Lietuvos medicina ženkleliuose

Gruodžio 1 d. Lietuvos medicinos bibliotekoje atidaryta paroda „Lietuvos medicina ženkleliuose“. zenkleliu-paroda-lmbMintis surengti medicinos ženklelių parodą kilo šios bibliotekos Informacijos skyriaus vedėjai Reginai Vaišvilienei, pamačius Birutės ir Dariaus Railų knygą „Vilnius ženkleliuose“, kurioje aprašyti 521 Vilniaus miestui skirti suvenyriniai ženkleliai bei įmonių ir įstaigų ženkleliai su Vilniaus simbolika. Bendradarbiaujant su VšĮ „Ženklelių muziejus“ buvo nuspręstą surinkti medžiagą apie medicinos profesinius, apdovanojimų ir atminimo ženklus bei ženklelius ir išleisti albumą „Lietuvos medicina ženkleliuose“. Nutarta kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją, medikus, medicinos įstaigas ir organizacijas, kolekcininkus ir menininkus su prašymu prisijungti prie šios iniciatyvos.

 

Būsimojo albumo tikslas – dokumentuoti Lietuvos medicinos istorijos faktus, apžvelgti medicinos įstaigų įvairių ženklų (metalinių ženklelių, ženklų, skirtų apdovanojimams ar įžymioms datoms atminti) raidą. Eksponatus planuojama aprašyti, todėl labai svarbu pateikti kuo daugiau informacijos apie juos. Jeigu yra galimybių, prašome nurodyti ženklelio autorių, pagaminimo metus, vietą, užsakovą ir kitus duomenis. Kataloge bus paminėtos organizacijos, kolekcininkai, privatūs asmenys, kurie pateiks informaciją ar padovanos ženklelius.

 

Į išplatintą kreipimąsi kol kas atsiliepė tik keletas. Tikimasi daugiau dėmesio po parodos, kuri jau sulaukė nemažai susidomėjimo. Klaipėdos jūrininkų ligoninė padovanojo juvelyro V. Bizausko ligoninės 20-mečiui sukurtą „Profesijos lyderio“ ženklą (2014 m.). Respublikinė Klaipėdos ligoninė suvenyriniu medaliu su įstaigos simbolika apdovanojo Ženklelių muziejų. Respublikinės Panevėžio ligoninės filialo Likėnų reabilitacijos ligoninė atsiuntė Viktoro Kunicko sanatorijai „Likėnai“ 1980 metais sukurto ženklo aprašymą ir nuotrauką. Šio ženklo buvo sukurtas tik vienintelis egzempliorius.

 

Parodoje Lietuvos medicinos bibliotekoje eksponuojami ženklai ir ženkleliai iš Ženklelių muziejaus fondo ir privačių Petro Henriko Garškos, Eugenijaus Ivanausko, Romualdo Algimanto Rimdeikos, Giedriaus Sakalausko, Sergejaus Sidorovičiaus, Kęstučio Skerio, Laimučio Stapulionio, Nerijaus Treinio kolekcijų. Parodos kuratorė Regina Vaišvilienė, pristatydama parodą, papasakojo apie medicinos simbolį – Asklepijaus (medicinos ir gydymo dievo) lazdą, apie kurią apsivijusi gyvatė. Šis simbolis dažnai painiojamas su dievo Hermio lazda – kaducėjumi. Iki šiol įvairiai aiškinama Asklepijaus lazdos reikšmė. Tačiau JAV atliktais tyrimais nustatyta, kad labiausiai paplitęs būtent šis simbolis. Dabar dauguma pasaulio ir Lietuvos medicinos įstaigų savo ženkluose naudoja Asklepijo lazdą. Greitosios pagalbos simbolį – Gyvenimo žvaigždę – šešiakampę mėlyną žvaigždę su Asklepijo lazda galima pamatyti ant šalies greitosios pagalbos automobilių.

 

lmb_zenkliukas273 Į pokalbį apie medicinos simboliką įsijungė kolekcininkai A.Rimdeika, S.Sidorovičius, K.Skerys. Mintimis apie ženklelių kūrimą ir kolekcionavimą dalinosi Ženklelių muziejaus kūrėjai bibliografė dr. Birutė Railienė ir architektas Darius Raila. Grafikė Viktorija Daniliauskaitė prisiminė Lietuvos medicinos bibliotekos ženklelio sukūrimo istoriją. Ji yra šio ženklelio, skirto bibliotekos 40 mečiui, autorė.

Paroda veiks iki sausio 6 d.

 

 

Ženkleliai iš Railų kolekcijos
Ženkleliai iš Railų kolekcijos

 

Ženkleliai iš Railų kolekcijos
Ženkleliai iš Railų kolekcijos

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.