Vilniaus universitetas Kaune rengs kibernetinio saugumo bakalaurus

Nuo naujų mokslo metų Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete pradedami rengti šiuolaikinėje darbo rinkoje ypač paklausūs informacinių technologijų specialistai, turintys specifinių kibernetinės saugos įgūdžių ir kompetencijų. Iki šiol Lietuvos universitetinėse pirmosios pakopos studijose tokie specialistai nebuvo rengiami. Apie jų poreikį ir naują studijų programą – informacijos sistemų ir kibernetinės saugos studijas – kalbame su jos vadovu, Informatikos katedros vedėju prof. Audriumi Lopata.

 

Ar kibernetinės saugos tema yra tokia aktuali, kad reikia šios srities specialistų su universitetiniu išsilavinimu?

Visame pasaulyje sparčiai daugėja kibernetinių nusikaltėlių, kurie atakuoja ne tik verslo organizacijas, bet ir valstybines institucijas: vagia konfidencialią informaciją, asmenų duomenis, platina virusus. Jų daroma žala – milžiniška. Pažeidžiama intelektinė nuosavybė, prarandami klientų duomenys, sutrikdoma organizacijų veikla, patiriami didžiuliai finansiniai nuostoliai, kyla grėsmė nacionaliniam saugumui. Todėl kibernetinio saugumo specialistai tampa vieni paklausiausių darbo rinkoje ir jų paklausa nuolat didėja.

Sparčiai augant kibernetinių incidentų ir elektroninių nusikaltimų skaičiui labai reikalingi darbo su elektroniniais įkalčiais kompetencijų turintys specialistai, be kurių neįmanoma sklandi ir saugi skaitmeninių tinklų infrastruktūros veikla. Kadangi absoliuti dauguma valdžios institucijų ir įmonių visoje ES pagrindinėms paslaugoms teikti naudojasi tarpvalstybinėmis ir/arba korporatyvinėmis informacinėmis sistemomis bei tinklais, būtina techninių ir organizacinių priemonių visuma – kibernetinis saugumas, kuris užtikrintų informacijos saugumą ir padėtų apsiginti nuo tobulėjančių destruktyvių pastangų sutrikdyti informacinių sistemų veiklą.

Pagrindinis kibernetinio saugumo dėmuo – aukščiausios kvalifikacijos specialistai, išmanantys informacijos sistemų saugos technologijas. Jie reikalingi ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinėje rinkoje. Juo labiau kad ir mūsų valstybėje jau įsitvirtina „nutolusios darbo vietos“ koncepcija, kuri užtikrina galimybę nuotoliniu būdu dirbti tarptautinėms įmonėms. Informacijos sistemų ir kibernetinės saugos studijų programos rengiamų specialistų poreikį patvirtina ne tik augantis valstybės informacinių technologijų sektorius, bet ir vis aktualesnis kitų pramonės sektorių, viešųjų ir valstybinių organizacijų bei įmonių poreikis turėti informacinių sistemų specialistų, projektų vadovų ir informacijos saugos specialistų.

 

Kokių žinių įgis pasirinkusieji informacijos sistemų ir kibernetinės saugos studijas Vilniaus universitete Kauno fakultete?

Šios programos absolventai išmanys pagrindines informacijos sistemų inžinerijos koncepcijas ir gebės praktiškai taikyti fundamentines algoritmų teorijos ir duomenų struktūrų, tiesinės algebros ir matematinės analizės, diskretinės matematikos, sistemų teorijos, statistikos žinias informacijos sistemų inžinerijoje. Žinodami naujausius saugumo komponentus, bazinę struktūrą, vertinimo kriterijus ir administravimo pagrindus, efektyvias apsaugos koncepcijas, jie gebės aptikti įsilaužimus ir vykdyti jų prevenciją, taikydami apsaugos sistemas.

Baigę šias studijas informatikos inžinerijos bakalaurai gebės pritaikyti saugos priemones tinklo architektūrai, internetines taikomąsias programas (angl. – Web Application), efektyvias saugumo užtikrinimo priemones tinkle. Jie taip pat mokės pritaikyti nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo metodikas, išmanys kibernetinės saugos teisinį reglamentavimą, informacinės saugos vadybą ir saugos rizikos valdymą. Tokie specialistai sugebės atlikti ir analitinį darbą, nagrinėdami kompiuterizuojamoje dalykinėje srityje vykstančius procesus, pagal vartotojo reikalavimus projektuodami, programuodami ir diegdami saugias informacijos sistemas. Studijuodami jie išmoks analizuoti ir formalizuoti verslo įmonės informacijos srautus, numatyti ir technologiškai pagrįsti informacinių technologijų diegimo kryptis ir reikalingus instrumentus, projektuoti, diegti, kurti, eksploatuoti ir profesionaliai įvertinti saugias informacijos sistemas, teikti paramą informacinių technologijų vartotojams ir juos mokyti.

 

Kokias karjeros galimybes numatote savo absolventams?

Informacijos sistemų ir kibernetinės saugos studijų programos absolventai galės dirbti specialistais ir konsultantais valstybinėse institucijose. Įvairaus dydžio verslo ir valstybinėse organizacijose jie gebės būti informacinių sistemų saugos specialistais, informacinių sistemų analitikais arba architektais, programuotojais, informacinių sistemų testuotojais, duomenų bazių administratoriais, informacinių sistemų projektų vadovais, informacijos saugumo analitikais, saugumo valdymo specialistais, organizacijos informacijų technologijų saugumo auditoriais. Jie gebės imtis verslo iniciatyvų, teikti konsultacijas ar atlikti tiriamąjį saugių informacinių sistemų kūrimo ir valdymo darbą. Tokie specialistai yra itin konkurencingi ne tik mūsų valstybės, bet ir tarptautinėje darbo rinkoje, todėl jie gali tikėtis puikių darbo sąlygų, greitos karjeros ir itin aukšto atlyginimo, lyginant su vidutiniu darbo užmokesčiu šalyje.

Parengta pagal Vilniaus universiteto naujienas.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.