Chirurgas, profesorius Antanas Sučila: „Niekada nekilo abejonių, ar tinkamą profesiją pasirinkau“

Birželio 11-ąją mirė žymus Lietuvos chirurgas, profesorius habilituotas medicinos mokslų daktaras Antanas Sučila. Vos prieš keletą mėnesių gerbiamą profesorių, sulaukusį 100 metų, sveikino buvę studentai ir kolegos. Jubiliejaus proga Lietuvos medicinos biblioteka parengė jo darbų bibliografijos rodyklę.

A. Sucila Lietuvos medicinos bibliotekoje R. Vai Īvilienes nuotrauka
Profesorius A. Sučila Lietuvos medicinos bibliotekoje. R. Vaišvilienes nuotr.

Antanas Sučila gimė 1917 m. vasario 20 d. Pušaloto valsčiaus Dikonių kaime, Panevėžio apskrityje. 1936 m. įstojo į Vytauto Didžiojo universiteto Medicinos fakultetą. 1939 m. atliko vienerių metų privalomą karinę tarnybą, kurią baigęs tęsė studijas. 1942 m. išlaikęs valstybinius egzaminus ir atlikęs gydytojo praktiką, 1943 m. dirbo Baisiogaloje, o nuo 1944 m. gegužės mėn. – Panevėžio ligoninės chirurgijos skyriuje.

 

Kadangi Vilniuje trūko gydytojų, 1945 m. A. Sučila buvo paskirtas į Vilniaus Raudonojo Kryžiaus ligoninės chirurgijos skyrių. 1946 m. sausį išrinktas Vilniaus universiteto Fakultetinės chirurgijos katedros asistentu. Tais pačiais metais buvo paskirtas Kraujo perpylimo punkto vedėju. Dėstė chirurgijos, urologijos, traumatologijos, karo lauko disciplinas, vadovavo disertantams ir studentams, dirbantiems mokslinį darbą. 1954–1963 m. taip pat dirbo Respublikinio tuberkuliozės instituto Chirurgijos skyriuje gydytoju, vėliau – vedėju.

 

1964 m. A. Sučila apgynė kandidatinę disertaciją tema „Porezekcinių bronchinių fistulių priežastys ir profilaktika“, o 1973 m. – habilituoto daktaro disertaciją „Eksperimentiniai ir klinikiniai plaučių rezekcijos minėjimai“. 1965 m. jam suteiktas docento, o 1976 m. profesoriaus vardas. 1972–1988 m. vadovavo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto II chirurgijos katedrai. 1988–2008 m. – Vilniaus universiteto Krūtinės chirurgijos centro profesorius.

Prof. A. Sučila Vilniaus universitete be pertraukos dirbo šešiasdešimt vienerius m

Antanas Sucila Ex Libris dail. Algimantas  Āva Šas
Prof. Antano Sučilos ekslibrisas. Dail.
Algimantas Švažas

etus. Jis yra minėjęs, kad 1995–2007 m. savo noru, be atlyginimo, dėstė krūtinės chirurgiją Medicinos fakulteto šešto kurso studentams. Pasak doc. Dalios Trijonienės, A. Sučila daugelyje chirurgijos sričių buvo novatorius: plaučių chirurgijoje (1954 m. Chirurgų draugijoje demonstravo ligonį po plaučio pašalinimo); širdies chirurgijoje (1959 m. atliko komisurotomiją – trečiąją Lietuvoje); 1960 m. atliko sudėtingas stemplės rezekcijas, plastikai panaudodamas storąją žarną; 1971 m. sėkmingai rezekavo trachėją (tai antroji sėkmingai atlikta trachėjos rezekcija Lietuvoje).

 

Docentė, buvusi profesoriaus mokinė, prisimena, kad chirurgo A. Sučilos kruopštumas ir pedantiškumas operacijų metu darė įspūdį studentams. Labai pamokantis buvo jo begalinis pasiaukojimas ligoniams, kuriuos jis pats slaugė, globojo dieną ir naktį, kol ligonis sustiprėdavo ir jo sveikatai nebegrėsdavo pavojus. A. Sučila sakė, kad jam niekada abejonių nekilo, ar tinkamą profesiją pasirinko, tik po nesėkmių suabejodavo, ar viską gerai padarė. Profesorius laikėsi nuostatos, kad chirurgas turėtų dirbti pagal senovės gydytojų nuostatą: „Galvok, kad ligonis, kurį operuoji, yra tavo tėvas, motina, žmona, duktė, sūnus, sesuo, brolis.“, kitaip chirurgija taps verslu chirurgo asmeninėms reikmėms tenkinti“.

 

Prof. A. Sučila yra paskelbęs apie 200 mokslinių straipsnių krūtinės ir pilvo organų chirurgijos temomis. Vienas ir su bendraautoriais parašė bei išleido knygas: „Plaučių patologija ir jų chirurginis gydymas“ (1977), „Chirurgija“ (1984), „Ūminės chirurginės pilvo ligos“ (1987), „Deontologija chirurgijoje“ (1998). Buvo aktyvus Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos narys, Vilniaus chirurgų mokslinės draugijos valdybos narys, pirmininko pavaduotojas.

Konferencijose profesorius dažniausiai skaitė pranešimus apie plaučių ligų chirurginį gydymą. 1965 m. jam suteiktas Lietuvos TSR nusipelniusio gydytojo vardas, 1998 m. – už nuopelnus Vilniaus miestui šv. Kristoforo statulėlė (1998), 2006 m. – nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardas ir nusipelniusio Lietuvos gydytojo garbės ženklas, 2010 m. – Vilniaus miesto I-ojo laipsnio medalis „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ bei kiti apdovanojimai.

 

1987 m. išleista bibliografijos rodyklė, apimanti 1956–1987 m. A. Sučilos gyvenimo ir darbų laikotarpį, o 2017 m. parengta rodyklė (elektroninė versija) atspindi visą mokslinę veiklą. Bibliografijos rodyklė skelbiama Lietuvos medicinos bibliotekos tinklalapyje issuu paskiroje https://issuu.com/lmbtau/docs/sucila_antanas

 

Janina Valančiūtė, Lietuvos medicinos bibliotekos darbuotoja, „Mokslo Lietuvos“ redakcinės kolegijos narė.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.