Sukurtas akustinis atsuktuvas

akust_levitacijaBritų mokslininkai sukūrė akustinio manipuliavimo prietaisą, labai panašų į kitą įrankį – akustinį atsuktuvą, naudotą BBC mokslinės fantastikos seriale „Daktaras Kas“ (Doctor Who), rodytame nuo 1963 iki 1989 metų. Šis serialas pateko ir į Gineso rekordų knygą, kaip ilgiausiai rodytas mokslinės fantastikos serialas.

Akustinis atsuktuvas – tai įrankis, leidžiantis manipuliuoti objektais garso bangų pagalba; šis reiškinys dar vadinama ir akustine levitacija.

 

Mokslininkų iš Bristolio universiteto grupė pristatė tokio prietaiso prototipą, pavadintą „Levitacijos pirštinėmis“. Jis leidžia perkelti, pasukti ir įvairiai manipuliuoti mažais objektais, taip pat sukurti akustines „duobes“.

Vienas iš galimų tokio prietaiso pritaikymų – valdyti mikroskopinius objektus kūne: pristatyti vaistus į reikiamą vietą arba garso bangomis, neinvaziniu būdu, valdyti medicininius implantus, dirbti su pavojingomis medžiagomis.

https://youtu.be/vLCrm6gos4w

 

daktaras_kasFilme akustinis atsuktuvas turėjo gerokai daugiau galimybių – juo buvo galima per atstumą atrakinti spynas, nukenksminti ginklus ar sukelti rezonansą betono sienoje. Kol kas šis prietaisas nusileidžia savo prototipui iš serialo, tačiau vis vien atrodo gana įspūdingai.

 

 

https://youtu.be/LXliD189bss

 

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.