Vilniaus dailės akademijoje – išskirtinė dizaino inovacijų paroda

Vasario 15 d. Vilniaus dailės akademijoje atidaryta dizaino inovacijų paroda AKADEMIJA+, kurios tikslas – pristatyti dizaino, technologijų ir verslo sinergiją kaip perspektyviausią inovacijų šaltinį.

Parodoje pristatomi net 28 išskirtiniai VDA programų vadovų, dėstytojų, tyrėjų, studentų bei neseniai studijas baigusių dizainerių produkto ir pramonės dizaino objektai, sukurti bendradarbiaujant su Lietuvos verslo atstovais.

 

Dauguma eksponatų – sėkmingai gaminami masiškai, naudojami pramonėje, o kai kuriuos galima išvysti ir parduotuvių lentynose. VDA Dizaino inovacijų centro direktorius Marius Urbanavičius sako: „Siekiame parodyti Lietuvoje kurtą dizainą kaip funkcionalius kūrinius, visų pirma, veikiančius, o ne tik gražius.“ Vienas tokių pavyzdžių – VDA absolvento Moses Kang sukurtas išmaniosios spynos „Deeper Lock“ dizainas. Tai visiškai naujos kartos apsaugos sistema dviračiams. „Deeper“ technologijų vadovas Donatas Malinauskas teigė: „Kuriant „Deeper Lock“, mums buvo svarbu ne tik užtikrinti jos pagrindinę funkciją – saugumą, bet ir sukurti tai atspindintį produkto dizainą. Norime, kad visi mūsų kuriami išmanūs produktai turėtų geriausius techninius parametrus, atrodytų patraukliai, būtų patogūs naudotis bei kurtų pridėtinę vertę vartotojams“.

22 Parodos AKADEMIJA atidarymas. Dizaineris Moses Kang ir išmanioji dviračio spyna  Deeper lock
Dizaineris Moses Kang ir išmanioji dviračio spyna „Deeper lock“
13 Parodos AKADEMIJA atidarymas. Igno Survilos paspirtukas  Pigeon
Igno Survilos paspirtukas „Pigeon“
Rapolas Gražys. Lava gitara
Rapolas Gražys. Gitara „Lava“

Dizainas pridėtinę vertę kuria ne tik vartotojams skirtiems gaminiams, bet ir su estetika tarsi nesusijusiems pramonės įrenginiams. VDA Kauno fakulteto Dizaino katedros profesorius Saulius J. Jarašius, vienas seniausiai dirbančių industrinio dizaino specialistų Lietuvoje, sako, kad kokybiško dizaino poveikis tiek UAB Terekas komunikacijai, tiek užsakymams buvo akivaizdus. „Svarbiausia – bendradarbiavimas kaip estetikos ir technologijų dermė“, – teigia jis.

 

Parodoje dalyvauja dizaineriai: Rapolas Gražys, Ignas Survila, Julijonas Urbonas, Moses Kang, Julius Bučelis, Marija Puipaitė, Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, Benas Staškauskas, Saulius Juozas Jarašius, Andrius Žemaitis, Jonas Venckūnas, Denis Orlenok, Deividas Juozulynas, Rūta Mickienė, Kazimieras Inčirauskas ir jų kūrinius įgyvendinusios verslo įmonės: Deeper, CityBirds, Lava Drops, UAB Projectus Loti, UAB ACME Europe, UAB Terekas, UAB Rubedo sistemos, UAB Elinta, LigoWave, UAB Aedilis, UAB Elseta, Centre for Art and Media Karlsruhe (ZKM), UAB Neaustima, Pančiakos.

 

Parodą galima aplankyti nuo 2017 m. vasario 15 iki kovo 5 d. VDA parodų salių „Titanikas“ II aukšte, Maironio g. 3, Vilnius.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.