Lenkijoje profesorė apkaltinta homofobija už dėstymą apie prigimtinę šeimą

Kas yra tikrieji homofobai?
Ko siekia asmenys, pasisakantys prieš prigimtinę šeimą?

Silezijos Katovicų universitete 12 studentų apkaltino sociologijos profesorę Evą Budzyńską homofobija, antisemitizmu ir su šiuolaikiniu mokslu nesuderinamos informacijos skleidimu už tai, kad profesorė pateikė medžiagą, kurioje šeima apibrėžiama kaip vyras ir moteris, tėtis, mama ir vaikas. Universiteto drausmės komisijos atstovas pritarė studentams ir pasiūlė nubausti profesorę. Komisija turėjo svarstyti šį atvejį sausio 31 d., tačiau prof. E. Budzyńska protestuodama pati išėjo iš universiteto, kuriame dirbo 28 metus.

Lenkijos švietimo ministras Jaroslaw Gowin pažadėjo ginti žodžio ir tyrimų laisvę Lenkijos universitetuose ir neleisti įsigalėti cenzūrai pagal ideologizuotų grupių pageidavimus. Ministras planuoja tam skirtus teisės aktų projektus. „Profesorė išsakė požiūrį, kuris yra užfiksuotas Lenkijos Konstitucijoje. Kaip tai gali būti neapykantos kalba?“, – klausė jis.

Lenkijoje gyvenanti žurnalistė Jolanta Miškinytė atkreipė dėmesį į skirtingas Lenkijos ir Lietuvos visuomenių reakcijas tokiose situacijose. „Lenkijoje profesorė sulaukė visos įmanomos paspirties, įskaitant ir žiniasklaidos bei teisinę. Kažin, kaip jai būtų pasibaigę kokioje nors nugalėjusios „naujosios pažangos“ valstybėje“ – socialiniame tinkle komentavo ji.

 

Žodžio laisvės puolimas

Stulbinamas profesorės Ewos Budzyńskos atvejis prasidėjo 2018 m. gruodį, kai grupė antrosios pakopos sociologijos studentų kreipėsi į rektorių, kaltindami profesorę, neva ši primetė studentams homofobines pažiūras, antisemitizmą, diskriminaciją, informaciją, nesuderinamą su šiuolaikinėmis mokslo žiniomis ir radikalių katalikiškų pažiūrų propagavimu.

Protestuotojus suerzino tai, kad prenatalinį (nuo apvaisinimo iki gimimo) vaiko vystymosi etapą profesorė vadino „vaiku“ ir rodė įvairių žmogaus vaisiaus vystymosi stadijų modelius. Pagrindinis kaltinimas buvo tai, kad profesorė naudojosi šeimos, kaip pagrindinės socialinės ląstelės, apibrėžimu, pagrįstu vyro ir moters santykiais. Radikalūs „aktyvistai“ negalėjo pakęsti, kad prof. Ewa Budzyńska mokslinėje spaudoje paskelbė žinomo mokslininko ir daugkartinio svečio tarptautinės organizacijos „Ordo Juris“ prof. Mareko Regneruso publikaciją apie vaikų auginimo poveikį tos pačios lyties santykiams. Skunde taip pat pateiktas kaltinimas dėl profesorės kritinio požiūrio į eutanaziją ir tariamą jos „antisemitizmą“.

 

Griežta drausmės komisijos atstovo reakcija

Šių tariamų profesorės pažeidimų tyrimo procesas pažeidė pagrindinius teisinės valstybės principus. Universiteto drausmės komisijos atstovas apklausė tik tuos profesorės studentus, kurie palaikė skundą. Jis reikalavo Silezijos universiteto Katovicuose drausmės komitetą nubausti profesorę drausmine nuobauda – papeikimu. Tačiau, pasibaigus tyrimui, ombudsmenas pripažino kaltinimą profesorei antisemitizmu nepagrįstu. Buvo įrodyta, kad paskaitoje profesorės papasakotas žydų pokštas nebuvo antisemitinis išpuolis, o skirtas paskaitai iliustruoti, panašiai kaip iliustracijai yra naudojami Silezijos ir Graikijos pokštai.

