Boeing pademonstravo patį lengviausią metalą

Koncernas „Boeing“ pristatė medžiagą, kurią pavadino lengviausiu iki šiol sukurtu metalu.

mikrogardeleŠi medžiaga, pavadinta mikrogardele (microlattice), savo struktūra primena metalo gardelę, tačiau 99,99 procentų jos tūrio – oras. Ji buvo sukurta „Boeing“ laboratorijoje kartu su kolegomis iš Kalifornijos universiteto ir Kalifornijos technologijos instituto. Šio darbo tikslas buvo sukurti medžiagą, kuri būtų kuo lengvesnė, tačiau tuo pat metu ir tvirta, taigi tinkama lėktuvų ir raketų gamyboje, siekiant sumažinti jų svorį.

Pirmoji informacija apie ją pasirodė 2011 metų straipsnyje, publikuotame žurnale „Science“, o dabar, panašu, ji patobulinta ir jau tinkama praktiniam panaudojimui.

Šios medžiagos tankis – tik 0,9 miligramų/cm3, ji maždaug šimtą kartų lengvesnė nei polistirenas, ir tūkstantį kartų lengvesnė nei vanduo.

Atkreiptas dėmesys ir į tai, kad medžiaga gerai absorbuoja smūgius ir suspausta bei atleista vėl greitai įgyja pradinę formą.

Kol kas „Boeing“ teigia, kad ji pirmiausia bus panaudota lėktuvų viduje, bagažo lentynoms, interjero elementams, o ne kaip struktūrinis komponentas.

Ji pagaminta, trimatį šabloną – gardelę su tik 100 nanometrų atstumu tarp jos sienelių, elektrolizės būdu padengiant nikeliu, o po to išėsdinant šabloną ir paliekant vien erdvinę metalo struktūrą.

 

Tikimasi, kad ateityje tokios medžiagos bus labai naudingos kosmoso pramonei, ir ne tik dėl mažo svorio, bet ir todėl, kad jas galima suspausti, taip sutaupant daug vietos, o atvykus į paskirties punktą ir išpakavus, tūri padidinti iki buvusio Žemėje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=k6N_4jGJADY

Boeing

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.