Trimačiam spausdinimui bus galima naudoti ir stiklą

Karlsruhės technologijų instituto (Karlsruhe Institute of Technology, Vokietija) mokslininkai sukūrė būdą, kaip būtų galima naudoti stiklą įvairiems daiktams gaminti trimačio spausdinimo būdu.

stiklas 3d1
Iš stiklo atspaudinta trimatė pilis. Iliustr.:: NeptunLab/KIT

Per pastaruosius keletą metų trimačio spausdinimo įrenginiai vis labiau plinta, gerėja jų kokybė, o kainos – mažėja Jais gaminami daiktai tampa vis labiau įprasti, tokie spausdintuvai jau naudojami ir pramonėje, ir mokslinių tyrimų institutuose, ir mėgėjų garažuose. Tačiau, nepaisant šios technologijos populiarėjimo, tokie spausdintuvai turi ir vieną akivaizdų trūkumą – jie gali naudoti tik tam tikras medžiagas, dažniausiai plastikus, kai kurias keramikos rūšis ir net metalą, bet ne stiklą. Stiklas dėl savo optinio skaidrumo ir išskirtinių mechaninių, cheminių, elektros izoliacinių ir šiluminių savybių yra svarbi medžiaga, plačiai naudojama pramonėje bei įvairioje ryšių, matavimo, mokslinių tyrimų įrangoje, Tačiau stiklą, o ypač didelio grynumo stiklą, kaip lydytą kvarcinį stiklą, yra sunku apdirbti – tam reikalingos didelės temperatūros lydymo krosnys ir brangios liejimo formos.

Šie trūkumai apriboja platesnį stiklo panaudojimą, ypač tokiose šiuolaikiškose technologijose, kaip trimatis spausdinimas.

Tačiau tai jau netrukus gali pasikeisti, nes Karlsruhės technologijų instituto atrado būdą, kaip spausdinti stiklinus daiktus, naudojant įprastus trimačius spausdintuvus.

 

Naudojamas vadinamasis skystasis stiklas – specialiai sukurtas stiklo nanokompozitas – tai stiklo nanodalelių suspensija skystame polimere. Šis nanokompozitas ir naudojamas kaip „rašalas“ spausdintuve – juo objektas atspausdinamas standartiniu trimačiu spausdintuvu, o po to patalpinamas į krosnį, kur išdeginamas ir tampa kietu, o visos pašalinės medžiagos sudega.

Rezultatas – daiktas iš gryno ir skaidraus stiklo.

 

Mokslininkai pažymi, kad pagaminto daikto dydis ir tikslumas yra apribotas tik spausdintuvo parametrais – tai yra iš stiklo pagaminti daiktai būtų tokio paties paviršiaus tikslumo ir dydžio, kaip ir daiktai, atspausdinti tokiu pačiu spausdintuvu, tik naudojant kitas medžiagas. O į stiklo „rašalą“ pridėjus įvairių metalų druskų, būtų galima ji ir nuspalvinti.

stiklas 3d
Demonstrujamas atspausdinto stiklo korio atsparumas karščiui – jis kaitinamas 800 °C degiklio liepsna. Iliustr.: NeptunLab/KIT

 

Ši nauja technika gali būti naudojama gaminti ir labai didelius, ir labai mažus stiklinius daiktus, nuo pastatų fasadų elementų iki mikroobjektyvų.

3-D printing glass objects

Three-dimensional printing of transparent fused silica glass

 

Daugiau:

Statyba – 3D spausdintuvu

Trimatis spausdinimas metalu

Mokykloms – galimybė nemokamai naudotis 3D modeliavimo programa „SketchUp“

Apskaičiavo, kiek trimačiai spausdintuvai gali sutaupyti namų ūkiams

„Airbus“ pristatė trimačio spausdinimo technologija pagamintą nedidelį lėktuvą

Jau 50 metų Lietuvoje lazeriai tarnauja puslaidininkių tyrimams

Išmanusis stiklas, galintis pakeisti spalvą ir gaminti elektrą

„Mokslo sriuba“: lietuviai 3D spausdintuvu atspausdino namelius ląstelėms ir M. Mikutavičių

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.