Telefono metaduomenys gali atskleisti stebėtinai daug asmeninės informacijos

Naujas tyrimas parodė, kad telefono metaduomenų analizė gali pateikti labai daug informacijos apie žmogų. Metaduomenys – tai ne pačių pokalbių įrašai, bet informacija apie juos – telefono numeriai, kuriems skambinta, skambučių trukmė, jų laikas, kalbėjusių asmenų buvimo vieta ir kita.

telefonasNors kartais teigiama, kad tokia informacija yra triviali ir jos kaupimas neturėtų kaip nors pakenkti asmenims, skirtingai nei pats pokalbių turinys,  tačiau Stanfordo universiteto (JAV) mokslininkų tyrimas parodė, kad iš tokių metaduomenų įmanoma nustatyti pačios įvairiausios asmeninės informacijos, pavyzdžiui, apie žmogaus sveikatos būklę, pomėgius, darbą, o vieno telefono metaduomenų ryšiai vos po kelių šuolių gali apimti tūkstančius kitų žmonių.

Kompiuterių mokslininkai sukūrė specialią išmaniojo telefono programėlę, kuri kaupė skambučių ir teksto žinučių metaduomenis 800 savanorių telefonuose. Iš viso dalyviai atliko daugiau nei 250.000 skambučių ir pasiuntė 1,2 milijono SMS žinučių.

Tada mokslininkai panaudojo tiek kompiuterinę, tiek ir rankinę duomenų analizę, norėdami surasti, kiek privačios informacijos galima išgauti iš šių duomenų.

 

Pasirodė, kad tai gana paprasta – pavyzdžiui, asmuo, kuris kelis kartus skambino kardiologui, į vietinę vaistinę bei širdies ritmo prietaiso gamintojui greičiausiai kenčia nuo širdies aritmijos. Kitas tyrimo dalyvis, remiantis jo dažnais skambučiais vietos ginklų prekiautojui ir į tokių šaunamųjų ginklų gamintojo klientų aptarnavimo karštąją liniją, tikriausiai turi automatinį šautuvą.

 

Leidimai įvairioms institucijomis naudotis metaduomenimis be specialių leidimų dažnai išduodami manant, kad tai nėra slapta informacija, tačiau šis tyrimas rodo, kad tokia prielaida nėra teisinga.

 

Mokslininkai taip pat nustatė, kad stebint vieną telefoną, į sekimą gali būti įtrauktas labai didelis skaičius žmonių. Pavyzdžiui, JAV Nacionalinė Saugumo Agentūra (NSA) turi teisę nagrinėti metaduomenis,  siejamus su įtariamojo telefonu ir du jų šuolius. Tai yra įtariamasis A susisiekia su asmeniu B, ir tai yra vienas šuolis, o asmuo B  – su asmeniu C ir tai antras šuolis. Analitikai tuomet gali nagrinėti duomenis, esančius per du šuolius nuo įtariamojo.

Iš eksperimento dalyvių duomenų mokslininkai nustatė, kad vos vienas pradinis telefonas gali NSA leisti pradėti stebėti maždaug 25.000 asmenų. Tiesa, stebėjimo laiko sutrumpinimas šį skaičių gerokai sumažina.

 

Nors rezultatai ir nestebina, mokslininkų teigimu, jie galėtų būti atspirties tašku diskusijoms apie tai, kiek galima paaukoti privatumo saugumo vardan, taip pat apie metaduomenų kaupimą ir jų panaudojimą.

 

Daugiau informacijos: Jonathan Mayer et al. Evaluating the privacy properties of telephone metadata, Proceedings of the National Academy of Sciences (2016). DOI: 10.1073/pnas.1508081113

Scientists show telephone metadata can reveal surprisingly sensitive personal information

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.