Milda ir Stasys Budriai

Pradedame skelbti Lietuvos medicinos bibliotekos parengtą medžiagą apie po Antrojo pasaulinio karo išeivijoje veikusią JAV ir Pasaulio lietuvių gydytojų sąjungą. Vieni iš aktyviausių jos narių buvo dr. Milda Kuršaitė-Budrienė (Budrys) ir Stasys Budrys.

1960 m. pradėjęs eiti Lietuvių gydytojų biuletenis per dešimt metų ne kartą keitė savo formatą. Iš pradžių buvęs nedidukas, vėliau leidinys tapo žurnalu, o nuo 1971 m. buvo pervardintas į „Medicina“ su paantrašte „Pasaulio ir Amerikos lietuvių gydytojų sąjungos organas“. Šiuo pavadinimu leidinys ėjo iki 2004 m. Nuo 1960 iki 2004 m. buvo išleisti 98 numeriai. Po Mildos Budrienės leidinio redaktoriai gana dažnai keitėsi. Nuo 1981 m., kai redaktoriaus vairą perėmė Vaclovas Šaulys, žurnalas vėl pradėjo eiti reguliariai – du kartus per metus. Dr. V. Šaulys žurnalui vadovavo iki 2002 m., panašiai kaip dr. J. Staugaitis Lietuvoje leistai „Medicinai“.

 

Gydytojas Stasys Budrys

JAV Milda ir Stasys budriai 1982
Stasys ir Milda Budriai 1982 m.

Stasys Budrys (1916–1984) gimė 1916 m. liepos 14 d. Vilkijoje. Lankė Vilkijos pradžios mokyklą, vėliau mokėsi Kauno „Aušros“ berniukų gimnazijoje. Ją baigęs 1935 m., įstojo į Vytauto Didžiojo universiteto Medicinos fakultetą. Studijuodamas priklausė studentų korporacijai „Fraternitas Lithuanica“ ir jūros skautams.

1940 m. įgijo medicinos daktaro diplomą ir pradėjo dirbti Romainių tuberkuliozės ligoninėje Kaune, vėliau dirbo Raudonojo Kryžiaus tuberkuliozės sanatorijoje Aukštojoje Panemunėje. 1941 m. vedė kurso kolegę Mildą Kuršaitę. 1944 m. su šeima pasitraukė į Vakarus. Dirbo Sudetų krašte Tuberkuliozės sanatorijoje, vėliau Koburgo (Coburgo), Ašafenburgo (Aschaffenburg), Štutgarto (Stuttgart) pabėgėlių stovyklose (angl. displaced persons) gydytoju. Šias stovyklas kuravo UNRRA – Jungtinė tautų paramos ir atstatymo organizacija.

 

Sudėtingas išeivio kelias

1947 m. atvyko į JAV, kur jau buvo įsikūrusi jo žmona Milda. Po trejų metų, išlaikęs privalomus valstybinius egzaminus, Stasys Budrys įgijo teisę verstis medicinos praktika Ilinojaus (Illinois) valstijoje, kartu su žmona Čikagoje įkūrė privačią kliniką.

Dr. Stasys Budrys daug laiko paskyrė lietuviškai visuomeninei veiklai. Kaip jau minėta, Lietuvoje buvo aktyvus gydytojų korporacijos „Fraternitas Lituanica“ (1937–1940) narys. Dirbdamas JAV, nuo 1950 m. aktyviai rėmė šios korporacijos veiklą, buvo jos valdybos narys, vėliau – pirmininkas. 1956–1957 m. S. Budrys buvo išrinktas Ilinojaus Lietuvių gydytojų draugijos pirmininku, dvi kadencijas buvo jos vicepirmininkas. 1965–1967 m. – Pasaulio lietuvių gydytojų sąjungos (PLGS) pirmininkas.

 

JAV Lietuviu gydytoju biuletenis 1960 Nr 1222
Amerikos lietuvių gydytojų sąjungos biuletenio viršelis

Visuomeninė veikla

1960–1965 m. S. Budrys redagavo „Lietuvių gydytojų biuletenį“. Pats būdamas aktyvus skautų judėjimo dalyvis, parūpino teritoriją skautų stovykloms (žemę šiam tikslui dovanojo vaistininkas Pranas Rakas), kurį laiką buvo stovyklos tarybos pirmininkas. Labai mėgęs fotografuoti, dr. S. Budrys skatino ir globojo kitus fotografus mėgėjus, buvo Lietuvių fotoarchyvo tarybos pirmininkas. 1982 m. išėjo į pensiją, apsigyveno Sarasotoje (Floridos valstijoje). 1984 m. balandžio 10 d. staiga mirė. Po jo mirties 1985 m. šiam archyvui suteiktas dr. Stasio Budrio vardas.

