Naujas NASA iššūkis inovatoriams – sukurti trimačio spausdinimo būdu statomas buveines tolimojo kosmoso tyrėjams

NASA ir Nacionalinis papildomos gamybos inovacijų institutas (National Additive Manufacturing Innovation Institute) paskelbė naują 2,25 mln. JAV dolerių vertės konkursą, pavadintą „Trimačio spausdinimo būdu gaminamos gyvenamos bazės iššūkiu“ (3-D Printed Habitat Challenge) – sukurti dizainą ir gamybos technologiją ateities tolimųjų kosminių misijų bazėms, tinkamoms ir NASA planuojamai misijai į Marsą.

3D_spausdinimasŠio konkurso tikslas – paskatinti inovatyvias organizacijas ir išradėjus kurti trimačio spausdinimo statybos technologijas, maksimaliai naudojant vietoje esančias medžiagas, kurios galėtų veikti ten, kur sunku pristatyti statybines ir įrengimus, ir tiktų žmonių būstams statyti tiek Žemėje, tiek ir už jos ribų. Pagrindinis reikalavimas – minimizuoti įrangos ir žaliavų, kurios užima vertingą vietą krovinių skyriuje, kiekį.

 

Pirmajame etape dalyviai kviečiami sukurti inovatyvias architektūros koncepcijas, kurios leistų pasinaudoti trimačio spausdinimo galimybėmis. Penkiasdešimties tūkstančių dolerių piniginis prizas laimėtojui bus įteiktas Niujorke vykstančioje „Maker Fair“ mugėje.

 

„Trimačio spausdinimo galimybės yra labai įkvepiančios, o ši greitai besivystanti technologija yra labai svarbi tolimojo kosmoso tyrimams“, sakė Samas Ortega, šios programos vadovas. „Šis konkursas pakelia kartelę virš to lygio, kuriame mes šiuo metu esame, ir bus labai įdomu pamatyti, ką pasiūlys gamintojų ir išradėjų bendrija“.

 

Antrasis konkurso etapas yra padalintas į du lygius: pirmajame – Struktūrinių sprendimų – pagrindinis dėmesys skiriamas gamybos technologijoms, reikalingoms gaminti pastatų struktūriniams komponentams iš vietinių medžiagų (pvz. iš Mėnulio mineralo regolito) ir antrinių žaliavų, arba tik iš vietinių medžiagų.

Antrajame lygyje reikia pagaminti realaus dydžio bazę trimačio spausdinimo būdu, naudojant tik vietines medžiagas ir antrines žaliavas.

Kiekvieno šio lygio prizinis fondas – 1,1 milijono JAV dolerių, o registruotis galima iki rugsėjo 26-os dienos.

NASA pasinaudos laimėjusiomis koncepcijomis ir technologijomis, kaupdama technines žinias, kurios reikalingos įrangai gyvenamoms bazėms statyti ir planuojamose aplankyti planetose ar palydovuose, tačiau taip pat ir atokiose vietose Žemėje, kur netinkamos klimato sąlygos ar yra ribotas įprastų statybinių medžiagų kiekis.

 

NASA1

Viena iš koncepcinių 3D spausdinimo technologija pagaminamų Mėnulio bazių (iliustracija: NASA)

 

NASA2

Robotas tiesia kelią mėnuleigiui prie angaro

 

Nuoroda: http://www.nasa.gov/press-release/nasa-challenges-designers-to-construct-habitat-for-deep-space-exploration/

 

Taisyklės ir registracija: http://AmericaMakes.us/Challenge

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.