Apdovanojimai už mokslo kalbos puoselėjimą

Kovo 2 d. Lietuvos mokslų akademijoje buvo įteikti Valstybinės lietuvių kalbos komisijos apdovanojimai už reikšmingus lietuviškos terminijos kūrimo darbus, mokslo kalbos plėtojimą ir visuomenės kalbinį švietimą. Diplomai ir Roko Dovydėno sukurta skulptūrėlė „Sraigė“ įteikti:

Vilniaus universiteto prof. dr. Valentinai DAGIENEI, doc. dr. Gintautui GRIGUI ir dr. Tatjanai JEVSIKOVAI – už lietuviškos kompiuterijos srities terminijos kūrimą, terminų žodynų rengimą;

Aldonai KALUINIENEI – už mokslinių ir taikomųjų kalbotyros darbų redagavimą;

žurnalistei, komunikacijos specialistei Vytautei ŠMAIŽYTEI – už Nacionalinio diktanto konkurso organizavimą.

Apdovanojimus įteikė Kalbos komisijos pirmininkė dr. Daiva Vaišnienė ir Lietuvos mokslų akademijos prezidentas prof. Valdemaras Razumas.

IMG 7887
Kalbos komisijos apdovanojimų laureatai: G. Grigas, V. Šmaižytė, T. Jevsikova ir
A. Kaluinienė kartu su Kalbos komisijos pirmininke D. Vaišniene, Lietuvos akademinių
leidyklų asociacijos prezidentu G. Vaškeliu ir Kalbos komisijos nare, Lietuvių kalbos
instituto Terminologijos centro vadove A. Auksoriūte

Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto mokslininkai prof. dr. Valentina Dagienė, doc. dr. Gintautas Grigas ir dr. Tatjana Jevsikova yra parengę kompiuterijos terminų žodynų, vadovėlių ir mokomųjų knygų, publikacijų informatikos terminijos klausimais, sukūrę ir į vartoseną įdiegę nemažai lietuviškų kompiuterijos terminų. Svarbiausi darbai:

Valentina Dagienė, Gintautas Grigas ir Tatjana Jevsikova. Enciklopedinis kompiuterijos žodynas, I–III leid. Vilnius, 2005, 2008, 2012; Programinės įrangos lokalizavimas. Monografija. Vilnius, 2010; Programinės įrangos lokalizavimo pagrindai. Vadovėlis. Vilnius, 2011; Aiškinamasis kompiuterijos terminų žodynas. Vilnius, 2016.

IMG 7824
Dr. Tatjana Jevsikova

 

IMG 7843
Doc. dr. Gintautas Grigas

Aldona Kaluinienė daugelį metų dirba mokslinės literatūros kalbos redaktore: 1972–1992 m. leidykloje „Mintis“, nuo 2001 m. Lietuvių kalbos instituto leidykloje. Ji redagavo ne vieną reikšmingą kalbotyros mokslo leidinį. Iš pastaraisiais metais suredaguotų darbų išskirtini šie: Baltų kalbų atlasas. Prospektas, Rīga, Vilnius, 2009; Baltų kalbų atlasas. Leksika. Flora, I d., Vilnius, 2013; Lituanistinis Augusto Schleicherio palikimas, I ir II t., Vilnius, 2008, 2014; žurnalai „Archivum Lithuanicum“ ir „Terminologija“.

IMG 7834
Aldona Kaluinienė
Kalbos apdovanojimai muzikantai
Renginyje koncertavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai Miglė Kristina
Sakavičiūtė ir Marius Dominykas Sakavičius.

Vytautė Šmaižytė yra pagrindinė Nacionalinio diktanto rengėja ir koordinatorė. Jos pastangomis kiekvienais metais vis daugiau žmonių diktantą rašo ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Nuo 2013 m. rengiamo nacionalinio diktanto dalyvių skaičius išaugo nuo 3 iki daugiau kaip 23 tūkst.

Apdovanojimai už lietuvių kalbos puoselėjimą skiriami nuo 2015 m. Pirmieji buvo apdovanoti geriausi mokslinių leidinių redaktoriai.

Virginijos Valuckienės nuotr.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.