Kaune siūloma unikali studijų programa atvers plačias karjeros perspektyvas

„Norint sėkmingai įsilieti į šiandieninę darbo rinką ir pasiekti karjeros aukštumų, nebeužtenka turėti specifinių žinių siauroje profesinėje srityje, – teigia KTU Pakavimo inovacijų ir tyrimų centro vadovas doc. dr. Visvaldas Varžinskas, pristatantis unikalią KTU studijų programą – „Pakavimo ir spaudos inžinerija“.

VisvaldasVarinskas
Visvaldas Varžinskas

Kasdieniniame gyvenime mes renkamės ir vartojame dešimtis tūkstančių gaminių, kurie patraukia mūsų dėmesį ir konkuruoja savo pakuotėmis. Tačiau tai, ką pamato vartotojas, yra tik maža dalis sudėtingo proceso, kurio metu kvalifikuoti specialistai turi spręsti gausybę užduočių.

Jie turi parinkti tinkamas pakuočių medžiagas, užtikrinti pakuotės saugumą ir funkcionalumą, sukurti dizainą, atlikti pakuotės spaudos procesus, užtikrinti sklandų pakavimo procesą, pasirūpinti saugios logistikos ir pateikimo prekybai aspektais, produkto patrauklumu vartotojui, saugaus ir tinkamo pakuočių atliekų sutvarkymo sprendimais.

 

O kur dar griežti teisiniai reikalavimai pakuotėms ir pakuočių medžiagoms? Sprendimai dėl aplinkos taršos pakuočių atliekomis? Taigi, tik tie specialistai, kurie gebės atsakyti į visus šiuos klausimus, ir lems, kaip supakuotus ir kaip atrodančius produktus savo rankose laikysime rytoj.

„Kalbant apie ateities pakuotes, neužtenka tik gerai išmanyti atskirų plastikų savybes arba tik žinoti specifines spaudos procesų detales. Ateities specialistai privalo gebėti priimti sprendimus visoje pakuotės ar produkto gyvavimo ciklo grandinėje, suvokti, kas ir kodėl vyksta nuo pat pakuotės medžiagų parinkimo, spaudos ir gamybos iki pat jų atliekų sutvarkymo“, – teigia V. Varžinskas.

„Gyvendami beprotišku greičiu besikeičiančioje žinių visuomenėje, privalome suteikti jauniems žmonėms plataus spektro supratimą, kuris leistų pritaikyti gautas žinias įvairiose pramonės srityse, o tai atvertų platų karjeros galimybių ratą. Kokybiškos žinios gali būti perduotos tik bendradarbiaujant geriausiems įvairių sričių KTU mokslininkams, dirbantiems pakuočių srityje, o studijų programa „Pakavimo ir spaudos inžinerija“ yra toks tarpsritinio mokslininkų bendradarbiavimo pavyzdys. Gal dėl to Lietuvoje esame vieninteliai, kurie ambicingai imamės ruošti šios perspektyvios srities specialistus“, – sako V. Varžinskas.

 

Pasak UAB „Aurika“ direktoriaus Arūno Akstino, labiausiai Lietuvos darbo rinkoje trūksta aukštąsias technologijas išmanančių pakuočių ir spaudos technologų bei spaudos elektroninio paruošimo specialistų, kurie be vizualinio projektavimo įgūdžių puikiai suvoktų ir spaudos technologijas bei grafinių medijų subtilybes. Ši etikečių ir pakuočių gamintoja yra viena didžiausių, moderniausių ir pirmaujančių įmonių Baltijos šalyse.

Pasak „Aurika“ direktoriaus, taip pat jaučiamas reklamos specialistų stygius, kurie išmanytų spaudos technologijas bei verslo specifiką. Įmonė gana sparčiai plečiasi, todėl nuolat laukia ir priima į savo gretas puikiai paruoštus „Pakavimo ir spaudos inžinerijos“ specialistus.

 

Tokios pat nuomonės ir UAB „Vičiūnų grupė“ valdybos pirmininkas Šarūnas Matijošaitis. „Vičiūnų grupė“ verslą vykdo visoje Europoje ir už jos ribų, mūsų fabrikuose įdiegta moderni tarptautinius reikalavimus atitinkanti pakavimo įranga, kuri nuolat atnaujinama pagal naujausias technologijas. Savaime suprantama, pakavimo technologijų specialistai privalo išmanyti visus su tuo susijusius aspektus: medžiagas, įrangą, gamybos procesą, dizainą, tinkamumą konkrečiam maisto produktui, sekti pasaulines pakuočių tendencijas, žinoti aplinkosaugos reikalavimus. Gerą pakavimo specialistą „Vičiūnų grupė“ priims visuomet – rinkoje dėl jų didelė konkurencija. Esame tikri, kad KTU parengti kvalifikuoti pakavimo ir spaudos technologijų inžinieriai turės didžiulę paklausą Lietuvos darbo rinkoje“, – sako „Vičiūnų grupės“ vadovas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.