Nauja kompiuterinė programa, galinti atkartoti rašyseną

Rašytinis žodis nyksta, vis labiau plintant kompiuteriams ir planšetėms, tačiau nauja kompiuterinė programa gali šią tendenciją kiek pakeisti. Ši programa, pavadinta „My Text in Your Handwriting“ (Mano tekstas, tačiau tavo rašysena), būtent tai ir padaro – išanalizavusi žmogaus ranka parašytą tekstą, gali atkurti jo rašyseną ir naują tekstą parašyti, tiksliai ją atkartodama.

Analizei pakanka nedidelio rašytinio teksto paragrafo.

Vienas iš programos autorių, dr Tomas Haines (Tom Haines ) iš Londono universiteto koledžo Kompiuterių mokslo fakulteto, teigia: „Ši programinė įranga gali būti naudinga žmonėms, patyrusiems insultą, rankų traumas, nes jie galėtų rašyti laiškus, atrodančius kaip parašyti ranka, nežiūrint į negalią. Taip pat ši programa galėtų būti panaudojama komiksų vertimų leidyboje, dailininko ranka rašytus tekstus pakeičiant vertimu, bet neprarandant autoriaus originalaus stiliaus.“

Programos mašininio mokymosi algoritmas remiasi glifų – raidžių elementų – analize. Žinia, kad rašysenos skiriasi, ir tai, kaip vienas asmuo rašo raidę „a“,  skirsis nuo kito žmogaus parašytos tos pačios raidės. Nors tam pačiam žmogui rašant raidės gali šiek tiek skirtis, tačiau kiekvienas individas turi atpažįstamą stilių, pasireiškiantį, kaip rašomi glifai, kokie tarp jų tarpai, kaip raidės jungiamos, kokie yra tarpai tarp eilučių, kokia linijų tekstūra. Būtent tai ir analizuoja programa, nagrinėjanti, koks yra rašytojo stilius,  ir po to jį atkurianti.

Iki šiol vienintelis būdas atkurti kompiuteriu rašytą tekstą, kad jis būtų panašus į rašytą ranka, buvo atitinkamo šrifto parinkimas. Tačiau tai pakankamai sudėtinga, ir dažnai plika akimi matyti, kad tekstas nebuvo rašytas ranka.

Programa panaikina šią problemą ir gali būti naudojama įvairiausiomis aplinkybėmis, tiek komerciniais, tiek ir asmeniniais tikslais.

Galima pasinaudoti ir rašytiniais istoriniais dokumentais – pavyzdžiui, šia programa buvo išanalizuota ir pakartota tokių asmenybių, kaip Abraomo Linkolno, Fridos Kalo ir Artūro Konan Doilio rašysena.

Pavyzdžiui, taip atrodytų Konan Doilio parašytas tekstas „Elementaru, mano mielas Vatsonai“, nors žinoma, kad tokio išsireiškimo rašytojas niekuomet neparašė ir į Šerloko Holmso lūpas neįdėjo, tai tik graži legenda.

rasysena

Norėdami patikrinti savo programinės įrangos veiksmingumą, jos autoriai paprašė žmonių atskirti iš tiesų ranka rašytus ir programos atkurtus tekstus.  40% atvejų kompiuterio rašyti tekstai buvo priskirti žmonėms.

 

Tiesa, galima manyti, kad ši programa gali tarnauti ir blogiems tikslams – dokumentų falsifikavimui, tačiau Tomo Haines teigimu, programa gali dirbti ir atvirkščiai – analizuoti įtartiną tekstą ir jį palyginti su originalia rašysena, todėl gali palengvinti kriminalistų darbą ir padėti aptikti klastotes.

https://youtu.be/3mAKZaOPbBo

 

 

New computer programme replicates handwriting

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.