Nacionaliniame inovacijų ir verslo centre

Ekspertų teigimu, pasaulinės tendencijos rodo, kad per artimiausius 15 metų visame pasaulyje sparčiausiai augs aukštųjų technologijų eksportas. Nors šį augimą daugiausia lems Azijos rinkos, nemažai naudos gali turėti ir didelį intelektualinį potencialą turinčios Centrinės ir Rytų Europos valstybės, tarp kurių yra ir Lietuva.

Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslo ir inovacijų prorektorės Astos Pundzienės, Lietuvos mokslininkai gali ypač didžiuotis pasiekimais sveikatos technologijų, naujausių medžiagų ir ateities gamybos, ateities energetikos, informatikos, komunikacinių technologijų srityse.

Lietuva turėtų skirti bent dvigubai daugiau dėmesio mokslinių tyrimų komercializavimui. Dar 2012 m. KTU įsteigė Inovacijų ir verslo centrą, kuris 2014 m. tapo Nacionaliniu inovacijų ir verslo centru (NIVC), koordinuojančiu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Lietuvos energetikos instituto, Vytauto Didžiojo universiteto ir KTU intelektinės nuosavybės valdymo ir technologijų perdavimo veiklą. Centro tikslas – sukurti sąlygas verslo ir aukštojo mokslo institucijoms bendradarbiauti „vieno langelio“ principu ir taip efektyvinti mokslo bei verslo sąveiką.

 

Sėkmingai įgyvendinusi įspūdingą žinių ir technologijų perdavimo projektų skaičių Lietuvoje, NIVC komanda pasiryžo žengti ir kitą svarbų žingsnį – pasiūlyti Lietuvos mokslininkų kuriamas aukštąsias technologijas užsienio rinkoms. „Pagrindinis naujojo etapo uždavinys – užsiimti tvirtą poziciją užsienio rinkose. Kai kurie reikšmingi darbai (ryšių užmezgimas, įvaizdžio tarp potencialių užsienio partnerių formavimas, rinkų analizė ir kt.) jau pradėti. Ne mažiau aktuali ir kita NIVC veiklos sritis – naujų žinioms imlių technologijų kūrimo ir jų komercializavimo procesų koordinavimas, įmonių kūrimas ir pagalba joms vystantis bei reikiamų investicijų pritraukimas.

 

Centro svarbiausia veikla – inovatyvius produktus kuriančių įmonių steigimas ir vystymas, intelektinės nuosavybės valdymas ir apsauga, verslumo ir inovacijų kultūros ugdymas bei atviros prieigos centro valdymo sistemos kūrimas. Kartu su partneriais centras 2015–2016 m. padėjo įsikurti ir konsultavo daugiau nei 20 naujų įmonių. Parengta pagal KTU Ryšių su visuomene departamento
pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.