Robotikos centras „Centre of Playware“

ESOF_Logo_Globe Vienas iš konferencijos „Europos mokslo atvirasis forumas 2014“* (EuroScience Open Forum 2014, ESOF 2014), vykusio Kopenhagoje privalumų – galimybė susipažinti su renginį organizavusios šalies mokslinių tyrimų organizacijomis bei inovatyviomis pramonės šakomis.

Danijos technikos universitetas turi įdomų padalinį, „Centre of Playware“**, vadovaujamą profesoriaus Henriko Hautopo Lundo (Henrik Hautop Lund).

Šį pavadinimą išversti nėra lengva, tačiau, kaip apibūdina pats Centras, playware – tai skaitmeniniai gaminiai, kurie skirti ne tik žaisti, ir ne tik vaikams, interaktyvūs, panaudojant naujausias robotikos ir dirbtinio intelekto technologijas, galintys reaguoti į fizinius vartotojų veiksmus.

Žaidimas – tai laisva valia atliekami veiksmai, dažnai neturintys tiesioginio tikslo ką nors sukurti, tačiau leidžiantys pasilinksminti, lavinantys, sutvirtinantys įvairius gebėjimus ar suteikiantys naujų.

1a
prof. H. Lundas „Centre of Playware“ pristatymo metu

Tai ir yra „Centre of Playware“ pagrindinė robotikos kūrimo kryptis, mokslinius tyrimus ypač kreipiant į įtraukiančius ir ligonių reabilitacijai skirtus gaminius.

Aktyviai vystoma „Centre of Playware“ koncepcija – robotikos moduliškumas, idėja, pasiimta iš gamtos, kur, pavyzdžiui, skruzdės ar bitės bendrauja viena su kita, taip sukurdamos sudėtingus ir produktyvius elgesio modelius, padedančius išgyventi jų kolonijoms. Net ir molekulių lygyje vyksta tarpusavio sąveika ir įvairių funkcijų pasidalijimas.

Išmaniosios „Lego“ kaladėlės

„Centre of Playware“ kartu su „Advance A/S“ ir garsia Danijos įmonėmis „Lego“ kuria išmaniąsias kaladėles, iš kurių padaryti žaislai galėtų reaguoti į garsą, šviesą, judesius.

Šio projekto tikslas – ištirti žaidimų mechaniką ir sukurti ja pagrįstą modulinę „Lego“ platformą, kuri leistų vaikams patiems kurti išmaniuosius žaislus ir savo žaidimų scenarijus. kitas tikslas – sukurti tokių žaislų įtakos vertinimo metodikas, kas būtų svarbus indėlis išmaniųjų gaminių, skirtų žaidimams, moksliniams tyrimams, nes kol kas tokių metodikų nėra.

1c pw8

Išmaniosios „Lego“ kaladėlės

Rubiko kubo rinkėjas, padarytas iš išmaniųjų „Lego“ kaladėlių:

http://youtu.be/Uw1BgD72vaA

„RoboMusic“ – robotika ir muzika

Šie išmanieji moduliai leidžia vartotojui kūrybingai keisti muziką, tai sukuriant savo kūrinius. Centras bendrauja su garsiu kompozitoriumi ir dainininku Piteriu Gabrieliu (Peter Gabriel), kuris konsultuoja „Centre of Playware“ ir leidžia naudoti savo kūrinius šiems gaminiams.

1f 1e
Įvairiai vartant tokias degtukų dėžutes, galima muziką remiksuoti, keisti ritmą, sustiprinti mušamuosius ar vokalą ir kitaip transformuoti muziką.

1g

„Centre of Playware“ plakatas

„RoboMusic“ modulių demonstracija:

http://youtu.be/Iz81_dCa0lE

Interaktyvūs moduliniai robotai „Fable“

Iš atskirų modulių galima susikurti savo robotą, kuris gali pakartoti judesius ar, valdomas nuotoliniu būdu, atlikti įvairius veiksmus. Šie moduliniai robotai gali būti naudojami ir kaip žaislai, ir kaip reabilitacijos priemonė.

1h

1i

1j

 

Modulinės išmaniosios plytelės

Tai – jau komercializuotas „Centre of Playware“ gaminys, skirtas ne tik aktyviems žaidimams, tačiau ir ligonių reabilitacijai po fizinių traumų. Kaip parodė „Centre of Playware“ kartu su fizioterapeutais atlikti tyrimai, modulinių plytelių panaudojimas duoda ypač gerus rezultatus, nes ligoniai įsitraukia į jų naudojimą ir atlieka įvairius fizinius veiksmus be raginimo, kaip žaidimo dalį.

1k

1l
Centre naudojami ir „Arduino“ moduliai


Dokumentinis filmas „With Robots in Mind“, kuriame prof. H. Lundas keliauja iš Kopenhagos į Tokiją (Japonija) ir Palo Alto (JAV), susitikdamas su įdomiausių robotų kūrėjais, pristatydamas jų darbus ir ieškodamas partnerių, norinčių kartu su juo vykdyti robotizuotų muzikos kubų mokslinius tyrimus, kurie leistų visiems kurti savo muziką.

With Robots in Mind
With Robots in Mind

http://www.cultureunplugged.com/documentary/watch-online/play/6017/With-Robots-in-Mind

prof. Henriko Hautopo Lundo pristatymas TEDx renginyje:

http://youtu.be/6cJHJrDYvqE


Nuorodos:

* EuroScience Open Forum 2014

** Centre of Playware, http://www.playware.elektro.dtu.dk

Straipsniai:

Effects of Short-Term Training of Community-Dwelling Elderly with Modular Interactive Tiles

Modular tiles enhance the functional abilities

Fable: Design of a modular robotic playware platform. In Proceedings of the IEEE Int. Conference on Robotics and Automation (ICRA), Karlsruhe, Germany, May 2013.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.