 

Tai jau ne vienintelis atvejis, kai antimokslinių pažiūrų skleidėjai puola mokslininkus

Deja, pasakojimas apie prof. E. Budzyńską nėra pavienis atvejis, – skelbia organizacija „Ordo Juris“. Pakanka prisiminti lenkų advokatą prof. Tadeuszą Smyczyńskį, kuris tapo nuožmių LGBT ir „Gazeta Wyborcza“ aktyvistų išpuolių objektu, nes savo šeimos teisės vadovėlyje aiškiai pasakė, kad „šeimos pagrindą sudaro pora, kurią sudaro vyras ir moteris“. Tos pačios lyties asmenų sugyvenimą jis laikė „piktnaudžiavimo žmogaus teisių apsaugos idėja apraiškomis“.

Atakų banga krito ir ant prof. Aleksandro Nalaskovskio, kritikavusio LGBT eitynes ir daugybę skandalingų paradų praėjusių metų rugsėjo mėnesį. Po šio straipsnio jam buvo iškeltos bylos dėl drausmės pažeidimų, o pats dėstytojas buvo nušalintas nuo akademinio dėstytojo pareigų Mikalojaus Koperniko universitete. Tiesa, po protestų bangos Mikalojaus Koperniko universiteto rektorius priėmė prof. A. Nalaskovskio apeliaciją ir drausmės bylą nutraukė, tačiau ši situacija aiškiai parodė padarinius akademiniams dėstytojams, kurių jie gali tikėtis priešindamiesi LGBT diktatui.

 

Priekabiavimas, kurį patyrė prof. E. Budzynska, prof. T. Smyczyńskis, prof. A. Nalaskovskis ir kiti Lenkijos mokslininkai yra daugelio metų LGBT aktyvistų pastangų rezultatas, primetant savo ideologiją ir visur, kur įmanoma, įvedant „politinio korektiškumo“ cenzūrą.

Organizacija „Ordo Juris“ praneša, kad priekabiavimas, nukreiptas prieš dėstytojus, ginančius svarbiausias vertybes ir nesutinkančius su LGBT ideologų, lyties, abortus propaguojančių grupių ir kairiosios pakraipos diktuojamais dalykais, kenkia šių ideologijų tezėms. „Ordo Juris“ atstovai perspėja, kad, laikui bėgant, ši padėtis tik blogės. Visi minėti bandymai yra labai gerai apgalvota LGBT ideologų strategija, skirta apriboti mokslinių tyrimų laisvę Lenkijos universitetuose ir pakeisti ją pseudomoksliniu neomarksizmu. Todėl jie nesivaržydami cenzūruoja dėstytojus, propaguojančius pamatines vertybes, bandydami juos įbauginti, diskredituoti jų mokslo pasiekimus ir galiausiai juos suteršti ir nutildyti. Tokį patį principą jie taiko ir Lenkijos universitetų rektoriams. Deja, jie vis labiau laimi – universiteto vadovai pasiduoda ideologinio diktato spaudimui.

 

Universiteto drausmės komisijos atstovas, reikalaudamas papeikimo profesorei Ewai Budzyńskai, neišvengė ideologinių argumentų, įskaitant profesorės pajuokos iš neomarksistinės lyties ideologijos ir komunizmo. Organizacija „Ordo Juris“ deklaruoja teiksianti teisinę pagalbą visiems ir visais panašiais atvejais, apie kuriuos jai bus pranešta. Šios organizacijos planai rengti projektus, kurie gina akademinę laisvę ir užkerta kelią išpuoliams prieš savo sąžinei ištikimus mokslininkus.

Parengta pagal „Ordo Juris“ informaciją. Šaltinis: pozicija.org

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.