Augalai, išauginti grunte, panašiame į Marso, pasirodė tinkami maistui

Olandų mokslininkai iš Vageningeno universiteto (Wageningen university, Nyderlandai) paskelbė, kad keturių rūšių daržovių ir grūdinių kultūrų augalai, išauginti grunte, panašiame į tokį, koks yra Marso paviršiuje, po tyrimų pasirodė esantys tinkami maistui.

Jie išaugino neblogą ridikų, žirnelių, rugių ir pomidorų derlių, ir visuose juose nebuvo pavojingų sunkiųjų metalų ir kitų teršalų koncentracijų. Tyrėjų teigimu, rezultatai yra puikūs ir daug žadantys, ypač vis dažniau  nuskambant planams pradėti rengti pirmąją pilotuojamą misiją į Marsą.

Ateities Marso gyventojai į tolimą kelionę galės pasiimi tik ribotas maisto atsargas, o vėliau, norint išgyventi, tektų kliautis savo jėgomis ir užsiimti žemės ūkiu.

Marso grunte yra didelės kadmio, vario ir švino koncentracijos, ir buvo didelių abejonių, ar augalai nesugers šių nuodingų metalų.

 

Vageningeno universiteto tyrėjai, atlikę šį eksperimentą, planuoja pasodinti dar šešis valgomuosius augalas, įskaitant bulves.

Įdomu, kad dalis lėšų šiems tyrimams yra gaunamos iš sutelktinio finansavimo projektų.

Eksperimentas vykdomas nuo 2013 metų, o žemę auginimui, sudėtimi atitinkančią Raudonosios planetos gruntą, tiekia NASA.

 

Beje, NASA vis dažniau svarsto apie misiją į Marsą, ir teigiama, kad 10-15 metų terminas gali būti visai realus. Taip pat panašių planų turi ir JAV milijardierius Elonas Maskas (Elon Musk) bei olandų kompanija „Mars One“.

„Mars One“, atliekanti būsimų Marso kolonistų atranką, taip pat parėmė šiuos augalų tyrimus.

 

Marso gruntas

Tyrėjas Viegeris Vamelinkas (Wieger Wamelink) apžiūri augalus, auginamus žemėje, panašioje į esančią Marso ir Mėnulio paviršiuose.  Vageningeno universiteto (Wageningen university, Nyderlandai) mokslinių tyrimų stotis.

 

Dutch crops grown on ‘Mars’ soil found safe to eat

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.