Medicininės diagnostikos programėlė „Colorimetrix“

„Colorimetrix“ – Kembridžo universiteto mokslininkų sukurta programėlė, išmanųjį telefoną paverčianti nešiojamu medicinos diagnostikos prietaisu.

colorimetrix

Ji galėtų padėti tiek pacientams, tiek gydytojams tiksliau identifikuoti tokias ligas kaip AIDS, tuberkuliozė, maliarija, diabetas, inkstų ligos ar šlapimo takų infekcijos, taip pat galėtų būti naudojama fiksuoti ir apriboti pandemijos plitimus besivystančiose pasaulio šalyse, teigia mokslininkai.

Programėlė leidžia kur kas tiksliau atlikti kolorimetrinius testus – testinių juostelių,  naudojamų namuose, klinikiniuose ir nuotoliniuose tyrimuose, spalvos pokytį, ir leidžia tiesiogiai perduoti medicininius duomenis sveikatos priežiūros specialistams.

Kolorimetriniai testai yra plačiai naudojami įvairių ligų pirminiam identifikavimui ir monitoringui, narkotinių medžiagų pėdsakų nustatymui, aplinkos analizei. Testinės juostelės keičia spalvą, reaguodamos į tiriamų medžiagų koncentraciją tirpale – spalvos pokyčio intensyvumą lemia tiriamos medžiagos koncentracija tirpale.
Nors metodas ir paprastas, tačiau jį naudojant ne medicinos įstaigoje nėra lengva tiksliai nustatyti tyrimo rezultatą. Dėl to gali būti nustatyta klaidinga diagnozė ir paskirtas netinkamas gydymas. Nustatyti tiksliai diagnozei reikalingi specialūs skaitytuvai arba spektrofotometrai, kurių ne tik namuose, bet ir mažesnėse gydymo įstaigose nėra.

Programėlė veikimo principas:

1. Po šlapimo, seilių ar kraujo tyrimo, testinė juostelė nufotografuojama telefono fotoaparatu;

2. Programėlė išanalizuoja jos spalvą, palygina su iš anksto įrašytais kalibravimo duomenimis ir parodo skaitinį rezultatą telefono ekrane. Tai gali būti, pvz., cukraus, baltymų koncentracijos, rūgštingumas ir pan.;

3.  Rezultatas nusiunčiamas sveikatos priežiūros specialistui nustatyti tikslesnę diagnozę.

„Colorimetrix“ gali būti labai naudinga ir kaip statistinių duomenų šaltinis, epidemijų prevencijos priemonė, nes leistų labai greitai – praktiškai realiu laiku – surinkti duomenis iš didelių teritorijų.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.