Atskleista, kaip tik dviejų sraigių smegenų neuronų grandinė valdo sprendimų priėmimo procesą

Mokslininkai iš Sasekso universiteto (JK) atrado, kad tik du smegenų  neuronai gali būti raktas, leisiantis paaiškinti, kaip priimami gyvų organizmų sprendimai.

Tai pirma tokia publikacija, paskelbta Nature Communications, aprašanti, kad studijuojant gėlavandenių sraigių smegenų aktyvumą, buvo aptikta, kad grandinės, sudarytos tik iš dviejų neuronų, gali valdyti sudėtingus elgesio sprendimus.

Buvo stebimos sraigės, kurios turėjo priimti sprendimus,  ieškodamos maisto – salotų. Tuo metu mokslininkai matavo sraigės smegenų aktyvumą,  naudodami elektrodus, įrašančius mažyčius neuronų elektros potencialo pokyčius.

 

sraige

Jie aptiko neuroną – valdiklį, kuris informuodavo smegenis, kad maistas aptiktas, ir kitą neuroną, kuris perduodavo signalą į sraiges smegenis, informuodamas, kokia yra motyvacinė būsena – ar sraigė alkana, ar ne. Mokslininkai taip pat atskleidė, kaip tokia sistema leidžia sraigei taupyti energiją, sumažinant smegenų aktyvumą tuo atveju, jei maisto nepavyksta rasti.

Tyrimo autorių teigimu, kol kas mes menkai suprantame, kas vyksta mūsų smegenyse, kai priimame elgsenos sprendimus ir juos vykdome.  Šis tyrimas pirmą kartą atskleidė, kad vos du neuronai gali gyvūno smegenyse sukurti mechanizmą, valdantį ir optimizuojantį  sudėtingas sprendimų priėmimo užduotis, taip pat kaip tokia sistema padeda valdyti energijos suvartojimą.

 

Šie rezultatai gali padėti mokslininkams surasti ir kitas pagrindines neuronų sistemas, kurios valdo panašius sprendimų priėmimo procesus. Tai ilgainiui gali padėti kurti „protingus“ robotus, naudojant minimalų komponentų, reikalingų atlikti sudėtingas užduotis, skaičių.

 

Šis atradimas dar kartą įrodė, kad gamtos sukurtos sistemos yra ir ypač efektyvios, ir tuo pačiu labai paprastos, o jų darbo rezultatas – pakankamai sudėtingų ir išgyvenimui svarbių poelgių valdymas.

 

ScienceDaily – Snails reveal how two brain cells can hold the key to decision making

 

Michael Crossley, Kevin Staras, György Kemenes. A two-neuron system for adaptive goal-directed decision-making in Lymnaea. Nature Communications, 2016; 7: 11793 DOI: 10.1038/ncomms11793

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.