Prasidėjo didžiausio pasaulyje teleskopo statyba

Mokslininkai jau po kelių metų dar labiau priartės prie Visatos paslapčių sprendimo, kuomet 2024 metais pradės veikti didžiausias pasaulyje optinio ir infraraudonųjų spindulių diapazono teleskopas.

EELT
Taip atrodys Europos Didysis teleskopas (European Extremely Large Telescope, E-ELT), statomas ant 3060 metrų aukščio kalno Cerro Armazones, Čilės Atakamos dykumoje.

Jo pagrindinio veidrodžio skersmuo – net 39 metrai, ir tai iš tiesų bus milžiniškas teleskopas, kaip pabrėžiama ir jo pavadinime. Skirtingai nei kiti šiuo metu veikiantys teleskopai, Europos Didysis teleskopas jau buvo projektuojamas su specialia adaptyvia technologija, kuri jam leis ištaisyti vaizdo iškraipymus, atsirandančius dėl Žemės atmosferos poveikio.

Keplerio teleskopas atskleidė daugiau detalių apie TRAPPIST-1 planetų sistemos atokiausią planetą

 

Šio teleskopo statytojai – Europos Pietinė observatorija (European Southern Observatory, ESO) ir Jungtinės Karalystės Mokslo ir technologijų taryba. Oksfordo universiteto mokslininkai kuria vieną pagrindinių teleskopo komponentų – spektrografą „Harmoni“, kuris galės vienu metu registruoti  4000 vaizdų – kiekvienas jų bus fiksuojamas šiek tiek kitame matomojo ir infraraudonųjų bangų spektro diapazonuose. Teleskopo prisitaikanti optika leis gauti itin ryškius ir didelės skiriamosios gebos vaizdus.

Spektroskopas „Harmoni“ leis mokslininkams sudaryti išsamesnį vaizdą apie Visatos objektų formavimąsi ir evoliuciją – bus galima stebėti ir mūsų Saulės sistemos objektus, ir savąją, Paukščių tako galaktiką, ir tolimas galaktikas, su beprecedenčiu tikslumu ir raiška.

Kaip teigė Niranjanas Thatte (Niranjan Thatte), Oksfordo universiteto astrofizikos profesorius ir vienas iš „Harmoni“ kūrėjų, „ELT bus didelis žingsnis į priekį, padėsiantis išsiaiškinti daug įdomių dalykų apie Visatą, įskaitant ir tokius, apie kuriuos šiuo metu net nenumanom. Jo galimybės pavers  nykštukais visus kitus teleskopus, kuriuos mes pastatėme iki šiol.“

 

 

 

Daugiau:

Kaip astronautai 5 kartus taisė „Hubble“ kosminį teleskopą

„Mokslo sriuba“: didžiausias kosminis teleskopas astronomijos istorijoje

„Mokslo sriuba“: didžiausi Lietuvos teleskopai iš arti

Ar mes vieni Visatoje? Mokslininkai vėl mėgina įvertinti civilizacijų skaičių Visatoje

Visatoje yra dešimt kartų daugiau galaktikų, nei buvo manoma anksčiau

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.