Konferencija profesoriui Leonui Kadžiuliui atminti

2016 m. birželio 28 d. Lietuvos mokslų akademijoje įvyko konferencija „Agronomijos mokslo keliu“, skirta prof. Leono Kadžiulio 90-mečiui. Jos organizatoriai – Lietuvos mokslų akademijos Žemės ūkio ir miškų mokslų skyrius, Mokslininkų rūmai ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras.

Apie Profesorių

Akademikas Leonas Kadžiulis, 2011 m
Akademikas Leonas Kadžiulis, 2011 m

Leonas Kadžiulis gimė 1926 m. birželio 27 d. Vėželių kaime, Skapiškio valsčiuje, Rokiškio apskrityje. Mokėsi Vainiškių pradinėje mokykloje, Kupiškio gimnazijoje, studijavo Lietuvos žemės ūkio akademijos Agronomijos fakultete, kur įgijo mokslinio agronomo diplomą. 1950 m. pradėjo dirbti Dotnuvos bandymų stoties vyresniuoju mokslo darbuotoju. 1953–1955 m. studijavo Lietuvos mokslų akademijos Žemdirbystės ir dirvožemio instituto aspirantūroje (dabar – doktorantūra), apgynė daktaro disertaciją apie daugiamečių žolių mišinių parinkimą vidutinio sunkumo dirvose. Per mokslinės veiklos laikotarpį paskelbė 7 monografijas, per 300 mokslinių ir populiarių straipsnių. Sukūręs savo mokslinę mokyklą, akademikas parengė daug aukštos kvalifikacijos žolininkystės specialistų. Jam vadovaujant, apginta 17 daktaro disertacijų, 2 habilitaciniai darbai. Leonas Kadžiulis buvo doktorantūros komitetų narys. 1976 m. jam buvo suteiktas profesoriaus pedagoginis mokslo vardas ir Lietuvos nusipelniusio mokslo veikėjo garbės vardas. Iškilus mokslininkas amžinybėn išėjo baigdamas 88-uosius metus – 2014 m. birželio 12 d. Visus jį pažinojusius žavėjo profesoriaus tvirtos gyvenimo nuostatos, optimizmas, interesų įvairovė, intelektas ir erudicija.

 

Jubiliejui skirta konferencija

eono Kadžiulio minėjimas Lietuvos mokslų akademijoje. Centre – kurso draugė dr. Marija Sereikienė
Leono Kadžiulio minėjimas Lietuvos mokslų akademijoje. Centre – kurso draugė dr. Marija Sereikienė

Leonas Kadžiulis labai mėgo muziką. Ji skambėjo ir jo 90-mečio minėjime: koncertavo sūnėnas pianistas Aleksandras Vizbaras, jo dukra smuikininkė Augustina Vizbaraitė ir solistė Fausta Savickaitė Pradėjęs konferenciją, LMA tikrasis narys, Žemės ir miškų mokslų skyriaus pirmininkas, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro direktorius prof. habil. dr. Zenonas Dabkevičius pasidalijo prisiminimais apie profesorių. Profesoriaus mokslinę veiklą – žolininkystės tyrimus pristatė gyvenimo bendražygė dr. Žydrė Kadžiulienė, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystė instituto direktoriaus pavaduotoja mokslui. Akademiko agronomijos mokyklą aptarė LMA tikrasis narys, Žemdirbystės instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas doc. dr. Vytautas Ruzgas, rašęs aspirantūros darbą vadovaujant profesoriui. Vytautas Ruzgas sakė, kad Leonas Kadžiulis buvo mokytojas iš didžiosios raidės. Prisiminimais apie profesorių dalijosi ir kiti mokiniai: dr. Rimantas Dapkus, dr. Audronė Mašauskienė; kurso draugė dr. Marija Sereikienė.

Apie Leoną Kadžiulį ir jo įtaką mokslo politikai (dalyvavo Lietuvos mokslo sąjungos kūrimo iniciatyvinėje grupėje 1989 m., kurios nariu buvo iki 2014 m., 1994–1999 m. buvo LMT pirmininkas) kalbėjo habil. dr. Vygintas Gontis, dr. Jonas Puodžius. Šiltos akimirkos išliko artimųjų atmintyje. Jomis pasidalino Leono Kadžiulio dukros Giedrė ir Danguolė, dukterėčios. Minėjimo pabaigoje nuvykome prie akademiko kapo, uždegėme žvakeles, pamerkėme gėlių. Pasak artimųjų, jų atmintyje profesorius išliks tiesus kaip styga, persimetęs per petį dalgį, einantis į pievą…

Artimieji prie akad. L. Kadžiulio kapo
Artimieji prie akad. L. Kadžiulio kapo
Leonas Kadžiulis su dukromis Giedre (kairėje) ir  Danguole (2010). Arūno Baltėno nuotr.
Leonas Kadžiulis su dukromis Giedre (kairėje) ir
Danguole (2010). Arūno Baltėno nuotr.

Autorė yra Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Mokslinių tyrimų ir atviros prieigos centrų paslaugų administratorė

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.