti dažnų žmogaus ligų kilmę

RENET tinklas – nacionaliniam ir tarptautiniam bendradarbiavimui

Dalyvavimas tarptautinių tyrimų programose: “AGRICISTRADE” projekto patirtis

Mokslininkų savarankiškumo galimybių tyrimas

Europos lazerinių ir puslaidininkinių tyrimų ekscelencijos centrą planuojama kurti Vilniuje

Bendri kibernetinės saugos tyrimai

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.