Nauja gamykla gamins individualiai pastatams pritaikytus saulės modulius – fasado elementus

Nauja Saulės modulių gamykla, atsidariusi Lietuvoje, gamins individualiai suprojektuotus pastatų fasadų elementus su integruotais fotovoltiniais moduliais.

Ši gamykla – Europos Sąjungos Septintosios bendrosios programos projekto „SmartFlex“, dalis, o gamykla, į kurią investuota 7 mln. eurų, priklauso vienam iš projekto partnerių – UAB „Via Solis“.


via_solis_logoGamykloje bus gaminami įvairių formų ir spalvų fotovoltiniai elementai, kurie tuo pačiu bus ir pastatų konstrukcijų ir fasadų detalės. Jos galės būti ne tik tradicinės – stačiakampio formos, bet ir kvadratinės, trikampės ar apvalios, o spalva – bet kokia, atitinkanti Europos spalvų standartą RAL.
Gamyklos pajėgumas – 50 MW galios saulės energijos modulių per metus.

Rimvydo  Karoblio, „Via Solis“ vadovo teigimu, iki šiol architektai susidurdavo su problema, kad jų suprojektuotus saulės modulių fasadų elementus būdavo arba per sudėtinga pagaminti, arba jie tapdavo pernelyg brangūs, ir jų tekdavo atsisakyti ar gerokai paprastinti architektūrinius sprendimus. Nauja gamybos linija, naudojanti novatoriškus gamybos metodus, ir padės spręsti šią problemą.

Gamykla gali gaminti modulius, kurių matmenys siektų iki 1,7 x 3,5 metrų, o maksimali galia – 750 W.
Jų paviršiaus spalva kuriama naudojant skirtingų spalvų stiklą ir laminavimo plėveles ar natūralią fotovoltinių elementų spalvą.
Skaitmeninės spaudos technologija taip pat bus galima ant jų atspausdinti įvairias nuotraukas.
„Via Solis“ naudoja novatoriško stiklo gamintojo „Glassbel“ spalvotą ir pusiau skaidrų stiklą, kuris yra naudojamas ir tradicinių stiklo fasadų statybai, o reikalingų formų, spalvų ir matmenų duomenys gali būti tiesiogiai perkeliami iš architekto sukurtų skaitmeninių failų tiesiai į gamybos linijos programinę įrangą.

Pirmiausia išpjaunama reikiamos formos stiklo priekinė ir galinė modulio dalys. Ant priekinės dalies uždedama speciali polivinilo butyralo (PVB) plėvelė, o robotizuotas manipuliatorius reikiamose vietose suformuoja fotovoltinius elementus ir juos sujungia į grandinę. Tuomet dedama kitas apsauginės PVB plėvelės sluoksnis ir galinis stiklo lakštas. Toks procesas leidžia gaminti ir pusiau skaidrius fotovoltinius modulius.

Europos Sąjungos Septintoji bendroji mokslinių tyrimų ir inovacijų programa (Seventh Framework Programme for Research and Innovation)  prie „SmartFlex“ finansavimo prisidėjo 2,9 milijonais eurų. Projekto partneriais, be „Via Solio“, buvo įmonės „Glassbel“, „ProTech“, „Photovoltaik-Institut Berlin“,  mechaninės inžinerijos įmonė „Mondragon Assembly“,  Šveicarijos „BiPV Competence Centre“, programinės įrangos gamintoja „Creative Amadeo“ ir atsinaujinančios energijos agentūra „Sunbeam Communications“.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fmL32AKyZD0#t=305

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.