Apginta medicinos daktaro disertacija

Svėdasai seniai garsėja ne vien žymiais rašytojais (Brone Buivydaite, Juozu Baltušiu, Stepu Zobarsku ir kt.), bet ir mokslininkais. Kas šiandien nežino šio krašto patriotų docentų: dr. Juozo Lapienio, dr. Gvido Kazlausko, dr. Bronislovo Šalkaus, dr. Vidmanto Dikinio ir kt. Jų kelias į mokslus vedė iš Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos. Tai – didelis mokytojų nuopelnas.

2 Rimsa Ramune Banyte Sepetiene
Dr. Ramunė Banytė-Šepetienė. Asmeninio
archyvo nuotr.

Neseniai Svėdasus pasiekė džiugi žinia – medicinos krypties doktorantūros studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete Kaune baigė mūsų kraštietė Ramunė Banytė-Šepetienė. 2017 m. LSMU Medicinos akademijos Medicinos mokslo krypties taryboje (pirm. prof. habil. dr. Angelija Valančiūtė, nariai: prof. dr. Dainius Haroldas Pauža, prof. dr. Ramunė Morkūnienė, doc. dr. Gintaras Kalinauskas ir prof. dr. Marleen Praet iš Gento universiteto) doktorantė apgynė medicinos mokslų daktaro disertaciją „Fibrilino geno polimorfizmų įtaka formuojantis kylančiosios krūtinės aortos aneurizmai“, kuriai tyrimo duomenis, bendradarbiaudama su LSMU ir VU mokslininkais, surinko Lietuvoje.

Ramunė Banytė gimė 1969 m. Vikonių kaime, Svėdasų apylinkėje. Jos kelias į mokslo aukštumas buvo ilgas: 1987 m. baigė Svėdasų vidurinę (dabar gimnazija), 1989 m. – Kauno P. Mažylio medicinos mokyklą, 1996 m. – Kauno medicinos akademiją ir įgijo gydytojo diplomą. Dirbdama, 1997 m. pabaigė pirmąją, 2000 m. – antrąją KMA rezidentūrą. Įžengusi į mokslo pasaulį, mokslų daktarė ir toliau siekia žinių. Nuo 2016 m. studijuoja VU Ekonomikos ir vadybos fakultete magistro programą ir jau yra antro kurso studentė.

 

Nuo 1997 m. R. Šepetienė dirbo Lietuvoje ir užsienyje, įgijo patirties. Ji dirbo gydytoja Šakių ligoninėje, vėliau – lektore Kauno medicinos kolegijoje, laboratorijos vedėja, gydytoja-biomedicinos tyrėja Kembridže, Karalienės Elžbietos ligoninėje (Jungtinėje Karalystėje). Dabar yra LSMU MA mokslo darbuotoja.

Stebina jos darbštumas ir mokslinių publikacijų gausa: šalyje ir užsienyje paskelbti 4 straipsniai (3 iš jų – anglų k.), kongresuose, konferencijose ir seminaruose perskaityta 17 pranešimų, iš jų 8 – Čikagoje ir Hiustone (JAV), Mančesteryje (JK) ir kitur. Profesines žinias Ramunė gilino seminaruose Vilniuje, Liublianoje (Slovėnija), Bristolyje (JK) ir kursuose Kaune (LSMU), Londone (JK) bei Kuopio universitete (Suomija). Tai davė gražių vaisių. Jos pranešimas, skaitytas 2015 m. LMA jaunųjų mokslininkų konferencijoje, buvo įvertintas diplomu ir prizu. Geriausio LSMU 2015 metų doktoranto rinkimuose Ramunė universitete laimėjo antrąją vietą ir diplomą. Ji laisvai kalba ir rašo anglų bei rusų kalbomis.

 

Sveikiname gabią kraštietę su žymiais pasiekimais ir linkime jaunai mokslų daktarei R. Banytei-Šepetienei naujų ieškojimų bei atradimų, turtinant ateityje naujomis žiniomis mūsų šalies medicinos mokslus, garsinant naujus savo tyrimus bei Lietuvos vardą pasaulyje.

 

Romualdas Vytautas Rimša

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.