 

Apie pirmąjį lietuvį – Niujorko gydytoją

S. Budrys visapusiškai globojo ir rėmė įvairias lietuvių kultūros organizacijas: skautų veiklą, Jaunimo centrą, Lietuvių fondą, Balf, korporacijos „Fraternitas Lithuanica“ konkursus ir kt. Jam aktyviai dalyvaujant, 1967 m. Čikagoje išleista knyga apie pirmąjį lietuvį gydytoją, dirbusį Amerikoje – Aleksandrą Karolį Kuršių. Minint Amerikos lietuvių gydytojų sąjungos veiklos dešimtmetį, buvo perspausdinta A. K. Kuršiaus disertacija medicinos daktaro laipsniui įgyti, išspausdinta Leidene 1662 m. Ją išvertė kun. Anicetas Tamošaitis, S. J., redagavo Stasys Budrys ir Vaclovas Paprockas, išspausdino M. Morkūno spaustuvė. Knyga išleista 1500 egz. tiražu. Įdomus sutapimas, kad Stasio Budrio žmonos dr. Mildos mergautinė pavardė – Kuršaitė.

Dr. Stasys Budrys buvo aktyvus Amerikos gydytojų organizacijų narys. Keletą metų jis buvo „Chicago Medical Society“ ir „Illinois State Medical Society“ komitetų narys ar pirmininkas. 1976 m. jam buvo suteiktas „Fellow of American Academy of Family Practice“ pažymėjimas kaip padėka jo daugelį metų teiktos medicininės pagalbos šeimoms įvertinimas (žr. „Medicina“,1994, Nr. 2).

Skelbiame dr. Stasio Budrio parašytą įžangą minėtai Amerikos lietuvių gydytojų sąjungos perspausdintai dr. Aleksandro Karolio Kuršiaus disertacijai apie inkstų ir pūslės akmenį. (Tekstas pateiktas taip, kaip išspausdintas šiame leidinyje; kalba netaisyta.)

Cursius Curtius141
Leidinio apie daktarą Aleksandrą Karolį Kuršių viršelis

Dr. Alexander Carolus Cursius-Curtius

Įvedamoji disertacija apie inkstų ir pūslės akmenį

Čikaga, 1967 m.

Leidėjo žodis

1913 metais laikomi Amerikos Lietuvių Daktarų Draugijos įsikūrimo metais. Nuo to laiko draugija gyvavo iki Antrojo pasaulio karo. Dauguma draugijos narių gyveno ir praktika vertėsi Čikagoj. Po Antrojo pasaulinio karo į Jungtines Amerikos Valstijas atvyko didelis būrys lietuvių imigrantų, tarp kurių buvo daug gydytojų. Naujieji ateiviai gydytojai, apsigyvenę New Yorko, Ohio, Michigano valstybėse ir Kanadoje, įkūrė atskiras draugijas. Apsigyvenę Illinojaus valstybėje, įsitraukė į Amerikos Lietuvių daktarų Draugiją.

 

1957 metais darbo dienos savaitgalyje A. L. D. Draugijos iniciatyva Čikagoje buvo sušauktas bendras visų draugijų suvažiavimas ir įkurta Amerikos Lietuvių Gydytojų Sąjunga, kuri ir toliau tęsia ilgus metus Čikagoje veikusios draugijos tradicijas ir darbus.

Amerikos Lietuvių Gydytojų Sąjungos veikla buvo gyva, todėl greitu laiku prie įsteigtos A. L. G. S. prisijungė naujai įsikūrusios Kalifornijos ir Naujosios Anglijos lietuvių gydytojų draugijos. 1960 metais buvo pradėtas leisti „Lietuvių Gydytojų Biuletenis“, kuris labai daug prisideda prie Sąjungos veiklos stiprinimo ir plėtimo.

Amerikos Lietuvių Gydytojų Sąjunga šios organizacijos pirmajam dešimtmečiui pažymėti nusprendė perspausdinti dr. Aleksandro Karolio Kuršiaus disertaciją, išleistą 1662 metais.

JAV Stasys Budrys biuletenio red komisija
Lietuvių gydytojų sąjungos biuletenio redakcinė komisija. iš kairės į dešinę sėdi:
dr. J. Valaitis, I. Makštutienė, dr. S. Biežis. Stovi: dr. A. Garūnas, dr. V. Tauras ir
dr. S. Budrys. Archyvo nuotr.

Dr. A. K. Kuršius (lot. rašė: Alex Carolus Curtius), kaip dabartiniai duomenys sako, atrodo yra buvęs pirmasis lietuvis gydytojas Amerikoje. Kad jis yra lietuvis, įrodo jo Leideno universiteto matrikuliacijos dokumentai. Į Universitetą jis įstojo 1662 metais gruodžio mėn. ir buvo registruotas kaip Carolus Alexander Curtius Novilis Lithuanus IV.D et Medicinae Candidatus“, Vol. 10, p. 634.

Faktas yra, kad mūsų tautos atstovui teko garbė dalyvauti New Yorko, didžiausio Naujojo Pasaulio miesto, kūrime, kuris jam atvykus buvo vadinamas New Amsterdamu ir turėjo vos 1500 gyventojų. Mūsų tautietis buvo vienas iš pirmųjų New Yorko gydytojų, kaip lygiai ir pirmasis aukštesniosios mokyklos rektorius.

 

Mums malonu, kad lietuvių kultūrinis ir medicinos indėlis į Amerikos ir vieno didžiausių pasaulyje didmiesčio progresą, pradėtas pačioje jo užuomazgoje ir šiandien dar tebedidinamas.

Stasys Budrys, M. D. Amerikos Lietuvių Gydytojų Sąjungos Pirmininkas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.