VU Fizikos fakultetas plėtoja bendradarbiavimą su „Huawei“

Vilniaus universiteto Fizikos fakultete lankėsi garbūs svečiai iš kompanijos „Huawei“: generalinis direktorius Baltijos šalims Lu Zhu, Baltijos kanalo komercijos direktorius Danas Masiliūnas, viešųjų ryšių ir komunikacijos direktorė Baltijos šalims Aleksandra Romanova ir komercijos direktorius Antanas Giraitis. Svečius priėmė Fizikos fakulteto dekanas prof. Vytautas Balevičius ir Radiofizikos katedros vedėjas prof. Jūras Banys.

Dekanas pabrėžė „Huawei“ kaip partnerio svarbą tiek pačiam Fizikos fakultetui, tiek studentams. Jo absolventai sėkmingai įsidarbina telekomunikacijų ir kitose bendrovėse, kuriose yra itin vertinami. „Huawei“ padovanotos bazinės stotys, esančios Telekomunikacijų mokslo centre, naudojamos moksliniuose tyrimuose, o su IP (interneto protokolas) tinklo komutatoriais, maršrutizatoriais ir užkardomis su užsidegimu dirba studentai „Huawei“ akademijos užsiėmimuose.

 

Lu Zhu pasidalijo mintimis apie telekomunikacinių technologijų svarbą žmonėms ir įmonėms. Nuolatinė šios srities pažanga lėmė debesų technologijas, susijusias su virtualizavimu. Tačiau šios dvi sąvokos nėra tapačios. Debesų technologijos leidžia perkelti į debesis ne tik atskirus kompiuterius, serverius, bet ir ištisus duomenų centrus, taip atsiedamos aparatinę įrangą nuo programinės. Įmonės sutaupo įrangos aptarnavimui skirtas lėšas. Todėl keičiasi kai kurių specialybių IT inžinierių darbo pobūdis. Jų darbas panašėja į telekomunikacinių technologijų specialistų. Ryšio galimybes didina ir pasiekimai daugiaelemenčių antenų srityje. „Huawei“ pasaulinėse parodose jau pristatė MIMO technologijas, kuriose naudojamos 64×64 antenų matricos. Tokie sprendimai leidžia padidinti radijo kanalo spektrinį efektyvumą aplinkose, kur yra daugybė atspindžių. Tai itin būdinga miestams.

 

„Huawei“ suinteresuota tolesne technologijų plėtra Baltijos regione. Čia vis populiaresnis tampa projektas „Seeds for the Future“ („Ateities daigai“) – iš trijų Baltijos šalių universitetų studentų išrenkami geriausi, kurie vyksta į dviejų savaičių stažuotę Kinijoje, ir šios stažuotės išlaidos visiškai padengiamos. Viena savaitė skiriama kultūrinei programai, kita – pažinčiai su naujausiomis telekomunikacijų technologijomis „Huawei“ universitete Šendžene. Lietuvai skirta 10 vietų. Pernai šiame projekte dalyvavo telekomunikacijų fizikos ir elektronikos programos studentai Rolanda Blinovaitė ir Liudvikas Paukštė. Pastarasis dar suspėjo išvykti į stažuotę NASA. Šį projektą kuruojančios Aleksandros Romanovos teigimu, Lietuvos studentai yra aktyviausi regione. VU studentams šis projektas tampa papildoma motyvacija rinktis telekomunikacijų fizikos ir elektronikos studijas. Papildomi taškai atrankos pokalbyje suteikiami pasirinkus „Huawei“ kompiuterinių tinklų studijas Fizikos fakultete veikiančioje „Huawei“ akademijoje. Joje išklausius specialų kursą taip pat galima gauti kompensaciją „Huawei“ sertifikavimo egzaminui laikyti VUE Pearson testavimo centre. Studentui šis egzaminas nieko nekainuotų.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.