VU Gyvybės mokslų centro biotechnologai sudarė įtakingo žurnalo numerį

Šį mėnesį pasirodė leidyklos „Elsevier“ leidžiamo žurnalo „Current Opinion in Biotechnology“ teminis numeris, kurio vairas patikėtas Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) Biotechnologijos instituto mokslininkams prof. Sauliui Klimašauskui ir vyriausiajam mokslo darbuotojui dr. Linui Mažučiui. Šiame leidinio numeryje, skirtame analitinei biotechnologijai, tarp 21 kviestinių autorių straipsnio išspausdintos penkios VU GMC tyrėjų parengtos apžvalgos.

mazutis
Saulius Klimašauskas Linas Mažutis

„Toks mūsų centro biotechnologų įvertinimas ir pripažinimas rodo, kad jie vertinami kaip pasaulinio masto ekspertai, kad neatsilieka nuo kolegų kitose šalyse, bet daro įtaką vyraujančioms nuomonėms įvairiose biotechnologijos srityse“, – džiaugiasi VU GMC direktorius dr. Gintaras Valinčius.

Prof. S. Klimašauskas pasakoja, kad paprastai numerio redaktoriais pasirenkami autoritetingi savo srities mokslininkai. VU GMC epigenetikas tokio kvietimo sulaukė maždaug prieš pusantrų metų.

 

„Į elektroninio pašto dėžutę kone kasdien ateina daugybė pasiūlymų rašyti straipsnius, apžvalgas mažai žinomiems leidiniams, ką paprastai ignoruoju. Negalėčiau tiksliai atsakyti, kaip šio žurnalo redakcinė kolegija mane susirado, galbūt pagal citavimus, straipsnius ar ką nors kita. Kažkada net svajojau pakliūti į šį žurnalą kaip straipsnio autorius, nes laikau jį išties prestižiniu. Leidinio redaktoriumi buvau pirmą kartą. Taigi reikėjo susirasti dar vieną kolegą, nes paprastai redaktorių būna du“, – prisimena išskirtinio VU profesoriaus statusą turintis S. Klimašauskas.

Tapti antruoju redaktoriumi jis pasikvietė dr. L. Mažutį, dirbantį mikrotechnologijų srityje. Taigi sujungus abiejų VU GMC Biotechnologijos instituto tyrėjų pajėgas buvo siekiama, kad tiek klasikinės, tiek modernios biotechnologijos sritys būtų adekvačiai nušviestos, kad būtų aptartos svarbiausios temos. Leidinio redaktorių priedermė – įvardyti aktualiausias temas ir pakviesti autoritetingus kiekvienos pasirinktos temos mokslininkus, kurie pateiktų kokybiškus rankraščius. Autorių geografija driekiasi per beveik dvi dešimtis šalių: nuo Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Švedijos, Nyderlandų ir kitų Europos šalių iki JAV, Japonijos, Pietų Korėjos, Taivano ir Izraelio.

 

Kadangi numeris skirtas analitinei biotechnologijai, redaktorių duetas nusprendė pasinaudoti VU GMC Biotechnologijos instituto mokslininkų sukaupta patirtimi bei kompetencija ir pakvietė juos parengti penkis apžvalginius straipsnius. Be to, redaktoriai turi užtikrinti publikuojamų darbų kokybę, apimančią formatą ir turinį, t. y. organizuoti anoniminį rankraščių recenzavimą ir remiantis gautomis recenzijomis priimti tinkamus redakcinius sprendimus. Taip pat privalu parengti redakcinį vedamąjį straipsnį, apibendrinantį visus numerio apžvalginius straipsnius.

„Žurnale „Current Opinion in Biotechnology“ publikuojamos kviestinės apžvalgos, koncentruojamasi į pastarųjų dvejų metų tam tikros srities darbų nušvietimą. Pagal savo kompetencijos sritį pakviestas mokslininkas su redaktoriais suderina naują, „karštą“ temą ir ją aprašo vienas ar su bendraautoriais pažymėdamas svarbiausius publikuotus darbus. Žurnalo autoriai skatinami išreikšti asmeninę poziciją ar įžvalgą, kuri gali skirtis nuo vyraujančių nuostatų. Aptartų temų įvairovė taip pat plati – nuo pavienių molekulių ir ląstelių iki organizmų. Man į akis krito publikacija apie augalų šaknų fenotipavimą: kaip tirti augalo šaknis jo neišraunant“, – leidybinius užkulisius atskleidžia VU GMC epigenetikas, kuriam, kaip prisipažįsta, buvo įdomi ir naudinga ši nauja patirtis.

 

„Current Opinion in Biotechnology“ laikomas vienu svarbiausių ir labiausiai cituojamų šios srities žurnalų (poveikio koeficientas – 8,38). Atskiri žurnalo numeriai būna skirti analitinei, augalų, maisto, energijos, aplinkos, sistemų, nano-, cheminei, farmacijos biotechnologijoms, audinių, ląstelės ir metabolizmo kelių inžinerijai.

Kitas numeris, skirtas analitinei biotechnologijai, pasirodys 2020 m.

 

 

Nuotr.: E. Kurausko

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.