RVPL delegacijos vizitas Lenkijos mokslų akademijos Nalecz vardo Biokibernetikos ir biomedicininės inžinerijos institute

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės delegacija – direktorius prof. dr. Arūnas Germanavičius, Elektrofiziologinių tyrimų ir gydymo metodų (ETGM) skyriaus vedėjas dr. Kastytis Dapšys ir ETGM skyriaus biologas dr. Vladas Valiulis – lankėsi Varšuvoje, Lenkijos mokslų akademijos Maciej Nalecz vardo Biokibernetikos ir biomedicininės inžinerijos institute. Vizito tikslas – pasirašyti mokslinio bendradarbiavimo sutartį.

psichiatrijos ligonine„Šio instituto specialistai turi ilgametę patirtį, kuriant biožymenų analizės algoritmus, kurie padėtų priimti tikslesnius sprendimus klinikinėje psichiatrų praktikoje. Pavyzdžiui: išanalizavus rezistenkiška depresija sergančių pacientų rodiklius, bus galima tiksliau pasirinkti gydymo taktiką“,– akcentavo profesorius dr. Arūnas Germanavičius.

Institute dirba specialistai, kurie taiko modernius, inovatyvius matematinės signalų analizės algoritmus. Šie metodai tinka analizuoti tokius sudėtingus signalus kaip žmogaus smegenų bioelektrinio aktyvumo užrašas – elektroencefalograma (EEG). RVPL ETGM skyriuje taikomas psichikos sutrikimų nemedikamentinio gydymo metodas – transkranijinė magnetinė stimuliacija (TMS). Jos metu, specialia magnetine rite generuojant skirtingo dažnio magnetinius impulsus siekiama pakoreguoti smegenų žievės aktyvumą apibrėžtoje žievės srityje, nepaveikiant kitų svarbių žievės sričių, todėl šis metodas praktiškai neturi pašalinių nepageidaujamų reiškinių. Tačiau šio poveikio mechanizmai ir jų konkreti įtaka smegenų funkcijoms dar nėra gerai ištirti. Tuo tikslu pacientams yra užrašoma EEG prieš TMS terapijos kursą ir po jo.

 

ETGM skyriaus darbuotojai yra išspausdinę keletą straipsnių apie TMS poveikį EEG. Šie straipsniai atkreipė kolegų iš Lenkijos dėmesį ir jie susisiekė su RVPL, siūlydami RVPL atstovams atvykti į jų institutą ir aptarti mokslinio bendradarbiavimo galimybes. Lenkijos pusė priėmė RVPL atstovus aukščiausiu lygiu – įvyko susitikimas su instituto direktoriumi prof. Adam Liebert, jo pavaduotoju bendriesiems reikalams prof. Piotr Ladyžynski ir vyresniąja mokslo darbuotoja Elžbieta Olejarczyk.

Susitikimo metu instituto direktorius papasakojo apie institutą, jo istoriją, atliekamus tyrimus, ateities projektus. RVPL atstovai taip pat trumpai supažindino su ligoninės, ETGM skyriaus veikla. Buvo sutarta, kad RVPL teiks duomenis, gautus registruojant EEG, o Biokibernetikos ir biomedicininės inžinerijos instituto darbuotojai atliks bioelektrinio aktyvumo ritmų dinaminę analizę.

 

Ligoninės atstovams buvo surengta ekskursija po instituto padalinius, jie buvo supažindinti su pagrindinėmis instituto tyrimų sritimis, tokiomis kaip fNIRS (funkcinė artimosios infraraudonosios šviesos spektroskopija) technologija, skirta galvos smegenų neinvaziniams kraujotakos tyrimams. Taip pat prof. P. Ladyžynski pristatė ir pademonstravo savo skyriuje sukurtą mobiliąją programėlę, skirtą pacientams, sergantiems diabetu. Žmogus, sergantis diabetu, gali nežinoti suvartoto maisto produkto glikemijos indekso (glikemijos indeksas rodo suvalgyto maisto įtaką cukraus kiekiui kraujyje po valgio), todėl jam sunku kontroliuoti reikalingo insulino kiekį. Programėlė leidžia pacientui balsu apibūdinti suvalgyto maisto tipą (pvz., juoda duona, bulvės, agurkai ar vištiena ir pan.) ir jo kiekį. Tuomet programėlė iškart apskaičiuoja reikalingą susileisti insulino kiekį. Tiesa, programėlė kol kas „supranta“ tik lenkiškai, tačiau demonstracija tikrai buvo įspūdinga.

Susitikimo pabaigoje abiejų šalių atstovai – instituto direktorius ir RVPL direktorius – pasirašė mokslinio bendradarbiavimo sutartį.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.