Ant rankos užmanaunama pirštinė-egzoskeletas padės chirurgams

Robotai-padėjėjai dar atrodo kiek fantastiškai, tačiau jie vis dažniau pasirodo kaip pardavimų patarėjai ar paprasčiausios vejapjovės ir dulkių siurbliai.

Tačiau kai kuriose srityse jie jau naudojami bene dešimtmetį. Viena tokių sričių – chirurgija. Tiesa, chirurgai atlieka operacijas, tiesiogiai valdydami tokius robotus vairasvirtėmis, pelėmis ar panašiais įrenginiais, o tai ne visada patogu.

Mokslininkai iš Vakarų Anglijos universiteto (University of the West of England,  UWE)  nusprendė supaprastinti chirurgų darbą ir sukūrė specialias pirštines, kurios leidžia kontroliuoti robotus, naudojant natūralius pirštų judesius, rašo portalas „New Atlas“.

Chirurgai tiesiog užsimautų tokias pirštines, o jomis valdytų įvairius chirurginius įrankius, kurie ne tik judėtų tiksliai taip, kaip juda gydytojų pirštai –  jos suteiktų ir grįžtamąjį ryšį – chirurgai galėtų jausti, kada yra prisiliečiama prie organo, jausti jo vibracijas bei pasipriešinimą spaudimui.

Dar viena tokių pirštinių-egzoskeleto dalis – išmanieji akiniai, kuriuose transliuojamas vaizdas iš paciento kūno.

Pasak mokslininkų, šios sistemos naudojimas leistų chirurgams jaustis laisviau ir operacijų metu atsisakyti nenatūralių judesių. Jie galės atlikti tiksliai tokius pačius judesius, kaip atviros operacijos metu, bet su gerokai mažesne invazija į pacientų kūną. Toks operacijos būdas taip pat reikštų, kad išmokti dirbti su tokiu robotu truktų gerokai mažiau laiko.

O tolimesniuose planuose – ir teleoperacijos, kuomet specialistas galėtų valdyti instrumentus nebūdamas šalia paciento.

Kol kas pasiūlytas tik tokios pirštinės ankstyvas prototipas, kuris bus tobulinamas, bendradarbiaujant su praktikuojančiais gydytojais.

Planuojama panaudoti trimatį spausdinimą bandomiesiems prototipams pagaminti – jie bus duodami chirurgams išbandyti ir pateikti savo pasiūlymus. Taip jie bus tiesiogiai įtraukiami į tokio įrenginio kūrimo procesą; taip pat galės būti kuriamos ir konkrečioms operacijoms pritaikytos pirštinės-egzoskeletai.

 

 

Hand-mounted exoskeleton system helps surgeons get a grip

 

Daugiau:

Telemedicina Onkologijos institute

Virtualios realybės perspektyvos: nuo apsipirkinėjimo iki karybos

Virtualus objektas, kurį galima paliesti

Algimantas Mudėnas – žymus XXI amžiaus Lietuvos chirurgas

Neinvazinis galvospūdžio matavimas

Lietuvos mokslininkas pateko tarp prestižinio Europos išradėjo apdovanojimo finalistų

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.