Seime pristatoma paroda „Kontrasto principu – Antitesi“

Balandžio 5 d., trečiadienį, 12 val. Seimo II rūmų parodų galerijoje bus pristatyta aliejinės tapybos paveikslų paroda „Kontrasto principu – Antitesi“. Parodą atvers Seimo narys Zenonas Streikus. Renginio metu koncertuos mokytojų vokalinis ansamblis „Rūta“.

Paroda „Kontrasto principu – Antitesi“ – tai jungtinis lietuvių ir italų dailininkų tapytojų projektas, kuriuo pristatomi Valdemaro Šemeškos klasikinės ir Alesandro Rilo (Alessandro Rillo)  konceptualiosios tapybos darbai. Tai skirtingų kartų ir skirtingos stilistikos autoriai.

Pasak menotyrininkės Dalios Šemeškienės-Kleponytės, V. Šemeškos realistinė tapyba pristato sutirštintai spalvingus natiurmortus, peizažus ir įvairias figūrines kompozicijas. Autoriaus analizuojamos temos dažnai perauga į ciklus, verčiančius žiūrovą žvelgti į temą plačiau ir giliau, apžiūrėti  ją iš visų gyvenimo taškų ir pozicijų, tiek žavintis gamtos grožiu, tiek iškeliant socialines problemas. Dailininkas, tapydamas klasikine maniera, žavi dažo ir potėpio faktūra, spalvos tikslumu, profesionalumu.

 

„A. Rilas savo darbuose naudojasi koliažo technika, ieško išmestų, užmirštų, niekam nereikalingų daiktų ir naudoja juos kaip priemonę savo išgrynintai minčiai perteikti. Nuo tapybos nenutolsta tik darbų formatu ir naudojama spalva, kaip pagrindu savo darbams. Metalo, medžio, odos, plastiko taikomosios paskirties sunykę daiktai, A. Rilo konceptualioje tapyboje įgauna labai netikėtą naują vaizdą ir prasmę“, – menininko darbus apžvelgia menotyrininkė D. Šemeškienė-Kleponytė.

 

Kartu eksponuojami kontrastingi menininkų kūriniai sukuria savotišką, įdomią diskusiją. Išraiškos, formų ir technikos antitezėje yra ir didelis bendras vardiklis – kontrasto vienovė. Tai autorių sprendžiamos egzistencinės, socialinės ir buitinės problemos. Paveikslų pasakojimo temos yra labai ekspresyvios, kupinos vidinės jėgos.

Parodą „Kontrasto principu – Antitesi“ Seimo II rūmų parodų galerijoje lankytojai gali apžiūrėti nuo balandžio 3 d. iki 28 d. kasdien 8–17 val. Įėjimas laisvas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.