Išskirtiniam pokalbiui apie meno ir mokslo jungtis susiburs Šveicarijos ir Lietuvos ekspertai

Meno ir edukacijos centras Rupert kviečia į trečiąjį edukacinės paskaitų serijos „Pažintis su šiuolaikiniu menu” pokalbį. Susitikime dalyvaus vienos svarbiausių pasaulio laboratorijų, Europos branduolinių tyrimų organizacios CERN, kurioje buvo išrastas pasaulinis žiniatinklis (World Wide Web) bei sukurtas garsusis 27 kilometrų ilgio hadronų greitintuvas, meno programos Arts at CERN vadovė, kuratorė Monica Bello, CERN rezidencijoje dalyvavęs menininkas Julijonas Urbonas bei diplomatas Rytis Paulauskas.

CERN yra ne tik puikiai vertinamas mokslo centras, bet ir viena pažangiausių institucijų šiandienos kultūros lauke. Būdama pasaulyje pirmaujanti tyrimų laboratorija, CERN siūlo savo rezidentams idealią aplinką, skirtą skatinti ir įkvėpti unikalių meno kūrinių plėtotę. Praėjusiais metais Arts at CERN kartu su Rupert skelbto konkurso metu, pirmą kartą Lietuvos menininkams buvo pasiūlyta galimybė atlikti mėnesio trukmės rezidenciją Europos branduolinių tyrimų organizacijoje CERN ir įgyvendinti tiriamąjį meninį projektą. Tarptautinės žiuri sprendimu Julijonui Urbonui buvo suteikta galimybė mėnesį reziduoti vienoje svarbiausių pasaulio laboratorijų, diskutuoti ir aptarti idėjas su talentingiausiais pasaulio mokslininkais, pasinerti į teorinius ieškojimus, susijusius su laiku ir erdve bei dalyvauti praktiniuose pažangiausių inžinerinių eksperimentų bandymuose.

 

Cern1
COLLIDE rezidencijos programoje dalyvaujantis menininkas Yunchul Kim ir Arts at CERN programos vadovė Monica Bello. Nuotrauka Sophia Bennett

Renginio metu bus pristatyta Arts at CERN programa, Julijonas Urbonas supažindins su CERN rezidencijoje plėtotu meniniu tyrimu, kuriame jis nagrinėjo choreografinę dialektiką tarp gravitacijos ir elementariųjų dalelių – tarp mikro ir makro fizikos. Taip pat bus aptarti aktualūs šiuolaikinio meno klausimai, meno ir mokslo santykis bei šia kryptimi plėtojami projektai.

 

rsz 19
Meno ir edukacijos centro Rupert rengiamos edukacinės paskaitų serijos pokalbio „Pažintis su šiuolaikiniu menu“. Nuotrauka Sauliaus Žiūros

Renginys vyks ketvirtadienį, balandžio 27 d., 18:30 val. meno inkubatoriuje Pakrantė (Vaidilutės g. 79, Vilnius). Pokalbį moderuos Rupert direktorė, kuratorė Justė Jonutytė.

Renginys vyks anglų kalba. Būtina išankstinė registracija čia, el. paštu info@rupert.lt arba telefonu +370 682 54 930 (darbo dienomis 9-17 val.).

***

Mónica Bello yra kuratorė, tarptautinių projektų, nagrinėjančių meninio tyrimo ir tarpdisciplininių inovacijų galimybes, iniciatorė. Šiuo metu Mónica Bello yra Arts at CERN programos vadovė Europos branduolinių tyrimų organizacijoje, Ženevoje. Nuo 2010 m. iki 2015 m. ji vadovavo „VIDA“, tarptautiniam meno konkursui, kurį įkūrė „Telefonica“ fondas Madride. Nuo 2008 m. iki 2010 m. iniciavo edukacijos skyriaus įkūrimą „Laboral meno centre“, Ispanijoje, kuris vykdė eksperimentinės mokytojų programas, bendradarbiavo su universitetais. Bello reguliariai dalyvauja įvairiose žiuri ir patarėjų tarybose bei skaito pranešimus tarptautinėse konferencijose.

Julijonas Urbonas yra menininkas, dizaineris, tyrėjas, inžinierius, Vilniaus dailės akademijos prorektorius, Londono Karališkojo meno koledžo doktorantas. Savo kūryboje Urbonas apjungia įvairias disciplinas, įgyvendina meno ir mokslo tyrimus, gilinasi į technologijų ir meno sąveiką.  Nuo vaikystės Julijonas domėjosi pramogų parkų vystymu, o nuo 2004 m. trejus metus pats vadovavo Klaipėdos pramogų parkui. Jis susižavėjo, kaip pats tai įvardina, atrakcionuose kūniškai patiriama „gravitacine estetika“, kuri ilgainiui tapo jo tyrinėjimų objektu. Jo kūryba yra apdovanota įvairiais prizais, tarp kurių – vienas prestižiškiausių apdovanojimų naujųjų medijų menų srityje – Prix Ars Electronica (2010).

Rytis Paulauskas yra Lietuvos Respublikos nepaprastasis  ir įgaliotasis ambasadorius bei Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams, šiuo metu – informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorius užsienio reikalų ministerijoje. 2012-2016 m. ėjo ambasadoriaus, LR nuolatinio atstovo praeigas prie JT ir kitų tarptautinių organizacijų biuro Ženevoje. R. Paulauskas baigė teisės studijas Vilniaus universitete, stažavosi tarptautinėje teisės akademijoje Hagoje bei baigė jungtinę magistro programą Tufto universiteto Flečerio teisės ir diplomatijos mokykloje ir Harvardo universiteto J. F. Kenedžio vyriausybės mokykloje.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.