Pirmieji pasaulyje autonomiški taksi automobiliai debiutavo Singapūre

Autonomiškų taksi paslauga pirmą kartą pasaulyje pradėta teikti Singapūre, kol kas tik viename sostinės rajone, ir tik ribotas skaičius potencialių keleivių gali išmėginti šią naują paslaugą.

Autonomiškus taksi automobilius pasiūlė įmonė „nuTonomy“, įkurta dviejų buvusių Masačusetso technologijos instituto darbuotojų.

Kol kas tai pilotinis projektas – taksi išmaniaisiais telefonais išsikviesti gali tik tie, kuriuos „nuTonomy“ įtraukė į sąrašą, ir kelionės apsiriboja vienu nedideliu, 6,5 kvadratinių kilometrų ploto miesto rajonu. Taip pat įlipti ir išlipti galima ne bet kur, o tik numatytuose vietose.

 

Įmonė naudoja elektromobilius – patobulintus „Renault Zoe“ ir „Mitsubishi i-MiEV“, turinčius ant stogų sumontuotus nuolat besisukančius ir aplinką skanuojančius lazerinius radarus (lidarus), o prie priekinio stiklo – dvi kameras, stebinčias kliūtis, kelio ženklus bei šviesoforų signalus.

 

nutonomy2

Kol kas kartu su keleiviais važiuoja ir vairuotojas, pasirengęs perimti vairavimą, jei įvyktų kas nors nelaukta, o ant automobilio galinės sėdynės – ir kompiuterių inžinierius, stebintis automobilio valdymo sistemų darbą. Kelionės taip pat kol kas yra nemokamos.

 

„nuTonomy“ veiką pradeda su šešiais automobilius, ir tikisi jų skaičių padidinti bent dvigubai iki metų pabaigos. O tikslas – iki 2018 metų turėti visiškai autonomiškai važiuojančių taksi parką Singapūre ir plėsti šį verslo modelį įvairiuose miestuose visame pasaulyje.

Kitas, nemažiau svarbus įmonės tikslas – gerokai sumažinti automobilių skaičių ir jų taršą perpildytuose Singapūro keliuose.

 

nutonomy1

Singapūras, kaip pirmoji vieta pradėti teikti autonomiškų taksi paslaugas, buvo pasirinktas dėl gerų klimato sąlygų, puikios infrastruktūros ir dėl to, kad šalis pasižymi labai drausmingais vairuotojais.

Nors keliolika bendrovių, įskaitant tokias kaip „Google“, „Tesla“, „Volvo“, intensyviai kuria savarankiškai važiuoti galinčius automobilius ir jau bando juos viešuosiuose keliuose, vis tik juos aplenkė nedidelė, 50 darbuotojų turinti ir 2013 metais įkurta įmonė, pirmoji pasiūliusi viešą autonominių taksi paslaugą.

Aplenkta ir „Uber“, kuri žada paleisti panašią autonominių taksi paslaugą Pitsburge (JAV) jau po kelių savaičių.

 

World’s first self-driving taxis debut in Singapore

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.