Akademikas Juras Požela (1925 12 05 – 2014 11 20)

Lapkričio 20 d., eidamas 89-uosius metus, mirė vienas iškiliausių Lietuvos fizikų, kietojo kūno plazmos ir puslaidininkių karštųjų elektronų fizikos mokyklos Lietuvoje kūrėjas, Puslaidininkių fizikos instituto įkūrėjas ir ilgametis jo direktorius, buvęs Lietuvos mokslų akademijos prezidentas, visuomenės veikėjas, Lietuvos, Rusijos ir Europos akademijų akademikas, profesorius, habilituotas daktaras Juras Požela.

Akademikas Juras Požela
Akademikas Juras Požela

J. Poželos kaip mokslininko kelias prasidėjo, baigus Maskvos universiteto fizikos fakultetą ir Leningrado Puslaidininkių instituto aspirantūrą. 1956 m. jis apgynė fizikos ir matematikos mokslų kandidato disertaciją Leningrado universitete, o 1964 m. – fizikos ir matematikos mokslų daktaro disertaciją A. Jofės fizikos ir technikos institute. Nuo 1993 m. – habilituotas daktaras.

Nuo 1956 m. J. Požela dirbo Lietuvos mokslų akademijos institutuose. 1967 m. jis inicijavo Puslaidininkių fizikos instituto įkūrimą ir 1967–1985 m. buvo šio instituto direktorius. Pastaruoju metu buvo Fizinių ir technologijos mokslų centro Terahercų elektronikos laboratorijos vadovas. 1972–1984 m. jis dirbo Lietuvos mokslų akademijos viceprezidentu, o nuo 1984 iki 1992 m. – prezidentu. Nuo 1992 m. – Tarptautinio mokslinės kultūros centro Pasaulio laboratorijos Lietuvos skyriaus prezidentas.

Akademikas Juras Požela aktyviai dalyvavo atkurtos Lietuvos valstybės politiniame gyvenime. 1989 m., būdamas Aukščiausios Tarybos komisijos dėl 1939 m. Vokietijos–SSRS sutarčių ir jų pasekmių tyrimo pirmininku, jis daug prisidėjo prie Molotovo–Ribentropo pakto protokolų pasmerkimo ir vadinamojo Lietuvos įstojimo į SSRS aktų paskelbimo neteisėtais. 1992–1996 m. buvo Lietuvos Respublikos Seimo narys.

Akademiko J. Poželos mokslinių tyrimų sritys: spartieji elektroniniai procesai puslaidininkiuose, karštieji elektronai, plazminiai reiškiniai ir elektros srovės nestabilumai, greitaveikiai tranzistoriai. Tiriant puslaidininkių savybes nevienalyčiuose elektriniuose laukuose J. Požela kartu su bendraautoriais nustatė anksčiau nežinomą elektrovaros jėgos ir elektrinio laidumo asimetrijos atsiradimo reiškinį vienalyčiame izotropiniame puslaidininkyje. Šis atradimas 1977 m. birželio 2 d. užregistruotas SSRS Ministrų Tarybos Valstybiniame išradimų ir atradimų reikalų komitete. Tai buvo pirmasis mokslinis atradimas Lietuvoje, įrašytas į atradimų rejestrą.

Tirdamas plazmos ir srovės nestabilumus puslaidininkiuose J. Požela su bendradarbiais aptiko daug naujų ir praktikai labai reikšmingų reiškinių. Už naujos klasės puslaidininkinių prietaisų – griūtinių lėkių diodų – sukūrimą bei superaukšto dažnio elektromagnetinių virpesių generacijos ir stiprinimo teorinius ir eksperimentinius tyrimus akademikui J. Poželai 1978 m. paskirta tuometinė Lenino premija, o už puslaidininkių magnetiniu lauku valdomų prietaisų fizikinių pagrindų tyrimus, projektavimą ir serijinės gamybos organizavimą 1988 m. suteikta TSRS Valstybinė premija. Akademikas J. Požela paskelbė per 400 mokslinių straipsnių, yra 9 monografijų autorius ir bendraautoris. Paruošė daugiau kaip 40 mokslo daktarų.

Juro Poželos mokslinė ir organizacinė veikla aukštai įvertinta Lietuvoje. 1965 m. suteiktas Lietuvos nusipelniusio mokslo veikėjo garbės vardas. Jam tris kartus paskirtos Lietuvos mokslo premijos: 1965 m. – už darbų ciklą „Karštieji elektronai ir jų panaudojimas radioelektronikoje“, 1982 m. – už darbą „Elektrogradientinių reiškinių puslaidininkiuose tyrimas ir jų taikymas praktikoje“, o 2005 m. – už darbų ciklą „Puslaidininkių darinių tyrimai radiacijai atspariai elektronikai“.

1997 m. J. Požela apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu. 2000 m. popiežius Jonas Paulius II jam įteikė atminimo medalį. 2008 metais J. Požela tapo Nacionalinės pažangos premijos laureatu. 2006 metais jam suteiktas Pakruojo rajono Garbės piliečio vardas. Jo veikla įvertinta ir daugeliu kitų garbingų vardų bei apdovanojimų. Prisiminsime jį kaip talentingą mokslininką, gabų vadovą, puikų kolegą ir mylimą mokytoją. Linksmas ir malonus žmogus, nestokojęs subtilaus humoro, – toks išliks mūsų atmintyje akademikas Juras Požela.

Fizinių ir technologijos mokslų centro
Puslaidininkių fizikos instituto darbuotojai

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.