Naujas JPEG formato glaudinimo algoritmas leis sukurti mažesnio failo dydžio paveikslėlius

 

„Google Research“ paskelbė sukūrusi naują atviro kodo JPEG (angl. Joint Photographic Experts Group)  glaudinimo algoritmą,  pavadintą „Guetzli“ (sausainukas Liuksemburgo vokiečių kalbos dialektu), kurį jau galima atsisiųsti iš portalo „GitHub“ (https://github.com).

Šis algoritmas sugeba sukurti net 35% mažesnius JPEG paveikslėlių failus, nepakenkdamas jų kokybei.

jpegglaudinimas

16×16 pikselių paveikslėlyje – nedidelis telefono linijos mėlyno dangaus fone nuotraukos fragmentas. Tai tradicinis atvejis, kai JPEG paveikslėlio kokybė nukenčia dėl glaudinimo algoritmų darbo – išlieka „nešvarios“ fono spalvos bei nesklandūs perėjimai tarp spalvų. Neglaudintas originalus paveikslėlis – kairėje, naujuoju algoritmu „Guetzli“ sukurtas  paveikslėlis – dešinėje, jame mažiau triukšmų. Standartinis JPEG paveikslėlis – viduryje. Be to, dešiniojo paveikslėlio failo dydis yra mažesnis, nei viduriniojo, standartinio jpeg formato failo. Iliustr.: „Google Research“ .

 

Nors pagrindinė „Guetzli“ paskirtis yra sumažinti failo dydį, tačiau „Google Research“ teigia, kad jis taip pat gali būti naudojamas, siekiant padidinti paveikslėlių kokybę ir išlaikant tą patį failo dydį.

 

Tiesa, nors „Guetzli“ sukuria mažesnius failus, tačiau jis turi ir trūkumų – jo algoritmas dirba lėčiau ir sugaišta daugiau laiko failui sukurti, lyginant su kitais šiuolaikiniais JPEG algoritmais.

 

Nepaisant to, paveikslėlius išbandę puslapių kūrėjai teigia, kad šis darbo greičio kompromisas nėra problema, nes testų metu paveikslėlius vertinę žmonės su  „Guetzli“ sukurtus paveikslėlius vertino geriau nei tokius pačius jpeg formato paveikslėlius, net tada, kai tradicinių jpeg paveikslėlių failai buvo tokio pat dydžio ar net šiek tiek didesni. Testuotojai pažymėjo, kad vaizdo kokybės pagerėjimas buvo toks žymus, kad tai atperka lėtesnį naujojo algoritmo darbą.

 

jpegglaudinimas1

20×24 pikselių padidinta sritis iš katės akies nuotraukos. Nesuspaustas originalus paveikslėlis – kairėje. Su „Guetzli“ (dešinėje) sukurtame paveikslėlyje yra mažiau triukšmų, lyginant su jpeg paveikslėliu (viduryje). Iliustr.: „Google Research“.

 

Svarbu, kad „Guetzli“ nesukuria naujo formato failo, todėl visos vaizdo redagavimo programos, interneto naršyklės gali rodyti naujuosius paveikslėlius be jokių atnaujinimų, o tai reiškia ir geresnę grafikos kokybę bei greičiau atsidarančius puslapius. O jpeg formato paveikslėliai yra ypač plačiai naudojami Internete.

 

„Google Research“ pranešė, kad, „Guetzli“ naudoja vadinamąjį psichovizualinį modelį – spręsdama, kurias spalvas ir paveikslėlio detales palikti, ji veikia panašiai, kaip žmogaus smegenys, apdorodamos vaizdinę informaciją, todėl rezultatas atitinka žmogaus smegenų spalvų suvokimą ir yra patrauklesnis akiai.

 

New JPEG encoder Guetzli sweetens image-heavy work tasks

 
Daugiau:
 

Ar santrumpa BPG gali reikšti „viso gero, JPEG?“

Muzikos kūrėjai gali pamėginti pagroti duetu su dirbtinio intelekto sistema

Kuriama dirbtinio intelekto sistema, kuri pati galėtų programuoti

Dirbtinis intelektas – jūsų asmeninis grafikos dizaineris

Kaip fotografuoti radaru?

Nauja kompiuterinė programa, galinti atkartoti rašyseną

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.